Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: maślany
...intensywnym i trwałym aromacie, lekko kwaśnym, wyraźnym i bogatym smaku, nieznacznie
maślanej
i mącznej strukturze o niskiej elastyczności.

...an intense and persistent aroma, a slightly acidic, strong and flavoursome taste and a
buttery
, slightly floury texture with low elasticity.
Ser prasowany o twardej skórce, zwartej konsystencji, barwie od białej do kremowożółtej, intensywnym i trwałym aromacie, lekko kwaśnym, wyraźnym i bogatym smaku, nieznacznie
maślanej
i mącznej strukturze o niskiej elastyczności.

A pressed cheese with a hard rind and a firm and compact paste, a colour that varies from white to ivory-yellow, an intense and persistent aroma, a slightly acidic, strong and flavoursome taste and a
buttery
, slightly floury texture with low elasticity.

Masło i koncentrat masła oraz olej
maślany
i bezwodny tłuszcz mleczny

Butter and concentrated butter and butter oil and anhydrous milkfat
Masło i koncentrat masła oraz olej
maślany
i bezwodny tłuszcz mleczny

Butter and concentrated butter and butter oil and anhydrous milkfat

kontrole wkładu tłuszczu
maślanego
oraz produkcji wytworzonych produktów pośrednich.

checks on the input of
butterfat
and the output of intermediate products manufactured.
kontrole wkładu tłuszczu
maślanego
oraz produkcji wytworzonych produktów pośrednich.

checks on the input of
butterfat
and the output of intermediate products manufactured.

...pobranie próbek, sprawdzenie braku tłuszczów niepochodzących z mleka w wykorzystanych tłuszczach
maślanych
oraz pobranie próbek produktów pośrednich w celu sprawdzenia ich składu podanego w wyżej w

...used, where appropriate by physical sampling, verification of the absence of non-milk fat in the
butterfats
used and
physical
sampling of intermediate products to check their composition as indicat
analizę wykorzystanych tłuszczów maślanych, w odpowiednich przypadkach poprzez pobranie próbek, sprawdzenie braku tłuszczów niepochodzących z mleka w wykorzystanych tłuszczach
maślanych
oraz pobranie próbek produktów pośrednich w celu sprawdzenia ich składu podanego w wyżej wspomnianej ewidencji;

examination of the butterfats used, where appropriate by physical sampling, verification of the absence of non-milk fat in the
butterfats
used and
physical
sampling of intermediate products to check their composition as indicated in those records;

Odmierzyć wagowo z dokładnością do 1 mg ok. 1 g koncentratu masła (lub ekstrahowanego tłuszczu
maślanego
(ppkt 5.1.2)), (M). Przenieść ilościowo do kolby miarowej poj.

Weigh, to the nearest 1 mg approximately 1 g of concentrated butter (or extracted
butterfat
(5.1.2)), (M).
Odmierzyć wagowo z dokładnością do 1 mg ok. 1 g koncentratu masła (lub ekstrahowanego tłuszczu
maślanego
(ppkt 5.1.2)), (M). Przenieść ilościowo do kolby miarowej poj.

Weigh, to the nearest 1 mg approximately 1 g of concentrated butter (or extracted
butterfat
(5.1.2)), (M).

produkty objęte kodami CN 04051030, o zawartości tłuszczu
maślanego
nie mniejszej niż 82 %, wytworzone wyłącznie z masła skoncentrowanego zgodnie z art. 5 lub art. 7, z dodatkiem lub bez śmietanki, w...

products falling within CN code ex04051030 with a
butterfat
content of 82 % or more, manufactured exclusively from concentrated butter referred to in Article 5 or Article 7, with or without the...
produkty objęte kodami CN 04051030, o zawartości tłuszczu
maślanego
nie mniejszej niż 82 %, wytworzone wyłącznie z masła skoncentrowanego zgodnie z art. 5 lub art. 7, z dodatkiem lub bez śmietanki, w zakładzie posiadającym autoryzację w tym celu zgodnie z art. 13, pod warunkiem że do tych produktów pośrednich dodano znaczniki określone w art. 8 ust. 1;

products falling within CN code ex04051030 with a
butterfat
content of 82 % or more, manufactured exclusively from concentrated butter referred to in Article 5 or Article 7, with or without the addition of cream, at an establishment approved for that purpose in accordance with Article 13, on condition that tracers referred to in Article 8(1) have been added to those intermediate products;

...tak, aby uwzględniały również fakt, że niektóre kategorie produktów, takie jak masło i olej
maślany
, różne klasy jakości ryżu, chmiel, nasiona, alkohol winny, tytoń oraz zboża można z łatwości

...should be adjusted to take into consideration that some categories of products, such as butter and
butter-oil
, different qualities of rice, hops, seeds, wine alcohol, tobacco, and cereals are...
Wyniki obliczeń należy dostosować tak, aby uwzględniały również fakt, że niektóre kategorie produktów, takie jak masło i olej
maślany
, różne klasy jakości ryżu, chmiel, nasiona, alkohol winny, tytoń oraz zboża można z łatwością wymieniać, dzięki czemu można uznać je za grupę. Zatem zwiększenie zapasów niektórych produktów w danej grupie może być zrekompensowane zmniejszeniem zapasów innych produktów w tej grupie.

The results of the calculation should be adjusted to take into consideration that some categories of products, such as butter and
butter-oil
, different qualities of rice, hops, seeds, wine alcohol, tobacco, and cereals are effectively interchangeable and could be considered as a group, so that an increase in stock levels of certain products in a group may be offset by a reduction in stock levels of other products in the group.

Ser ten ma łagodny,
maślany
, lekko słony smak.

The cheese has a mild,
buttery
, slightly salty flavour.
Ser ten ma łagodny,
maślany
, lekko słony smak.

The cheese has a mild,
buttery
, slightly salty flavour.

...R. solanacearum rosną jako małe, okrągłe, nieciekłe kolonie całe o głęboko czerwonej barwie oraz o
maślanej
konsystencji.

Avirulent forms of Ralstonia solanacearum form small round non-fluidal, butyrous colonies which are entirely deep red.
Awirulentne postacie R. solanacearum rosną jako małe, okrągłe, nieciekłe kolonie całe o głęboko czerwonej barwie oraz o
maślanej
konsystencji.

Avirulent forms of Ralstonia solanacearum form small round non-fluidal, butyrous colonies which are entirely deep red.

Minimalna wartość graniczna określona dla trienantanu w tłuszczu
maślanym
= 11 kg/t

Minimum limit stated for trienantoate in
butterfat
= 11 kg/t
Minimalna wartość graniczna określona dla trienantanu w tłuszczu
maślanym
= 11 kg/t

Minimum limit stated for trienantoate in
butterfat
= 11 kg/t

Masło i produkty uzyskiwane w drodze produkcji lub przetwarzania masła (np. serwatka
maślana
), o ile nie zostały wymienione osobno.

Butter and products obtained by production or processing of butter (e.g. butter serum), unless listed separately.
Masło i produkty uzyskiwane w drodze produkcji lub przetwarzania masła (np. serwatka
maślana
), o ile nie zostały wymienione osobno.

Butter and products obtained by production or processing of butter (e.g. butter serum), unless listed separately.

Masło i produkty uzyskiwane w drodze produkcji lub przetwarzania masła (np. serwatka
maślana
), o ile nie zostały wymienione osobno.

Butter and products obtained by production or processing of butter (e.g. butter serum), unless listed separately.
Masło i produkty uzyskiwane w drodze produkcji lub przetwarzania masła (np. serwatka
maślana
), o ile nie zostały wymienione osobno.

Butter and products obtained by production or processing of butter (e.g. butter serum), unless listed separately.

0,82 współczynnik korygujący zawartość tłuszczu
maślanego
w maśle.

0,82 a correction factor for the
butterfat
content of butter.
0,82 współczynnik korygujący zawartość tłuszczu
maślanego
w maśle.

0,82 a correction factor for the
butterfat
content of butter.

Tłuszcze
maślane
w przetwórstwie spożywczym

Butterfats
in Food Processing
Tłuszcze
maślane
w przetwórstwie spożywczym

Butterfats
in Food Processing

Tłuszcze
maślane
w przetwórstwie spożywczym

Butterfats
in food processing
Tłuszcze
maślane
w przetwórstwie spożywczym

Butterfats
in food processing

...ilości, składu i dostawcy wykorzystywanych tłuszczów oraz ilości, składu i zawartości tłuszczu
maślanego
w uzyskanych produktach oraz, z wyjątkiem zakładów wprowadzających do obrotu produkty końc

...the quantities, composition and supplier of the fats used and the quantities, composition and
butterfat
content of the products obtained, and, except for establishments marketing final products
zobowiązują się do prowadzenia w sposób ciągły ewidencji oraz dokumentacji uzupełniającej z podaniem ilości, składu i dostawcy wykorzystywanych tłuszczów oraz ilości, składu i zawartości tłuszczu
maślanego
w uzyskanych produktach oraz, z wyjątkiem zakładów wprowadzających do obrotu produkty końcowe na etapie detalicznym, daty opuszczenia zakładu przez te produkty oraz nazw i adresów ich posiadaczy, potwierdzonych zamówieniami dostaw i fakturami;

they undertake to keep permanent records and supporting documents showing the quantities, composition and supplier of the fats used and the quantities, composition and
butterfat
content of the products obtained, and, except for establishments marketing final products at the retail stage, the date on which the products leave the establishment and the names and addresses of their holders, supported by references to delivery orders and invoices;

...przyznaje się na podstawie wniosku określającego w szczególności skład i zawartość tłuszczu
maślanego
w wytwarzanych produktach oraz wykazującego, że włączanie do takich produktów pośrednich j

...shall be granted on the basis of an application specifying in particular the composition and
butterfat
content of the products manufactured and showing that incorporation into such intermediate
Autoryzację przyznaje się na podstawie wniosku określającego w szczególności skład i zawartość tłuszczu
maślanego
w wytwarzanych produktach oraz wykazującego, że włączanie do takich produktów pośrednich jest uzasadnione z uwagi na wyrób produktów końcowych.

Approval shall be granted on the basis of an application specifying in particular the composition and
butterfat
content of the products manufactured and showing that incorporation into such intermediate products is justified for the manufacture of the final products.

analizę wykorzystanych tłuszczów
maślanych
, w odpowiednich przypadkach poprzez pobranie próbek, sprawdzenie braku tłuszczów niepochodzących z mleka w wykorzystanych tłuszczach maślanych oraz pobranie...

examination of the
butterfats
used, where appropriate by
physical
sampling, verification of the absence of non-milk fat in the butterfats used and physical sampling of intermediate products to check...
analizę wykorzystanych tłuszczów
maślanych
, w odpowiednich przypadkach poprzez pobranie próbek, sprawdzenie braku tłuszczów niepochodzących z mleka w wykorzystanych tłuszczach maślanych oraz pobranie próbek produktów pośrednich w celu sprawdzenia ich składu podanego w wyżej wspomnianej ewidencji;

examination of the
butterfats
used, where appropriate by
physical
sampling, verification of the absence of non-milk fat in the butterfats used and physical sampling of intermediate products to check their composition as indicated in those records;

w celu przeprowadzenia analizy wykorzystanych tłuszczów
maślanych
w odpowiednich przypadkach poprzez pobranie próbek, w celu stwierdzenia braku tłuszczów niepochodzących z mleka oraz w razie...

to examine the
butterfats
used, where appropriate with
physical
sampling, to verify the absence of non-milk fats and if necessary
physical
sampling of the final products to verify their composition;
w celu przeprowadzenia analizy wykorzystanych tłuszczów
maślanych
w odpowiednich przypadkach poprzez pobranie próbek, w celu stwierdzenia braku tłuszczów niepochodzących z mleka oraz w razie konieczności pobranie próbek z produktów końcowych w celu sprawdzenia ich składu;

to examine the
butterfats
used, where appropriate with
physical
sampling, to verify the absence of non-milk fats and if necessary
physical
sampling of the final products to verify their composition;

...masła oznaczonego seryjnym numerem oferty przetargowej, analizą wykorzystanych tłuszczów
maślanych
, w stosownych przypadkach poprzez pobranie próbek oraz dotyczą w szczególności warunków pr

...of the concentrated butter identified by the serial number of the tender, examination of the
butterfats
used where appropriate by
physical
sampling and shall relate in particular to the conditi
Kontrole wiążą się z pobraniem próbek skoncentrowanego masła oznaczonego seryjnym numerem oferty przetargowej, analizą wykorzystanych tłuszczów
maślanych
, w stosownych przypadkach poprzez pobranie próbek oraz dotyczą w szczególności warunków produkcji, ilości oraz składu wytworzonego produktu oraz pakowania, braku tłuszczów niepochodzących z mleka w wytworzonych produktach lub, w zależności od przypadku, w wykorzystanych tłuszczach maślanych.

Checks shall entail taking samples of the concentrated butter identified by the serial number of the tender, examination of the
butterfats
used where appropriate by
physical
sampling and shall relate in particular to the conditions of manufacture, the quantity and composition of the product obtained and the packaging, and to the absence of non-milk fat in the products obtained, or where appropriate, in the butterfats used.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich