Podobne wyszukiwania

Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: kości
...cech charakterystycznych, np. włókien mięśniowych i innych cząstek tkanki mięsnej, chrząstki,
kości
, rogów, włosów, szczeciny, krwi, piór, skorup jaj, ości ryb i łusek.

...identifiable characteristics like muscle fibres and other meat particles, cartilage,
bones
, horn, hair, bristles, blood, feathers, egg shells, fish bones and scales.
Składniki pochodzenia zwierzęcego, które mogą być obecne w materiałach paszowych i mieszankach paszowych przesłanych do analizy, są identyfikowane na podstawie typowych i mikroskopowo identyfikowalnych cech charakterystycznych, np. włókien mięśniowych i innych cząstek tkanki mięsnej, chrząstki,
kości
, rogów, włosów, szczeciny, krwi, piór, skorup jaj, ości ryb i łusek.

The constituents of animal origin which may be present in feed materials and compound feed sent for analysis are identified on the basis of typical and microscopically identifiable characteristics like muscle fibres and other meat particles, cartilage,
bones
, horn, hair, bristles, blood, feathers, egg shells, fish bones and scales.

...cech charakterystycznych (np. włókien mięśniowych i innych cząstek tkanki mięsnej, chrząstki,
kości
, rogów, włosów, szczeciny, krwi, piór, skorup jaj, ości ryb, łusek).

...identifiable characteristics (i.e. muscle fibres and other meat particles, cartilage,
bones
, horn, hair, bristles, blood, feathers, egg shells, fish bones, scales).
Składniki pochodzenia zwierzęcego są identyfikowane na podstawie typowych, mikroskopowo identyfikowalnych cech charakterystycznych (np. włókien mięśniowych i innych cząstek tkanki mięsnej, chrząstki,
kości
, rogów, włosów, szczeciny, krwi, piór, skorup jaj, ości ryb, łusek).

The constituents of animal origin are identified on the basis of typical, microscopically identifiable characteristics (i.e. muscle fibres and other meat particles, cartilage,
bones
, horn, hair, bristles, blood, feathers, egg shells, fish bones, scales).

Dotyczy to także zaświadczeń mięsa bez
kości
, uwzględniających wszystkie dostępne ilości.

The same shall apply for
boned
meat certificates for which all quantities available have been attributed.
Dotyczy to także zaświadczeń mięsa bez
kości
, uwzględniających wszystkie dostępne ilości.

The same shall apply for
boned
meat certificates for which all quantities available have been attributed.

...bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnia

...cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of
Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1964/82 z dnia 20 lipca 1982 r. ustanawiającego warunki udzielania specjalnych refundacji wywozowych niektórych rodzajów wołowiny bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnianie.

Pursuant to the third subparagraph of Article 6(2) of Commission Regulation (EEC) No 1964/82 of 20 July 1982 laying down the conditions for granting special export refunds on certain cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of cuts produced by
boning
.

...bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnia

...cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of
Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1964/82 z dnia 20 lipca 1982 r. ustanawiającego warunki udzielania specjalnych refundacji wywozowych niektórych rodzajów wołowiny bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnianie.

Pursuant to the third subparagraph of Article 6(2) of Commission Regulation (EEC) No 1964/82 of 20 July 1982 laying down the conditions for granting special export refunds on certain cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of cuts produced by
boning
.

...bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnia

...cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of
Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1964/82 z dnia 20 lipca 1982 r. ustanawiającego warunki udzielania specjalnych refundacji wywozowych niektórych rodzajów wołowiny bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnianie.

Pursuant to the third subparagraph of Article 6(2) of Commission Regulation (EEC) No 1964/82 of 20 July 1982 laying down the conditions for granting special export refunds on certain cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of cuts produced by
boning
.

...bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnia

...cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of
Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1964/82 z dnia 20 lipca 1982 r. ustanawiającego warunki udzielania specjalnych refundacji wywozowych niektórych rodzajów wołowiny bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnianie.

Pursuant to the third subparagraph of Article 6(2) of Commission Regulation (EEC) No 1964/82 of 20 July 1982 laying down the conditions for granting special export refunds on certain cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of cuts produced by
boning
.

...bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnia

...cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of
Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1964/82 z dnia 20 lipca 1982 r. ustanawiającego warunki udzielania specjalnych refundacji wywozowych niektórych rodzajów wołowiny bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnianie.

Pursuant to the third subparagraph of Article 6(2) of Commission Regulation (EEC) No 1964/82 of 20 July 1982 laying down the conditions for granting special export refunds on certain cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of cuts produced by
boning
.

...bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnia

...cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of
Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1964/82 z dnia 20 lipca 1982 r. ustanawiającego warunki udzielania specjalnych refundacji wywozowych niektórych rodzajów wołowiny bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnianie.

Pursuant to the third subparagraph of Article 6(2) of Commission Regulation (EEC) No 1964/82 of 20 July 1982 laying down the conditions for granting special export refunds on certain cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of cuts produced by
boning
.

...bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnia

...cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of
Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1964/82 z dnia 20 lipca 1982 r. ustanawiającego warunki udzielania specjalnych refundacji wywozowych niektórych rodzajów wołowiny bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnianie.

Pursuant to the third subparagraph of Article 6(2) of Commission Regulation (EEC) No 1964/82 of 20 July 1982 laying down the conditions for granting special export refunds on certain cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of cuts produced by
boning
.

...bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnia

...cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of
Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1964/82 z dnia 20 lipca 1982 r. ustanawiającego warunki udzielania specjalnych refundacji wywozowych niektórych rodzajów wołowiny bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnianie.

Pursuant to the third subparagraph of Article 6(2) of Commission Regulation (EEC) No 1964/82 of 20 July 1982 laying down the conditions for granting special export refunds on certain cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of cuts produced by
boning
.

...bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnia

...cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of
Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1964/82 z dnia 20 lipca 1982 r. ustanawiającego warunki udzielania specjalnych refundacji wywozowych niektórych rodzajów wołowiny bez kości [5] specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnianie.

Pursuant to the third subparagraph of Article 6(2) of Commission Regulation (EEC) No 1964/82 of 20 July 1982 laying down the conditions for granting special export refunds on certain cuts of boned meat of bovine animals [5], the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of cuts produced by
boning
.

...(EWG) nr 1964/82 specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez...

...6(2) of Regulation (EEC) No 1964/82, the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of
Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (EWG) nr 1964/82 specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnianie.

Pursuant to the third subparagraph of Article 6(2) of Regulation (EEC) No 1964/82, the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of cuts produced by boning.

...(EWG) nr 1964/82 specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez...

...6(2) of Regulation (EEC) No 1964/82, the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of
Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (EWG) nr 1964/82 specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnianie.

Pursuant to the third subparagraph of Article 6(2) of Regulation (EEC) No 1964/82, the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of cuts produced by boning.

...(EWG) nr 1964/82 specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez...

...6(2) of Regulation (EEC) No 1964/82, the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of
Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (EWG) nr 1964/82 specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnianie.

Pursuant to the third subparagraph of Article 6(2) of Regulation (EEC) No 1964/82, the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of cuts produced by boning.

...(EWG) nr 1964/82 specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez...

...6(2) of Regulation (EEC) No 1964/82, the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of
Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (EWG) nr 1964/82 specjalna refundacja wywozowa może ulec obniżeniu, jeśli wywożona ilość mięsa bez
kości
wynosi mniej niż 95 %, ale nie mniej niż 85 % całkowitej masy mięsa otrzymanej przez odkostnianie.

Pursuant to the third subparagraph of Article 6(2) of Regulation (EEC) No 1964/82, the special refund is to be reduced if the quantity of
boned
meat to be exported amounts to less than 95 %, but not less than 85 %, of the total weight of cuts produced by boning.

...odcinka piersiowego i lędźwiowego oraz środkowego grzebienia krzyżowego wraz ze skrzydłami
kości
grzbietowej jednakże wraz ze zwojem nerwowym korzenia grzbietowego oraz rdzeniem kręgowym sztu

the skull excluding the mandible and including the brain and eyes, the vertebral column excluding the vertebrae of the tail, the spinous and transverse processes of the cervical, thoracic and lumbar...
czaszka, z wyłączeniem żuchwy, obejmująca mózgowie i gałki oczne, kręgosłup, z wyłączeniem odcinka kręgowego ogona, wyrostków kolczystych i poprzecznych kręgu odcinka szyjnego, odcinka piersiowego i lędźwiowego oraz środkowego grzebienia krzyżowego wraz ze skrzydłami
kości
grzbietowej jednakże wraz ze zwojem nerwowym korzenia grzbietowego oraz rdzeniem kręgowym sztuk bydła w wieku powyżej 12 miesięcy oraz z migdałkami i jelitami od dwunastnicy do prostnicy, a także krezką u bydła bez względu na wiek zwierzęcia;

the skull excluding the mandible and including the brain and eyes, the vertebral column excluding the vertebrae of the tail, the spinous and transverse processes of the cervical, thoracic and lumbar vertebrae and the median sacral crest and wings of the sacrum, but including the dorsal root ganglia, and the spinal cord of bovine animals aged over 12 months, and the tonsils, the intestines from the duodenum to the rectum and the mesentery of bovine animals of all ages;

...w przypadku, gdy fragmenty kostne zwierząt lądowych zostały wyszczególnione jako fragmenty
kości
drobiu lub ssaków.

...is not necessary in cases where the bone fragments from terrestrial animals have been specified as
bone
fragments from poultry or mammals.
Dodatkowa informacja nie jest konieczna w przypadku, gdy fragmenty kostne zwierząt lądowych zostały wyszczególnione jako fragmenty
kości
drobiu lub ssaków.

This additional clause is not necessary in cases where the bone fragments from terrestrial animals have been specified as
bone
fragments from poultry or mammals.

2250 ton na mrożone mięso bawole bez
kości
, objęte kodem CN 02023090, wyrażone w masie mięsa bez kości, pochodzące z Australii.

2250 tonnes for frozen
boneless
buffalo meat covered by CN code 02023090, expressed in weight of boneless meat, originating in Australia.
2250 ton na mrożone mięso bawole bez
kości
, objęte kodem CN 02023090, wyrażone w masie mięsa bez kości, pochodzące z Australii.

2250 tonnes for frozen
boneless
buffalo meat covered by CN code 02023090, expressed in weight of boneless meat, originating in Australia.

2250 ton na zamrożone mięso bawole bez
kości
, objęte kodem CN 02023090, wyrażone w masie mięsa bez kości, pochodzące z Australii.

2250 tonnes for frozen
boneless
buffalo meat covered by CN code 02023090, expressed in weight of boneless meat, originating in Australia.
2250 ton na zamrożone mięso bawole bez
kości
, objęte kodem CN 02023090, wyrażone w masie mięsa bez kości, pochodzące z Australii.

2250 tonnes for frozen
boneless
buffalo meat covered by CN code 02023090, expressed in weight of boneless meat, originating in Australia.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich