Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: świeży
...aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster): żywy;
świeży
lub chłodzony; mrożony; suszony, solony lub w solance, wędzony; filety rybne oraz inne rybie

...aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache and Oncorhynchus chrysogaster): live;
fresh
or chilled; frozen; dried, salted or in brine, smoked; fillets and other fish meat; flours, me
Pstrąg i troć (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster): żywy;
świeży
lub chłodzony; mrożony; suszony, solony lub w solance, wędzony; filety rybne oraz inne rybie mięso; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

Trout (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache and Oncorhynchus chrysogaster): live;
fresh
or chilled; frozen; dried, salted or in brine, smoked; fillets and other fish meat; flours, meals and pellets, fit for human consumption

...aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster): żywy;
świeży
lub chłodzony; mrożony; suszony, solony lub w solance, wędzony; filety rybne oraz inne rybie

...aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache and Oncorhynchus chrysogaster): live;
fresh
or chilled; frozen; dried, salted or in brine, smoked; fillets and other fish meat; flours, me
Pstrąg i troć (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster): żywy;
świeży
lub chłodzony; mrożony; suszony, solony lub w solance, wędzony; filety rybne oraz inne rybie mięso; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

Trout (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache and Oncorhynchus chrysogaster): live;
fresh
or chilled; frozen; dried, salted or in brine, smoked; fillets and other fish meat; flours, meals and pellets, fit for human consumption

Czosnek,
świeży
lub chłodzony

Garlic,
fresh
or chilled
Czosnek,
świeży
lub chłodzony

Garlic,
fresh
or chilled

Koper,
świeży
lub chłodzony

Fennel,
fresh
or chilled
Koper,
świeży
lub chłodzony

Fennel,
fresh
or chilled

Koper,
świeży
lub chłodzony

Fennel,
fresh
or chilled
Koper,
świeży
lub chłodzony

Fennel,
fresh
or chilled

Tonkowiec wonny,
świeży
lub suszony, nawet krojony, kruszony lub proszkowany

Tonquin beans,
fresh
or dried, whether or not cut, crushed or powdered
Tonkowiec wonny,
świeży
lub suszony, nawet krojony, kruszony lub proszkowany

Tonquin beans,
fresh
or dried, whether or not cut, crushed or powdered

produkt
świeży
krojony w miejscu produkcji,

fresh
and cut at the place of production, or
produkt
świeży
krojony w miejscu produkcji,

fresh
and cut at the place of production, or

...dla umożliwienia podlewania), niezawodności (np. gwarancja koloru) i estetycznym charakterze (np.
świeży
wygląd zieleni).

...the rim to allow for watering), reliability (e.g. guaranteed colour) and aesthetic character (e.g.
fresh
and green appearance).
Jakość gwarantuje się dzięki zgodności z uprzednio ustalonymi kryteriami jakości opartymi na wydajności produktu (np. rozmieszczenie pączków, minimum 80 % pojawienia się koloru), łatwości pielęgnacji (np. zostawienie odstępu pod krawędzią dla umożliwienia podlewania), niezawodności (np. gwarancja koloru) i estetycznym charakterze (np.
świeży
wygląd zieleni).

Quality is guaranteed by compliance with predetermined quality criteria based on product performance (e.g. bud distribution, minimum 80 % show of colour), user-friendliness (e.g. leaving a gap below the rim to allow for watering), reliability (e.g. guaranteed colour) and aesthetic character (e.g.
fresh
and green appearance).

mieć
świeży
wygląd

fresh
in appearance
mieć
świeży
wygląd

fresh
in appearance

Oba rodzaje łososia,
świeży
i mrożony, dostępne są powszechnie w handlu detalicznym oraz generalnie w takich samych punktach sprzedaży (niektóre z nich oferują wprawdzie wyłącznie łososia świeżego...

Both
fresh
and frozen preparations are commonly sold at retail level and commonly at the same outlets (though some outlets only sell either fresh or frozen salmon) even if there is evidence of a...
Oba rodzaje łososia,
świeży
i mrożony, dostępne są powszechnie w handlu detalicznym oraz generalnie w takich samych punktach sprzedaży (niektóre z nich oferują wprawdzie wyłącznie łososia świeżego lub wyłącznie mrożonego), nawet jeśli istnieją dowody na nieznaczną różnicę w cenie.

Both
fresh
and frozen preparations are commonly sold at retail level and commonly at the same outlets (though some outlets only sell either fresh or frozen salmon) even if there is evidence of a small price differential.

Grupa 2 (
Świeży
i mrożony)

Group 2 (
fresh
& frozen)
Grupa 2 (
Świeży
i mrożony)

Group 2 (
fresh
& frozen)

Grupa 1 (
Świeży
i mrożony)

Group 1 (
fresh
& frozen)
Grupa 1 (
Świeży
i mrożony)

Group 1 (
fresh
& frozen)

...spożywcze i kultury drobnoustrojów niezbędne do produkcji lub, w przypadku sera innego niż ser
świeży
i ser topiony, sól potrzebna do jego produkcji;

...enzymes and micro-organism cultures essential to manufacture, or in the case of cheese other than
fresh
cheese and processed cheese the salt needed for its manufacture;
ser, masło, fermentowane mleko i śmietana/śmietanka, do których nie zostały dodane składniki inne niż przetwory mleczne, enzymy spożywcze i kultury drobnoustrojów niezbędne do produkcji lub, w przypadku sera innego niż ser
świeży
i ser topiony, sól potrzebna do jego produkcji;

cheese, butter, fermented milk and cream, to which no ingredient has been added other than lactic products, food enzymes and micro-organism cultures essential to manufacture, or in the case of cheese other than
fresh
cheese and processed cheese the salt needed for its manufacture;

Liść figowy,
świeży
i preparaty

Fig leaf,
fresh
and preparations
Liść figowy,
świeży
i preparaty

Fig leaf,
fresh
and preparations

Ser niedojrzewający lub niekonserwowany (
świeży
) (włączając ser serwatkowy i twaróg)

Unripened or uncured cheese (
fresh
cheese) (including whey cheese and curd)
Ser niedojrzewający lub niekonserwowany (
świeży
) (włączając ser serwatkowy i twaróg)

Unripened or uncured cheese (
fresh
cheese) (including whey cheese and curd)

Surowiec musi być
świeży
, zdrowy, czysty i nadający się do przetworzenia.

The raw material shall be
fresh
, sound, clean and suitable for processing.
Surowiec musi być
świeży
, zdrowy, czysty i nadający się do przetworzenia.

The raw material shall be
fresh
, sound, clean and suitable for processing.

Jest delikatny i
świeży
, wyborny i lekko słodki.

It is fine and
fresh
, delicious and slightly sweet.
Jest delikatny i
świeży
, wyborny i lekko słodki.

It is fine and
fresh
, delicious and slightly sweet.

Podstawa współczynników CWT:
świeży
surowiec zasilający netto (F), surowiec zasilający do reaktora (R, w tym z odzysku), produkt (P), produkcja gazu syntezowego w przypadku jednostek POX (SG)

Basis for CWT factors: Net
fresh
feed (F), Reactor feed (R, includes recycle), Product feed (P), Synthesis gas production for POX units (SG).
Podstawa współczynników CWT:
świeży
surowiec zasilający netto (F), surowiec zasilający do reaktora (R, w tym z odzysku), produkt (P), produkcja gazu syntezowego w przypadku jednostek POX (SG)

Basis for CWT factors: Net
fresh
feed (F), Reactor feed (R, includes recycle), Product feed (P), Synthesis gas production for POX units (SG).

Podstawa współczynników CWT:
świeży
surowiec netto (F), produkt (P)

Basis for CWT factors: Net
fresh
feed (F), Product feed (P).
Podstawa współczynników CWT:
świeży
surowiec netto (F), produkt (P)

Basis for CWT factors: Net
fresh
feed (F), Product feed (P).

Świeży
materiał jądrowy

Fresh
nuclear material
Świeży
materiał jądrowy

Fresh
nuclear material

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich