Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: ekstra
...do wspólnotowego rejestru. Na obszarze tym produkowana jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
ekstra
o takich samych właściwościach, jak oliwa objęta ochroną.

...for this protected designation of origin listed in the Community register, producing an
extra
virgin olive oil with the same characteristics as the protected olive oil.
W odniesieniu do związku ze środowiskiem (historia, gleboznawstwo, rzeźba terenu i klimatologia) obszar geograficzny, który ma być poszerzony, zachowuje ten sam stopień spójności i jednorodności, jaki miał przed poszerzeniem (pierwotne PDO) i odpowiada wszystkim głównym elementom specyfikacji tej chronionej nazwy pochodzenia, która jest wpisana do wspólnotowego rejestru. Na obszarze tym produkowana jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
ekstra
o takich samych właściwościach, jak oliwa objęta ochroną.

As regards the link with the environment (history, soil, relief and climate), the geographical area to be extended continues to demonstrate a cohesion and degree of homogeneity similar to what it had prior to the requested extension (initial PDO) and fulfils all the basic requirements set out in the specification for this protected designation of origin listed in the Community register, producing an
extra
virgin olive oil with the same characteristics as the protected olive oil.

W przypadku jaj wprowadzanych do obrotu jako „ekstra” lub „
ekstra
świeże”, wykluczona jest jakakolwiek tolerancja w odniesieniu do wysokości komory powietrznej w momencie pakowania lub przywozu jaj.

For eggs marketed as ‘extra’ or ‘extra fresh’, no tolerance shall be allowed for the height of the air space at the time of packing or import.
W przypadku jaj wprowadzanych do obrotu jako „ekstra” lub „
ekstra
świeże”, wykluczona jest jakakolwiek tolerancja w odniesieniu do wysokości komory powietrznej w momencie pakowania lub przywozu jaj.

For eggs marketed as ‘extra’ or ‘extra fresh’, no tolerance shall be allowed for the height of the air space at the time of packing or import.

W przypadku jaj wprowadzanych do obrotu jako „ekstra” lub „
ekstra
świeże”, wykluczona jest jakakolwiek tolerancja w odniesieniu do wysokości komory powietrznej w momencie pakowania lub przywozu jaj.

For eggs marketed as ‘extra’ or ‘extra fresh’, no tolerance shall be allowed for the height of the air space at the time of packing or import.
W przypadku jaj wprowadzanych do obrotu jako „ekstra” lub „
ekstra
świeże”, wykluczona jest jakakolwiek tolerancja w odniesieniu do wysokości komory powietrznej w momencie pakowania lub przywozu jaj.

For eggs marketed as ‘extra’ or ‘extra fresh’, no tolerance shall be allowed for the height of the air space at the time of packing or import.

Dżemy ekstra i galaretki
ekstra
w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE

Extra jam and
extra
jelly as defined by Directive 2001/113/EC
Dżemy ekstra i galaretki
ekstra
w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE

Extra jam and
extra
jelly as defined by Directive 2001/113/EC

Dżemy ekstra i galaretki
ekstra
w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE

Extra jam and
extra
jelly as defined by Directive 2001/113/EC
Dżemy ekstra i galaretki
ekstra
w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE

Extra jam and
extra
jelly as defined by Directive 2001/113/EC

Dżemy ekstra i galaretki
ekstra
w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE

Extra jam and
extra
jelly as defined by Directive 2001/113/EC
Dżemy ekstra i galaretki
ekstra
w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE

Extra jam and
extra
jelly as defined by Directive 2001/113/EC

Część chromatogramu oliwy z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia oraz tej samej oliwy z dodatkiem oleju dezodoryzowanego

Part of a chromatogram of an
extra
virgin olive oil and the same oil spiked with deodorised oil
Część chromatogramu oliwy z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia oraz tej samej oliwy z dodatkiem oleju dezodoryzowanego

Part of a chromatogram of an
extra
virgin olive oil and the same oil spiked with deodorised oil

Rysunek 4 przedstawia chromatogram najwyżej jakości oliwy z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia oraz tej samej oliwy z dodatkiem 20 % oleju dezodoryzowanego.

Figure 4 gives the chromatograms for a
top-quality extra
virgin olive oil and the same oil spiked with 20 % deodorised oil.
Rysunek 4 przedstawia chromatogram najwyżej jakości oliwy z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia oraz tej samej oliwy z dodatkiem 20 % oleju dezodoryzowanego.

Figure 4 gives the chromatograms for a
top-quality extra
virgin olive oil and the same oil spiked with 20 % deodorised oil.

...odzyskania próbki z kolumny musi wynosić co najmniej 90 % w przypadku kategorii oliwy z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, oliwy rafinowanej zwyczajnie i

The sample recovery from the column must be 90 % at least for the
extra
virgin, virgin, ordinary, refined and olive oil categories, and a minimum of 80 % for lampante and olive-pomace oils.
Poziom odzyskania próbki z kolumny musi wynosić co najmniej 90 % w przypadku kategorii oliwy z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, oliwy rafinowanej zwyczajnie i oliwy z oliwek oraz co najmniej 80 % w przypadku oliwy z oliwek typu lampante i oliwy z wytłoczyn oliwek.

The sample recovery from the column must be 90 % at least for the
extra
virgin, virgin, ordinary, refined and olive oil categories, and a minimum of 80 % for lampante and olive-pomace oils.

...kwasów tłuszczowych (FAME) jest użytecznym wskaźnikiem jakości w przypadku oliwy z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia, należy zatem uwzględnić wartości dopuszczalne dla tych estrów oraz me

...ethyl esters (FAEEs) and fatty acid methyl esters (FAMEs) is a useful parameter of quality for the
extra
virgin olive oils, it is appropriate to include limit values for those esters as well as a...
W szczególności, ponieważ w opinii ekspertów z dziedziny chemii zawartość estrów etylowych kwasów tłuszczowych (FAEE) i estrów metylowych kwasów tłuszczowych (FAME) jest użytecznym wskaźnikiem jakości w przypadku oliwy z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia, należy zatem uwzględnić wartości dopuszczalne dla tych estrów oraz metodę określania ich zawartości.

In particular, since the chemical experts have concluded that the content of fatty acid ethyl esters (FAEEs) and fatty acid methyl esters (FAMEs) is a useful parameter of quality for the
extra
virgin olive oils, it is appropriate to include limit values for those esters as well as a method for the determination of their content.

...i 3 przedstawiają chromatogramy dwóch oferowanych w sprzedaży detalicznej rodzajów oliwy z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia, jeden z estrami metylowymi i etylowymi, a drugi bez nich.

Figures 2 and 3 show the chromatograms of two retail
extra
virgin olive oils, one with methyl and ethyl esters and the other without them.
Rysunki 2 i 3 przedstawiają chromatogramy dwóch oferowanych w sprzedaży detalicznej rodzajów oliwy z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia, jeden z estrami metylowymi i etylowymi, a drugi bez nich.

Figures 2 and 3 show the chromatograms of two retail
extra
virgin olive oils, one with methyl and ethyl esters and the other without them.

...ekstra z pierwszego tłoczenia, który umożliwia wykrycie oszukańczych mieszanin oliwy z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia z rodzajami oliw o niższej jakości, takim jak oliwa z oliwek z pierwsz

...a quality parameter for extra virgin olive oils enabling the detection of fraudulent mixtures of
extra
virgin olive oils with lower quality oils whether they are virgin, lampante or some deodorised
Zaleca się stosowanie tej metody do rozróżnienia oliwy z oliwek od oliwy z wytłoczyn oliwek oraz jako wskaźnik jakości w przypadku oliwy z oliwek ekstra z pierwszego tłoczenia, który umożliwia wykrycie oszukańczych mieszanin oliwy z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia z rodzajami oliw o niższej jakości, takim jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, oliwa z oliwek typu lampante lub niektóre rodzaje oleju dezodoryzowanego.

The method is recommended as a tool for distinguishing between olive oil and olive-pomace oil and as a quality parameter for extra virgin olive oils enabling the detection of fraudulent mixtures of
extra
virgin olive oils with lower quality oils whether they are virgin, lampante or some deodorised oils.

...oliwy z oliwek od oliwy z wytłoczyn oliwek oraz jako wskaźnik jakości w przypadku oliwy z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia, który umożliwia wykrycie oszukańczych mieszanin oliwy z oliwek ekstra

...as a tool for distinguishing between olive oil and olive-pomace oil and as a quality parameter for
extra
virgin olive oils enabling the detection of fraudulent mixtures of extra virgin olive oils...
Zaleca się stosowanie tej metody do rozróżnienia oliwy z oliwek od oliwy z wytłoczyn oliwek oraz jako wskaźnik jakości w przypadku oliwy z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia, który umożliwia wykrycie oszukańczych mieszanin oliwy z oliwek ekstra z pierwszego tłoczenia z rodzajami oliw o niższej jakości, takim jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, oliwa z oliwek typu lampante lub niektóre rodzaje oleju dezodoryzowanego.

The method is recommended as a tool for distinguishing between olive oil and olive-pomace oil and as a quality parameter for
extra
virgin olive oils enabling the detection of fraudulent mixtures of extra virgin olive oils with lower quality oils whether they are virgin, lampante or some deodorised oils.

Oliwa z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia

Extra
virgin olive oil
Oliwa z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia

Extra
virgin olive oil

Oliwa z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia

Extra
virgin olive oil
Oliwa z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia

Extra
virgin olive oil

Estry metylowe, estry etylowe i woski w oliwie z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia

Methyl esters, ethyl esters and waxes in an
extra
virgin olive oil
Estry metylowe, estry etylowe i woski w oliwie z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia

Methyl esters, ethyl esters and waxes in an
extra
virgin olive oil

Oliwa z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia

Extra
virgin olive oil
Oliwa z oliwek
ekstra
z pierwszego tłoczenia

Extra
virgin olive oil

Kategoria świeżości ryb (
Ekstra
, A, B, E)

Fish freshness category (
Extra
, A, B, E)
Kategoria świeżości ryb (
Ekstra
, A, B, E)

Fish freshness category (
Extra
, A, B, E)

Ekstra
, A [1]

Extra
, A [1]
Ekstra
, A [1]

Extra
, A [1]

Ekstra
, A [2]

Extra
, A [2]
Ekstra
, A [2]

Extra
, A [2]

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich