Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: ekstra
Dżemy
ekstra
, galaretki ekstra i przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy Rady 2001/113/WE [7]; crème de pruneaux

Extra
jam,
extra
jelly, and chestnut purée as mentioned in Council Directive 2001/113/EC [7]; crème de pruneaux
Dżemy
ekstra
, galaretki ekstra i przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy Rady 2001/113/WE [7]; crème de pruneaux

Extra
jam,
extra
jelly, and chestnut purée as mentioned in Council Directive 2001/113/EC [7]; crème de pruneaux

»extra brut«, »extra herb«, »
ekstra
briutas«, »ekstra brut«, »ekstra bruts«, »zvláště tvrdé«, »extra bruto«, »izredno suho«, »ekstra wytrawne« lub »екстра брют«: jeżeli zawartość cukru wynosi...

“extra brut”, “extra herb”, “ekstra briutas”, “ekstra brut”, “ekstra bruts”, “zvláště tvrdé”, “extra bruto”, “izredno suho”, “ekstra wytrawne” or “екстра брют”: if its sugar content is between 0 and...
»extra brut«, »extra herb«, »
ekstra
briutas«, »ekstra brut«, »ekstra bruts«, »zvláště tvrdé«, »extra bruto«, »izredno suho«, »ekstra wytrawne« lub »екстра брют«: jeżeli zawartość cukru wynosi pomiędzy 0 a 6 gramów na litr;

“extra brut”, “extra herb”, “ekstra briutas”, “ekstra brut”, “ekstra bruts”, “zvláště tvrdé”, “extra bruto”, “izredno suho”, “ekstra wytrawne” or “екстра брют”: if its sugar content is between 0 and 6 grams per litre;

»extra brut«, »extra herb«, »ekstra briutas«, »ekstra brut«, »
ekstra
bruts«, »zvláště tvrdé«, »extra bruto«, »izredno suho«, »ekstra wytrawne« lub »екстра брют«: jeżeli zawartość cukru wynosi...

“extra brut”, “extra herb”, “ekstra briutas”, “ekstra brut”, “ekstra bruts”, “zvláště tvrdé”, “extra bruto”, “izredno suho”, “ekstra wytrawne” or “екстра брют”: if its sugar content is between 0 and...
»extra brut«, »extra herb«, »ekstra briutas«, »ekstra brut«, »
ekstra
bruts«, »zvláště tvrdé«, »extra bruto«, »izredno suho«, »ekstra wytrawne« lub »екстра брют«: jeżeli zawartość cukru wynosi pomiędzy 0 a 6 gramów na litr;

“extra brut”, “extra herb”, “ekstra briutas”, “ekstra brut”, “ekstra bruts”, “zvláště tvrdé”, “extra bruto”, “izredno suho”, “ekstra wytrawne” or “екстра брют”: if its sugar content is between 0 and 6 grams per litre;

...»ekstra briutas«, »ekstra brut«, »ekstra bruts«, »zvláště tvrdé«, »extra bruto«, »izredno suho«, »
ekstra
wytrawne« lub »екстра брют«: jeżeli zawartość cukru wynosi pomiędzy 0 a 6 gramów na litr;

...“extra herb”, “ekstra briutas”, “ekstra brut”, “ekstra bruts”, “zvláště tvrdé”, “extra bruto”, “
izredno
suho”, “ekstra wytrawne” or “екстра брют”: if its sugar content is between 0 and 6 grams per
»extra brut«, »extra herb«, »ekstra briutas«, »ekstra brut«, »ekstra bruts«, »zvláště tvrdé«, »extra bruto«, »izredno suho«, »
ekstra
wytrawne« lub »екстра брют«: jeżeli zawartość cukru wynosi pomiędzy 0 a 6 gramów na litr;

“extra brut”, “extra herb”, “ekstra briutas”, “ekstra brut”, “ekstra bruts”, “zvláště tvrdé”, “extra bruto”, “
izredno
suho”, “ekstra wytrawne” or “екстра брют”: if its sugar content is between 0 and 6 grams per litre;

Dżemy
ekstra
i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE

Extra
jam and extra jelly as defined by Directive 2001/113/EC
Dżemy
ekstra
i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE

Extra
jam and extra jelly as defined by Directive 2001/113/EC

Dżemy
ekstra
i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE

Extra
jam and extra jelly as defined by Directive 2001/113/EC
Dżemy
ekstra
i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE

Extra
jam and extra jelly as defined by Directive 2001/113/EC

Dżemy
ekstra
i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE

Extra
jam and extra jelly as defined by Directive 2001/113/EC
Dżemy
ekstra
i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE

Extra
jam and extra jelly as defined by Directive 2001/113/EC

Dżemy ekstra, galaretki
ekstra
i przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy Rady 2001/113/WE [7]; crème de pruneaux

Extra jam, extra jelly, and chestnut purée as mentioned in Council Directive 2001/113/EC [7]; crème de pruneaux
Dżemy ekstra, galaretki
ekstra
i przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy Rady 2001/113/WE [7]; crème de pruneaux

Extra jam, extra jelly, and chestnut purée as mentioned in Council Directive 2001/113/EC [7]; crème de pruneaux

»extra dry«, »extra trocken«, »extra seco«, »labai sausas«, »
ekstra
kuiv«, »ekstra sausais«, »különlegesen száraz«, »wytrawne«, »suho«, »zvláště suché«, »extra suché«, »екстра сухо« lub »extra sec«:...

“extra dry”, “extra trocken”, “extra seco”, “labai sausas”, “ekstra kuiv”, “ekstra sausais”, “különlegesen száraz”, “wytrawne”, “suho”, “zvláště suché”, “extra suché”, “екстра сухо” or “extra sec”:...
»extra dry«, »extra trocken«, »extra seco«, »labai sausas«, »
ekstra
kuiv«, »ekstra sausais«, »különlegesen száraz«, »wytrawne«, »suho«, »zvláště suché«, »extra suché«, »екстра сухо« lub »extra sec«: jeżeli zawartość cukru wynosi pomiędzy 12 a 20 gramów na litr;

“extra dry”, “extra trocken”, “extra seco”, “labai sausas”, “ekstra kuiv”, “ekstra sausais”, “különlegesen száraz”, “wytrawne”, “suho”, “zvláště suché”, “extra suché”, “екстра сухо” or “extra sec”: if its sugar content is between 12 and 20 grams per litre,

‘masło
ekstra
; masło delikatesowe; masło wyborowe’ w odniesieniu do masła polskiego,

“masło
ekstra
; masło delikatesowe; masło wyborowe” as regards Polish butter,
‘masło
ekstra
; masło delikatesowe; masło wyborowe’ w odniesieniu do masła polskiego,

“masło
ekstra
; masło delikatesowe; masło wyborowe” as regards Polish butter,

»extra dry«, »extra trocken«, »extra seco«, »labai sausas«, »ekstra kuiv«, »
ekstra
sausais«, »különlegesen száraz«, »wytrawne«, »suho«, »zvláště suché«, »extra suché«, »екстра сухо« lub »extra sec«:...

“extra dry”, “extra trocken”, “extra seco”, “labai sausas”, “ekstra kuiv”, “ekstra sausais”, “különlegesen száraz”, “wytrawne”, “suho”, “zvláště suché”, “extra suché”, “екстра сухо” or “extra sec”:...
»extra dry«, »extra trocken«, »extra seco«, »labai sausas«, »ekstra kuiv«, »
ekstra
sausais«, »különlegesen száraz«, »wytrawne«, »suho«, »zvláště suché«, »extra suché«, »екстра сухо« lub »extra sec«: jeżeli zawartość cukru wynosi pomiędzy 12 a 20 gramów na litr;

“extra dry”, “extra trocken”, “extra seco”, “labai sausas”, “ekstra kuiv”, “ekstra sausais”, “különlegesen száraz”, “wytrawne”, “suho”, “zvláště suché”, “extra suché”, “екстра сухо” or “extra sec”: if its sugar content is between 12 and 20 grams per litre,

Ekstra
kvaliteet’ w odniesieniu do masła estońskiego,

“Ekstra kvaliteet” as regards Estonian butter,
Ekstra
kvaliteet’ w odniesieniu do masła estońskiego,

“Ekstra kvaliteet” as regards Estonian butter,

...6 mm, nieruchoma; jednakże w odniesieniu do jaj, które mają być wprowadzane do obrotu jako „
ekstra
”, wysokość nie może przekraczać 4 mm;

air space: height not exceeding 6 mm, stationary; however, for eggs to be marketed as ‘
extra
’, it may not exceed 4 mm;
komora powietrza: wysokość nieprzekraczająca 6 mm, nieruchoma; jednakże w odniesieniu do jaj, które mają być wprowadzane do obrotu jako „
ekstra
”, wysokość nie może przekraczać 4 mm;

air space: height not exceeding 6 mm, stationary; however, for eggs to be marketed as ‘
extra
’, it may not exceed 4 mm;

...6 mm, nieruchoma; jednakże, w odniesieniu do jaj, które mają być wprowadzane do obrotu jako „
ekstra
”, wysokość nie może przekraczać 4 mm;

air space: height not exceeding 6 mm, stationary; however, for eggs to be marketed as ‘
extra
’ it may not exceed 4 mm;
komora powietrzna: wysokość nieprzekraczająca 6 mm, nieruchoma; jednakże, w odniesieniu do jaj, które mają być wprowadzane do obrotu jako „
ekstra
”, wysokość nie może przekraczać 4 mm;

air space: height not exceeding 6 mm, stationary; however, for eggs to be marketed as ‘
extra
’ it may not exceed 4 mm;

»extra brut«, »extra herb«, »ekstra briutas«, »
ekstra
brut«, »ekstra bruts«, »zvláště tvrdé«, »extra bruto«, »izredno suho«, »ekstra wytrawne« lub »екстра брют«: jeżeli zawartość cukru wynosi...

“extra brut”, “extra herb”, “ekstra briutas”, “ekstra brut”, “ekstra bruts”, “zvláště tvrdé”, “extra bruto”, “izredno suho”, “ekstra wytrawne” or “екстра брют”: if its sugar content is between 0 and...
»extra brut«, »extra herb«, »ekstra briutas«, »
ekstra
brut«, »ekstra bruts«, »zvláště tvrdé«, »extra bruto«, »izredno suho«, »ekstra wytrawne« lub »екстра брют«: jeżeli zawartość cukru wynosi pomiędzy 0 a 6 gramów na litr;

“extra brut”, “extra herb”, “ekstra briutas”, “ekstra brut”, “ekstra bruts”, “zvláště tvrdé”, “extra bruto”, “izredno suho”, “ekstra wytrawne” or “екстра брют”: if its sugar content is between 0 and 6 grams per litre;

...Radę ds. Oliwy z Oliwek zostały zakończone w odniesieniu do oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
ekstra
objętej chronioną nazwą pochodzenia.

...that expand the range of positive attributes of virgin olive oils has now been concluded for
extra
virgin olive oils enjoying protected designation of origin status.
Poszukiwania nowych metod oceny organoleptycznej umożliwiających poszerzenie gamy pozytywnych cech oliw z oliwek z pierwszego tłoczenia podjęte przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek zostały zakończone w odniesieniu do oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
ekstra
objętej chronioną nazwą pochodzenia.

The International Olive Oil Council’s work to find new organoleptic evaluation methods that expand the range of positive attributes of virgin olive oils has now been concluded for
extra
virgin olive oils enjoying protected designation of origin status.

...oliwy z oliwek, mimo że jego celem był system obejmujący obowiązkowe oznaczanie pochodzenia
ekstra
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, aby odzwiercie

...of olive oil although the aim was a system involving the compulsory labelling of the origin for
extra
virgin and virgin olive oil, in order to reflect the fact that, as a result of agricultural tr
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1019/2002 [2] ustaliło uzgodnienia fakultatywne dotyczące oznaczania pochodzenia oliwy z oliwek, mimo że jego celem był system obejmujący obowiązkowe oznaczanie pochodzenia
ekstra
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, aby odzwierciedlić fakt, że na skutek tradycji rolniczych oraz lokalnych praktyk wyciskania i sporządzania mieszanek wspomniane oliwy mogą mieć zupełnie inny smak i jakość, w zależności od ich geograficznego pochodzenia.

Commission Regulation (EC) No 1019/2002 [2] established optional arrangements for the labelling of the origin of olive oil although the aim was a system involving the compulsory labelling of the origin for
extra
virgin and virgin olive oil, in order to reflect the fact that, as a result of agricultural traditions and local extraction and blending practices such oils may be of quite different taste and quality depending on their geographical origin.

Ekstra
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, jak określono w pkt 1 lit. a) i b) załącznika XVI do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007, posiadają na etykiecie...

Extra
virgin olive oil and virgin olive oil as defined in points 1(a) and (b) of Annex XVI to Regulation (EC) No 1234/2007 shall bear a designation of origin on the labelling.
Ekstra
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, jak określono w pkt 1 lit. a) i b) załącznika XVI do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007, posiadają na etykiecie oznaczenie pochodzenia.

Extra
virgin olive oil and virgin olive oil as defined in points 1(a) and (b) of Annex XVI to Regulation (EC) No 1234/2007 shall bear a designation of origin on the labelling.

We Wspólnocie znaczne ilości
ekstra
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia składają się z mieszanek oliwy pochodzącej z różnych państw członkowskich i krajów...

In the Community, a significant share of
extra
virgin and virgin olive oils is composed of blends of oils originating from various Member States and third countries.
We Wspólnocie znaczne ilości
ekstra
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia składają się z mieszanek oliwy pochodzącej z różnych państw członkowskich i krajów trzecich.

In the Community, a significant share of
extra
virgin and virgin olive oils is composed of blends of oils originating from various Member States and third countries.

...gospodarcze i organy administracyjne umożliwiają wprowadzenie obowiązkowego oznaczania pochodzenia
ekstra
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

...and administrations in this matter allows making the labelling of the origin compulsory for
extra
virgin and virgin olive oil.
Ponadto od 2002 r. rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności [3] ustanowiło zasady dotyczące możliwości monitorowania mające zastosowanie od dnia 1 stycznia 2005 r. Doświadczenia zdobyte w tym zakresie przez podmioty gospodarcze i organy administracyjne umożliwiają wprowadzenie obowiązkowego oznaczania pochodzenia
ekstra
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

In addition, since 2002, Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety [3] established traceability rules, applicable since 1 January 2005. The experience gained by operators and administrations in this matter allows making the labelling of the origin compulsory for
extra
virgin and virgin olive oil.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich