Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: smalec
...o cylindrycznym kształcie, średnicy 3–5 cm i masie 25–50 g, nadziewanym smażoną wieprzowiną i
smalcem
, wyrośniętym na drożdżach o strukturze gąbczastej (omlós) lub listkowej (leveles) oraz przyp

...pepper, with a diameter of 3-5 cm and weight of 25-50 g. It contains chopped pork crackling and
pig fat
, is leavened with yeast and its texture may be short (omlós) or flaky (leveles).
„Tepertős pogácsa” jest chlebem solonym, okrągłym, o cylindrycznym kształcie, średnicy 3–5 cm i masie 25–50 g, nadziewanym smażoną wieprzowiną i
smalcem
, wyrośniętym na drożdżach o strukturze gąbczastej (omlós) lub listkowej (leveles) oraz przyprawionym solą i pieprzem.

‘Tepertős pogácsa’ is a round, cylindrically shaped savoury bakery product seasoned with salt and pepper, with a diameter of 3-5 cm and weight of 25-50 g. It contains chopped pork crackling and
pig fat
, is leavened with yeast and its texture may be short (omlós) or flaky (leveles).

...olej i tłuszcz do smażenia, z wyłączeniem oliwy z oliwek i oliwy z wytłoków oliwnych, oraz
smalec
, olej rybi, tłuszcz wołowy, drobiowy i owczy

...manufacture of heat-treated foods; frying oil and frying fat (excluding olive an pomace oil) and
lard
, fish oil, beef, poultry and sheep fat
Tylko tłuszcze i oleje przeznaczone do przemysłowej produkcji żywności poddawanej obróbce cieplnej; olej i tłuszcz do smażenia, z wyłączeniem oliwy z oliwek i oliwy z wytłoków oliwnych, oraz
smalec
, olej rybi, tłuszcz wołowy, drobiowy i owczy

only fats and oils for the professional manufacture of heat-treated foods; frying oil and frying fat (excluding olive an pomace oil) and
lard
, fish oil, beef, poultry and sheep fat

...obróbce cieplnej; olej i tłuszcz do smażenia, z wyłączeniem oliwy z wytłoków oliwnych, oraz
smalec
, olej rybi, tłuszcz wołowy, drobiowy i owczy

...manufacture of heat-treated foods; frying oil and frying fat (excluding olive pomace oil) and
lard
, fish oil, beef, poultry and sheep fat
Tylko tłuszcze i oleje przeznaczone do przemysłowej produkcji żywności poddawanej obróbce cieplnej; olej i tłuszcz do smażenia, z wyłączeniem oliwy z wytłoków oliwnych, oraz
smalec
, olej rybi, tłuszcz wołowy, drobiowy i owczy

only fats and oils for the professional manufacture of heat-treated foods; frying oil and frying fat (excluding olive pomace oil) and
lard
, fish oil, beef, poultry and sheep fat

Smalec
; olej rybi; tłuszcz wołowy, drobiowy i owczy

Lard
; fish oil; beef, poultry and sheep fat
Smalec
; olej rybi; tłuszcz wołowy, drobiowy i owczy

Lard
; fish oil; beef, poultry and sheep fat

smalcu
i wytopionych tłuszczy, które zostały poddane obróbce termicznej przewidzianej w pkt 2 lit. d) ppkt iv) części B rozdziału IV załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002;

lard
and rendered fats which have been subject to the heat treatment prescribed in paragraph 2 (d) (iv) of Part B of Chapter IV of Annex VII to Regulation (EC) No 1774/2002;
smalcu
i wytopionych tłuszczy, które zostały poddane obróbce termicznej przewidzianej w pkt 2 lit. d) ppkt iv) części B rozdziału IV załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002;

lard
and rendered fats which have been subject to the heat treatment prescribed in paragraph 2 (d) (iv) of Part B of Chapter IV of Annex VII to Regulation (EC) No 1774/2002;

smalcu
i wytopionych tłuszczy, które poddano obróbce termicznej przewidzianej w pkt 2 lit. d) ppkt (iv) części B rozdziału IV załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002;

lard
and rendered fats which have been subject to the heat treatment prescribed in point 2(d)(iv) of Part B of Chapter IV of Annex VII to Regulation (EC) No 1774/2002;
smalcu
i wytopionych tłuszczy, które poddano obróbce termicznej przewidzianej w pkt 2 lit. d) ppkt (iv) części B rozdziału IV załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002;

lard
and rendered fats which have been subject to the heat treatment prescribed in point 2(d)(iv) of Part B of Chapter IV of Annex VII to Regulation (EC) No 1774/2002;

smalcu
i wytopionych tłuszczy, które poddano obróbce termicznej przewidzianej w pkt 2 lit. d) ppkt iv) części B rozdziału IV załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002;

lard
and rendered fats which have been subject to the heat treatment prescribed in point 2(d)(iv) of Part B of Chapter IV of Annex VII to Regulation (EC) No 1774/2002;
smalcu
i wytopionych tłuszczy, które poddano obróbce termicznej przewidzianej w pkt 2 lit. d) ppkt iv) części B rozdziału IV załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002;

lard
and rendered fats which have been subject to the heat treatment prescribed in point 2(d)(iv) of Part B of Chapter IV of Annex VII to Regulation (EC) No 1774/2002;

Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń, wytapiany lub inaczej wyekstrahowany (z wyłączeniem stearyny smalcowej, oleostearyny, oleiny i oleju łojowego)

Lard
and other pig fat; rendered
Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń, wytapiany lub inaczej wyekstrahowany (z wyłączeniem stearyny smalcowej, oleostearyny, oleiny i oleju łojowego)

Lard
and other pig fat; rendered

Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń, wytapiany lub inaczej wyekstrahowany (z wyłączeniem stearyny smalcowej, oleostearyny, oleiny i oleju łojowego)

Lard
and other pig fat; rendered
Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń, wytapiany lub inaczej wyekstrahowany (z wyłączeniem stearyny smalcowej, oleostearyny, oleiny i oleju łojowego)

Lard
and other pig fat; rendered

Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń, wytapiany lub inaczej wyekstrahowany (z wyłączeniem stearyny smalcowej, oleostearyny, oleiny i oleju łojowego)

Lard
and other pig fat; rendered
Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń, wytapiany lub inaczej wyekstrahowany (z wyłączeniem stearyny smalcowej, oleostearyny, oleiny i oleju łojowego)

Lard
and other pig fat; rendered

Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń, wytapiany

Lard
and other pig fat; rendered
Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń, wytapiany

Lard
and other pig fat; rendered

Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń, wytapiany

Lard
and other pig fat; rendered
Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń, wytapiany

Lard
and other pig fat; rendered

Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń; wytapiany

Lard
and other pig fat; rendered
Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń; wytapiany

Lard
and other pig fat; rendered

Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń; wytapiany

Lard
and other pig fat; rendered
Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń; wytapiany

Lard
and other pig fat; rendered

Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń; wytapiany

Lard
and other pig fat; rendered
Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń; wytapiany

Lard
and other pig fat; rendered

Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń; wytapiany

Lard
and other pig fat; rendered
Smalec
i pozostały tłuszcz ze świń; wytapiany

Lard
and other pig fat; rendered

Tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce, naturalne i wzbogacone (włączając masło kakaowe,
smalec
i masło klarowane)

Animals and vegetable fats and oils, whether natural or treated (including cocoa butter,
lard
, resolidified butter)
Tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce, naturalne i wzbogacone (włączając masło kakaowe,
smalec
i masło klarowane)

Animals and vegetable fats and oils, whether natural or treated (including cocoa butter,
lard
, resolidified butter)

smalcu
i tłuszczów wytopionych, które zostały przetworzone przy pomocy metody przetwarzania 1 (sterylizacja pod ciśnieniem) lub zgodnie z jedną z pozostałych metod przetwarzania, o których mowa w...

lard
and rendered fats which have been processed by processing method 1 (pressure sterilisation) or in accordance with one of the other processing methods referred to in Chapter III of Annex IV to...
smalcu
i tłuszczów wytopionych, które zostały przetworzone przy pomocy metody przetwarzania 1 (sterylizacja pod ciśnieniem) lub zgodnie z jedną z pozostałych metod przetwarzania, o których mowa w rozdziale III załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 142/2011;

lard
and rendered fats which have been processed by processing method 1 (pressure sterilisation) or in accordance with one of the other processing methods referred to in Chapter III of Annex IV to Regulation (EU) No 142/2011;

Tłuszcz ze świń, włącznie ze
smalcem
i tłuszcz z drobiu, wytapiane lub inaczej wyekstrahowane (z wyłączeniem stearyny smalcowej i oleju smalcowego)

Pig fat, incl.
lard
, and poultry fat, rendered or otherwise extracted (excl. lard stearin and lard oil)
Tłuszcz ze świń, włącznie ze
smalcem
i tłuszcz z drobiu, wytapiane lub inaczej wyekstrahowane (z wyłączeniem stearyny smalcowej i oleju smalcowego)

Pig fat, incl.
lard
, and poultry fat, rendered or otherwise extracted (excl. lard stearin and lard oil)

Tłuszcz ze świń (włącznie ze
smalcem
) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503

Pig fat (including
lard
) and poultry fat, other than that of heading 0209 or 1503
Tłuszcz ze świń (włącznie ze
smalcem
) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503

Pig fat (including
lard
) and poultry fat, other than that of heading 0209 or 1503

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich