Baza aktów prawnych Unii Europejskiej Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: kakaowy
Produkt uzyskiwany w drodze przetwarzania ziarna
kakaowego
.
Product obtained by processing of
cocoa
beans.
Produkt uzyskiwany w drodze przetwarzania ziarna
kakaowego
.
Product obtained by processing of
cocoa
beans.
Łupiny i wytłok ziarna
kakaowego
Cocoa
husks and expeller
Łupiny i wytłok ziarna
kakaowego
Cocoa
husks and expeller
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło; tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter; fat and oil
Masło; tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter; fat and oil
Masło; tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter; fat and oil
Masło; tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter; fat and oil
Masło; tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło; tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło; tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło; tłuszcz i olej,
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
Masło, tłuszcz i olej
kakaowe
Cocoa
butter, fat and oil
...gruboziarnistego proszku w jasnym kolorze, z żółtym odcieniem, bardzo słodkiego, o smaku masła
kakaowego
.
This preparation is a light-coloured, yellow-tinged, very sweet, coarse powder with a
cocoa
butter taste.
Preparat ten ma postać gruboziarnistego proszku w jasnym kolorze, z żółtym odcieniem, bardzo słodkiego, o smaku masła
kakaowego
.
This preparation is a light-coloured, yellow-tinged, very sweet, coarse powder with a
cocoa
butter taste.
...poziomów zawartości WWA w ziarnie kakaowym i produktach pochodnych, w tym także w maśle
kakaowym
.
...to establish maximum levels for PAH in cocoa beans and derived products, thereby also including
cocoa
butter.
W związku z tym konieczne jest ustanowienie najwyższych dopuszczalnych poziomów zawartości WWA w ziarnie kakaowym i produktach pochodnych, w tym także w maśle
kakaowym
.
It is therefore necessary to establish maximum levels for PAH in cocoa beans and derived products, thereby also including
cocoa
butter.
...oraz, w odróżnieniu od pozostałych olejów i tłuszczów, braku możliwości rafinowania masła
kakaowego
.
This is mainly due to inappropriate drying practices of the cocoa beans and the fact that cocoa butter can not be refined as other vegetable oils and fats.
Wynika to głównie z nieodpowiedniego procesu suszenia ziarna kakaowego oraz, w odróżnieniu od pozostałych olejów i tłuszczów, braku możliwości rafinowania masła
kakaowego
.
This is mainly due to inappropriate drying practices of the cocoa beans and the fact that cocoa butter can not be refined as other vegetable oils and fats.