Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: maślany
Kontrole obejmują pobranie próbek produktów i analizę wykorzystanych tłuszczów
maślanych
, w stosownych przypadkach poprzez pobranie próbek, oraz dotyczą w szczególności warunków produkcji, ilości...

Checks shall entail
physical
sampling of the products
obtained
and examination of the
butterfats
used, where appropriate by
physical
sampling, and shall relate in particular to the conditions of...
Kontrole obejmują pobranie próbek produktów i analizę wykorzystanych tłuszczów
maślanych
, w stosownych przypadkach poprzez pobranie próbek, oraz dotyczą w szczególności warunków produkcji, ilości oraz składu wytworzonego produktu, w zależności od wykorzystanego masła lub śmietanki, oraz braku tłuszczów niepochodzących z mleka w wytworzonych produktach lub, w zależności od przypadku, w wykorzystanych tłuszczach maślanych.

Checks shall entail
physical
sampling of the products
obtained
and examination of the
butterfats
used, where appropriate by
physical
sampling, and shall relate in particular to the conditions of manufacture and the quantity and composition of the product obtained depending on the butter or cream used and to the absence of non-milk fat in the products obtained or, where appropriate, in the butter fats used.

INFORMACJE DODATKOWE: ANALIZA STATYSTYCZNA WYNIKÓW OZNACZANIA TRIENANTANU W TŁUSZCZU
MAŚLANYM
W DRODZE ANALIZY TRIGLICERYDÓW

ADDITIONAL INFORMATION: STATISTICAL ANALYSIS OF RESULTS ON THE DETERMINATION OF TRIENANTOATE IN
BUTTERFAT
BY TRIGLYCERIDE ANALYSIS
INFORMACJE DODATKOWE: ANALIZA STATYSTYCZNA WYNIKÓW OZNACZANIA TRIENANTANU W TŁUSZCZU
MAŚLANYM
W DRODZE ANALIZY TRIGLICERYDÓW

ADDITIONAL INFORMATION: STATISTICAL ANALYSIS OF RESULTS ON THE DETERMINATION OF TRIENANTOATE IN
BUTTERFAT
BY TRIGLYCERIDE ANALYSIS

Przetwory otrzymane w wyniku zmieszania tłuszczu
maślanego
z produktami wymienionymi w rozdziale 21 Nomenklatury Scalonej uzyskanymi z produktów wymienionych w rozdziale 15 tej Nomenklatury.

Preparations obtained by mixing
butterfat
with the products falling within Chapter 21 of the Combined Nomenclature obtained from products falling within Chapter 15 of that Nomenclature.
Przetwory otrzymane w wyniku zmieszania tłuszczu
maślanego
z produktami wymienionymi w rozdziale 21 Nomenklatury Scalonej uzyskanymi z produktów wymienionych w rozdziale 15 tej Nomenklatury.

Preparations obtained by mixing
butterfat
with the products falling within Chapter 21 of the Combined Nomenclature obtained from products falling within Chapter 15 of that Nomenclature.

Wyrazy „produkt
maślany
” z ust. 2 oraz wskazówki z ust. 4 muszą pojawić się w widocznym miejscu i być łatwo widoczne i czytelne.

The term ‘
butter
preparation’ in paragraph 2 and the indications in paragraph 4 must appear in a conspicuous place and be easily visible and clearly legible.
Wyrazy „produkt
maślany
” z ust. 2 oraz wskazówki z ust. 4 muszą pojawić się w widocznym miejscu i być łatwo widoczne i czytelne.

The term ‘
butter
preparation’ in paragraph 2 and the indications in paragraph 4 must appear in a conspicuous place and be easily visible and clearly legible.

Przetwory otrzymane w wyniku zmieszania tłuszczu
maślanego
z tłuszczami wymienionymi w rozdziale 15 Nomenklatury Scalonej, z wyłączeniem produktów oznaczonych kodami CN 17049030 i 1806.

Preparations obtained from mixing
butterfat
with fats falling within Chapter 15 of the Combined Nomenclature but not including the products falling within CN codes 17049030 and 1806.
Przetwory otrzymane w wyniku zmieszania tłuszczu
maślanego
z tłuszczami wymienionymi w rozdziale 15 Nomenklatury Scalonej, z wyłączeniem produktów oznaczonych kodami CN 17049030 i 1806.

Preparations obtained from mixing
butterfat
with fats falling within Chapter 15 of the Combined Nomenclature but not including the products falling within CN codes 17049030 and 1806.

struktura: mało elastyczna,
maślana
, nieznacznie mączna; możliwa struktura ziarnista w bardzo dojrzałych serach.

texture: low elasticity,
buttery
, slightly floury; can become granular in very well-aged cheeses.
struktura: mało elastyczna,
maślana
, nieznacznie mączna; możliwa struktura ziarnista w bardzo dojrzałych serach.

texture: low elasticity,
buttery
, slightly floury; can become granular in very well-aged cheeses.

Tłuszcz
maślany
jest rozpuszczany w eterze naftowym i mierzy się absorbancję przy 440 nm.

The
butterfat
is dissolved in light petroleum and the absorbance measured at 440 nm.
Tłuszcz
maślany
jest rozpuszczany w eterze naftowym i mierzy się absorbancję przy 440 nm.

The
butterfat
is dissolved in light petroleum and the absorbance measured at 440 nm.

...wytwarzania produktów pośrednich, a także zgodności z wymogami dotyczącymi zawartości tłuszczu
maślanego
zgodnie z oświadczeniem określonym w art. 10 ust. 1 akapit trzeci, poprzez:

...in which the intermediate products are manufactured and compliance with the requirements regarding
butterfat
content as declared in accordance with the third subparagraph of Article 10(1), by...
Kontrole w szczególności odnoszą się do warunków wytwarzania produktów pośrednich, a także zgodności z wymogami dotyczącymi zawartości tłuszczu
maślanego
zgodnie z oświadczeniem określonym w art. 10 ust. 1 akapit trzeci, poprzez:

Inspections shall relate in particular to the conditions in which the intermediate products are manufactured and compliance with the requirements regarding
butterfat
content as declared in accordance with the third subparagraph of Article 10(1), by means of:

olej
maślany
;

butteroil
,
olej
maślany
;

butteroil
,

Zebrać odpowiednią ilość tłuszczu
maślanego
.

Collect a suitable amount of
butterfat
.
Zebrać odpowiednią ilość tłuszczu
maślanego
.

Collect a suitable amount of
butterfat
.

...w art. 42 do przechowywania dokumentacji podającej wszystkie ilości zakupionych tłuszczów
maślanych
;

...in the case of final users referred to in Article 42 to keep documents showing all quantities of
butter
fats purchased;
do prowadzenia ewidencji zgodnie z art. 13 ust. 1 lit. f) i g) w przypadku gdy produkty zawierające znaczniki są włączane do produktów końcowych lub w przypadku użytkowników końcowych określonych w art. 42 do przechowywania dokumentacji podającej wszystkie ilości zakupionych tłuszczów
maślanych
;

to keep records as referred to in Article 13(1)(f) and (g) where products containing tracers are incorporated into final products or in the case of final users referred to in Article 42 to keep documents showing all quantities of
butter
fats purchased;

...zapewniającymi właściwe oddzielenie i możliwość identyfikacji odnośnych zapasów tłuszczów
maślanych
.”;

...possesses premises ensuring proper separation and identification of any stocks of the
butterfats
in question.’.
„Na wniosek zainteresowanego zakładu państwa członkowskie mogą uchylić zobowiązanie określone w lit. b) akapitu pierwszego, jeśli zakład ten dysponuje pomieszczeniami zapewniającymi właściwe oddzielenie i możliwość identyfikacji odnośnych zapasów tłuszczów
maślanych
.”;

‘At the request of the establishment concerned, Member States may waive the obligation provided for in point (b) of the first subparagraph if the establishment possesses premises ensuring proper separation and identification of any stocks of the
butterfats
in question.’.

20 g estru etylowego kwasu beta-apo-8' karotenowego w postaci związku rozpuszczalnego w tłuszczu
maślanym
;

20 grams of ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid, in the form of a compound soluble in the
butterfat
;
20 g estru etylowego kwasu beta-apo-8' karotenowego w postaci związku rozpuszczalnego w tłuszczu
maślanym
;

20 grams of ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid, in the form of a compound soluble in the
butterfat
;

4 podgrupy: sery, odtłuszczone mleko w proszku, pełne mleko w proszku, masło & olej
maślany

4 sub-groups: Cheeses, SMP, WMP, Butter &
Butter-Oil
.
4 podgrupy: sery, odtłuszczone mleko w proszku, pełne mleko w proszku, masło & olej
maślany

4 sub-groups: Cheeses, SMP, WMP, Butter &
Butter-Oil
.

Mleko [8] i przetwory mleczne, włącznie z tłuszczem
maślanym

Milk [8] and milk products, including
butter
fat
Mleko [8] i przetwory mleczne, włącznie z tłuszczem
maślanym

Milk [8] and milk products, including
butter
fat

Mleko i przetwory mleczne, w tym tłuszcz
maślany

Milk and milk products, including
butter
fat
Mleko i przetwory mleczne, w tym tłuszcz
maślany

Milk and milk products, including
butter
fat

Surowe mleko (6) i produkty mleczne (6), w tym tłuszcz
maślany

Raw milk (6) and dairy products (6), including
butter
fat
Surowe mleko (6) i produkty mleczne (6), w tym tłuszcz
maślany

Raw milk (6) and dairy products (6), including
butter
fat

...są inne wymagania, wyszczególnione w ust. 1 i jeżeli nazwa produktu zawiera termin „produkt
maślany
”.

...requirements specified in paragraph 1 are met and if the product designation includes the term ‘
butter
preparation’.
Nazwa „masło” może być używana w odniesieniu do produktów złożonych zawierających mniej niż 75 %, ale co najmniej 62 % tłuszczu mlecznego, jeśli spełnione są inne wymagania, wyszczególnione w ust. 1 i jeżeli nazwa produktu zawiera termin „produkt
maślany
”.

The designation ‘butter’ may be used for composite products containing less than 75 % but at least 62 % milk fat if the other requirements specified in paragraph 1 are met and if the product designation includes the term ‘
butter
preparation’.

...z mleka w wytworzonych produktach lub, w zależności od przypadku, w wykorzystanych tłuszczach
maślanych
.

...in particular to the conditions of manufacture and the quantity and composition of the product
obtained
depending on the butter or cream used and to the absence of non-milk fat in the products
ob
Kontrole obejmują pobranie próbek produktów i analizę wykorzystanych tłuszczów maślanych, w stosownych przypadkach poprzez pobranie próbek, oraz dotyczą w szczególności warunków produkcji, ilości oraz składu wytworzonego produktu, w zależności od wykorzystanego masła lub śmietanki, oraz braku tłuszczów niepochodzących z mleka w wytworzonych produktach lub, w zależności od przypadku, w wykorzystanych tłuszczach
maślanych
.

Checks shall entail physical sampling of the products obtained and examination of the butterfats used, where appropriate by physical sampling, and shall relate in particular to the conditions of manufacture and the quantity and composition of the product
obtained
depending on the butter or cream used and to the absence of non-milk fat in the products
obtained
or, where appropriate, in the butter fats used.

...z mleka w wytworzonych produktach lub, w zależności od przypadku, w wykorzystanych tłuszczach
maślanych
.

...relate in particular to the conditions of manufacture, the quantity and composition of the product
obtained
and the packaging, and to the absence of non-milk fat in the products
obtained
, or where...
Kontrole wiążą się z pobraniem próbek skoncentrowanego masła oznaczonego seryjnym numerem oferty przetargowej, analizą wykorzystanych tłuszczów maślanych, w stosownych przypadkach poprzez pobranie próbek oraz dotyczą w szczególności warunków produkcji, ilości oraz składu wytworzonego produktu oraz pakowania, braku tłuszczów niepochodzących z mleka w wytworzonych produktach lub, w zależności od przypadku, w wykorzystanych tłuszczach
maślanych
.

Checks shall entail taking samples of the concentrated butter identified by the serial number of the tender, examination of the butterfats used where appropriate by physical sampling and shall relate in particular to the conditions of manufacture, the quantity and composition of the product
obtained
and the packaging, and to the absence of non-milk fat in the products
obtained
, or where appropriate, in the
butterfats
used.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich