Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: ocet
Zważywszy że zawartość kwasu octowego jest decydującym kryterium jakościowym dla
octu
, zgłaszający sprzeciw sądzi, że wprowadzenie takiego octu do obrotu w Unii Europejskiej wprowadziłoby konsumenta...

Considering the acetic acid content as a decisive quality criterion for
vinegar
, the objector believes that marketing of such vinegar in the European Union would be misleading for the consumer as it...
Zważywszy że zawartość kwasu octowego jest decydującym kryterium jakościowym dla
octu
, zgłaszający sprzeciw sądzi, że wprowadzenie takiego octu do obrotu w Unii Europejskiej wprowadziłoby konsumenta w błąd, ponieważ prowadziłoby ono do zakłócenia konkurencji.

Considering the acetic acid content as a decisive quality criterion for
vinegar
, the objector believes that marketing of such vinegar in the European Union would be misleading for the consumer as it would lead to distortion of the competition.

(Zhenjiang Xiang Cu)” jest
octem
ryżowym posiadającym szczególne cechy charakterystyczne oraz związanym z kuchnią chińską.

(Zhenjiang Xiang Cu) is rice
vinegar
with its distinctive characteristics and is linked to Chinese cuisine.
(Zhenjiang Xiang Cu)” jest
octem
ryżowym posiadającym szczególne cechy charakterystyczne oraz związanym z kuchnią chińską.

(Zhenjiang Xiang Cu) is rice
vinegar
with its distinctive characteristics and is linked to Chinese cuisine.

Ocet
, ocet winny i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego

Vinegar
, fermented vinegar and substitutes for vinegar obtained from acetic acid
Ocet
, ocet winny i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego

Vinegar
, fermented vinegar and substitutes for vinegar obtained from acetic acid

...produktu („ (Zhenjiang Xiang Cu)”, techniki produkcji (fermentacja w stanie stałym), kategorię
octu
(ocet ze sfermentowanego ryżu), główne składniki, masę netto, nazwę i adres producenta, datę pr

...include product name (Zhenjiang Xiang Cu), production techniques (solid fermentation), category of
vinegar
(brewed vinegar), main ingredients, net weight, the manufacturer’s name and address,...
Podstawowe szczegółowe informacje na etykiecie obejmują nazwę produktu („ (Zhenjiang Xiang Cu)”, techniki produkcji (fermentacja w stanie stałym), kategorię
octu
(ocet ze sfermentowanego ryżu), główne składniki, masę netto, nazwę i adres producenta, datę produkcji oraz standardowy kod produktu.

The main details on the label include product name (Zhenjiang Xiang Cu), production techniques (solid fermentation), category of
vinegar
(brewed vinegar), main ingredients, net weight, the manufacturer’s name and address, production date and product standard code.

...wykorzystane do produkcji soku z winogron lub produktów sektora pozawiniarskiego, takich jak
ocet
, napoje bezalkoholowe, dżemy i sosy

...imported will be used for the production of grape juice or non wine sector products such as
vinegar
, non-alcoholic drinks, jams and sauces.
Przywożone produkty zostaną wykorzystane do produkcji soku z winogron lub produktów sektora pozawiniarskiego, takich jak
ocet
, napoje bezalkoholowe, dżemy i sosy

The products imported will be used for the production of grape juice or non wine sector products such as
vinegar
, non-alcoholic drinks, jams and sauces.

...wykorzystane do produkcji soku z winogron lub produktów sektora pozawiniarskiego, takich jak
ocet
, napoje bezalkoholowe, dżemy i sosy.

...imported will be used for the production of grape juice or non wine sector products such as
vinegar
, non-alcoholic drinks, jams and sauces.
Przywożone produkty zostaną wykorzystane do produkcji soku z winogron lub produktów sektora pozawiniarskiego, takich jak
ocet
, napoje bezalkoholowe, dżemy i sosy.

The products imported will be used for the production of grape juice or non wine sector products such as
vinegar
, non-alcoholic drinks, jams and sauces.

...przezroczyste kryształy lub ziarnisty, krystaliczny proszek, bezwonny lub o słabym zapachu
octu
Traci wodę krystalizacyjną pod wpływem ciepłego, suchego powietrza.

Colourless, transparent crystals or a granular crystalline powder, odourless or with a faint,
acetic
odour. Effloresces in warm, dry air
Bezbarwne, przezroczyste kryształy lub ziarnisty, krystaliczny proszek, bezwonny lub o słabym zapachu
octu
Traci wodę krystalizacyjną pod wpływem ciepłego, suchego powietrza.

Colourless, transparent crystals or a granular crystalline powder, odourless or with a faint,
acetic
odour. Effloresces in warm, dry air

...decydującym o zakupie: woda, wodne roztwory soli, solanka, wodne roztwory kwasów spożywczych,
ocet
, wodne roztwory cukrów, wodne roztwory innych substancji słodzących, soki owocowe lub warzywne

...for the purchase: water, aqueous solutions of salts, brine, aqueous solutions of food acids,
vinegar
, aqueous solutions of sugars, aqueous solutions of other sweetening substances, fruit or veg
Do celów niniejszego punktu „środek płynny” oznacza następujące produkty, które mogą występować jako mieszanki, a także w postaci zamrożonej lub szybko zamrożonej, pod warunkiem że płyn jest jedynie dodatkiem do podstawowych składników tego preparatu i przez to nie jest czynnikiem decydującym o zakupie: woda, wodne roztwory soli, solanka, wodne roztwory kwasów spożywczych,
ocet
, wodne roztwory cukrów, wodne roztwory innych substancji słodzących, soki owocowe lub warzywne w przypadku owoców lub warzyw.

For the purposes of this point, ‘liquid medium’ shall mean the following products, possibly in mixtures and also where frozen or quick-frozen, provided that the liquid is merely an adjunct to the essential elements of that preparation and is thus not a decisive factor for the purchase: water, aqueous solutions of salts, brine, aqueous solutions of food acids,
vinegar
, aqueous solutions of sugars, aqueous solutions of other sweetening substances, fruit or vegetable juices in the case of fruit or vegetables.

Warzywa i owoce w
occie
, oleju lub solance

Fruit and vegetables in
vinegar
, oil, or brine
Warzywa i owoce w
occie
, oleju lub solance

Fruit and vegetables in
vinegar
, oil, or brine

Owoce i warzywa w
occie
, oleju lub solance

Fruit and vegetables in
vinegar
, oil, or brine
Owoce i warzywa w
occie
, oleju lub solance

Fruit and vegetables in
vinegar
, oil, or brine

Warzywa i owoce w
occie
, oleju lub solance

Fruit and vegetables in
vinegar
, oil, or brine
Warzywa i owoce w
occie
, oleju lub solance

Fruit and vegetables in
vinegar
, oil, or brine

...tzn. „ocet wonny”, który jest zwykłą postacią octu o okresie przechowywania powyżej 180 dni; oraz „
ocet
dojrzały”, który odnosi się do octu wonnego Zhenjiang o okresie przechowywania powyżej 365...

...‘Fragrant Vinegar’, which is the regular form with a storage period of over 180 days, and ‘Mature
Vinegar
’, which refers to Zhenjiang Fragrant Vinegar with a storage period of over 365 days.
(Zhenjiang Xiang Cu)” dzieli się na dwie kategorie, tzn. „ocet wonny”, który jest zwykłą postacią octu o okresie przechowywania powyżej 180 dni; oraz „
ocet
dojrzały”, który odnosi się do octu wonnego Zhenjiang o okresie przechowywania powyżej 365 dni.

Depending on length of storage, Zhenjiang Xiang Cu is divided into two categories, viz. ‘Fragrant Vinegar’, which is the regular form with a storage period of over 180 days, and ‘Mature
Vinegar
’, which refers to Zhenjiang Fragrant Vinegar with a storage period of over 365 days.

Ocet
i jego namiastki, z wyłączeniem octu winnego

Vinegar
and substitutes for vinegar (excluding made from wine)
Ocet
i jego namiastki, z wyłączeniem octu winnego

Vinegar
and substitutes for vinegar (excluding made from wine)

Ocet
i jego namiastki, z wyłączeniem octu winnego

Vinegar
and substitutes for vinegar (excluding made from wine)
Ocet
i jego namiastki, z wyłączeniem octu winnego

Vinegar
and substitutes for vinegar (excluding made from wine)

Ocet
i jego namiastki, z wyłączeniem octu winnego

Vinegar
and substitutes for vinegar (excluding made from wine)
Ocet
i jego namiastki, z wyłączeniem octu winnego

Vinegar
and substitutes for vinegar (excluding made from wine)

Ocet
i jego namiastki (z wyłączeniem octu winnego)

Vinegar
and substitutes for vinegar (excluding made from wine)
Ocet
i jego namiastki (z wyłączeniem octu winnego)

Vinegar
and substitutes for vinegar (excluding made from wine)

Ocet
i jego namiastki, z wyłączeniem octu winnego

Vinegar
and substitutes for vinegar (excluding made from wine)
Ocet
i jego namiastki, z wyłączeniem octu winnego

Vinegar
and substitutes for vinegar (excluding made from wine)

Ocet
i substytuty octu uzyskane z kwasu octowego

Vinegar
and substitutes for vinegar obtained from acetic acid
Ocet
i substytuty octu uzyskane z kwasu octowego

Vinegar
and substitutes for vinegar obtained from acetic acid

Ocet
i substytuty octu otrzymywane z wina

Vinegar
and substitutes for vinegar made from wine
Ocet
i substytuty octu otrzymywane z wina

Vinegar
and substitutes for vinegar made from wine

Ocet
i substytuty octu otrzymywane z wina

Vinegar
and substitutes for vinegar made from wine
Ocet
i substytuty octu otrzymywane z wina

Vinegar
and substitutes for vinegar made from wine

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich