Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: krytyczny
...na rynku rolnym i rynku żywności, w tym w dziedzinie kontroli jakości i analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP); ograniczenie zakłóceń polityki prowadzonej wobec rynków rolnyc

Strengthen agricultural and food market systems, including quality controls and hazard analysis
critical
control point (HACCP); reduce policy distortions of agricultural markets and reform the...
Wzmocnienie systemów funkcjonujących na rynku rolnym i rynku żywności, w tym w dziedzinie kontroli jakości i analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP); ograniczenie zakłóceń polityki prowadzonej wobec rynków rolnych oraz reforma Dyrekcji Rezerw Towarowych.

Strengthen agricultural and food market systems, including quality controls and hazard analysis
critical
control point (HACCP); reduce policy distortions of agricultural markets and reform the Directorate for Commodity Reserves.

ogólne stosowanie procedur na podstawie zasad analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP), które wraz z zasadami dobrej praktyki higienicznej powinno zwiększyć odpowiedzialność podmiotów...

the general implementation of procedures based on the principles of hazard analysis and
critical
control points (HACCP), which, together with the application of good hygiene practice, should...
ogólne stosowanie procedur na podstawie zasad analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP), które wraz z zasadami dobrej praktyki higienicznej powinno zwiększyć odpowiedzialność podmiotów działających na rynku pasz;

the general implementation of procedures based on the principles of hazard analysis and
critical
control points (HACCP), which, together with the application of good hygiene practice, should reinforce feed business operators’ responsibility;

Dochodzenia powinny nadal obejmować Analizę Zagrożeń i
Krytycznych
Punktów Kontroli (HACCP) lub podobny system podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze [6], aby zbadać wraz z podmiotem...

Investigations should continue to include the food business operator’s Hazard Analysis and
Critical
Control Points (HACCP) or a similar system [6] with a view to exploring with the food business...
Dochodzenia powinny nadal obejmować Analizę Zagrożeń i
Krytycznych
Punktów Kontroli (HACCP) lub podobny system podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze [6], aby zbadać wraz z podmiotem prowadzącym przedsiębiorstwo spożywcze, czy określono odpowiednie etapy procesu przetwórczego, na których może powstawać akryloamid, i czy wprowadzono odpowiednie środki w celu ich kontroli.

Investigations should continue to include the food business operator’s Hazard Analysis and
Critical
Control Points (HACCP) or a similar system [6] with a view to exploring with the food business operator whether relevant processing steps susceptible for the formation of acrylamide have been identified and whether appropriate measures have been taken to control them.

Takie środki muszą zawierać system Analizy Zagrożeń i
Krytycznych
Punktów Kontroli (HACCP) lub podobny system.

Such measures must include a Hazard Analysis
Critical
Control Point (HACCP) system or equivalent system.
Takie środki muszą zawierać system Analizy Zagrożeń i
Krytycznych
Punktów Kontroli (HACCP) lub podobny system.

Such measures must include a Hazard Analysis
Critical
Control Point (HACCP) system or equivalent system.

Takie środki muszą zawierać system Analizy Ryzyka
Krytycznych
Punktów Kontroli (HACCP) lub podobny system.

Such measures must include a Hazard Analysis
Critical
Control Point (HACCP) system or equivalent system.
Takie środki muszą zawierać system Analizy Ryzyka
Krytycznych
Punktów Kontroli (HACCP) lub podobny system.

Such measures must include a Hazard Analysis
Critical
Control Point (HACCP) system or equivalent system.

pochodzą z zakładu lub zakładów realizującego(-ych) program oparty na zasadach analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP) zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 852/2004;

...from an establishment or establishments implementing a programme based on the hazard analysis and
critical
control point (HACCP) principles in accordance with Regulation (EC) No 852/2004;
pochodzą z zakładu lub zakładów realizującego(-ych) program oparty na zasadach analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP) zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 852/2004;

they come from an establishment or establishments implementing a programme based on the hazard analysis and
critical
control point (HACCP) principles in accordance with Regulation (EC) No 852/2004;

pochodzą one z zakładów, w których prowadzony jest program oparty na zasadach analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP) zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 852/2004;

they come from (an) establishments(s) implementing a programme based on the HACCP principles in accordance with Regulation (EC) No 852/2004;
pochodzą one z zakładów, w których prowadzony jest program oparty na zasadach analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP) zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 852/2004;

they come from (an) establishments(s) implementing a programme based on the HACCP principles in accordance with Regulation (EC) No 852/2004;

...one z zakładu(-ów), w którym(-ych) prowadzony jest program oparty na zasadach analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP) zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 852/2004;

they come from (an) establishments(s) implementing a programme based on the HACCP principles in accordance with Regulation (EC) No 852/2004;
pochodzą one z zakładu(-ów), w którym(-ych) prowadzony jest program oparty na zasadach analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP) zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 852/2004;

they come from (an) establishments(s) implementing a programme based on the HACCP principles in accordance with Regulation (EC) No 852/2004;

wspólny plan analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP);

a common plan of hazard analysis and
critical
control points (HACCP plan);
wspólny plan analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP);

a common plan of hazard analysis and
critical
control points (HACCP plan);

...praktyki higienicznej oraz stosowanie procedur opartych na zasadach systemu analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP).

...implementation of good hygiene practice and application of procedures based on hazard analysis and
critical
control point (HACCP) principles.
Bezpieczeństwo środków spożywczych zapewnia się głównie poprzez podejście zapobiegawcze, np. wdrażanie dobrej praktyki higienicznej oraz stosowanie procedur opartych na zasadach systemu analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP).

The safety of foodstuffs is mainly ensured by a preventive approach, such as implementation of good hygiene practice and application of procedures based on hazard analysis and
critical
control point (HACCP) principles.

System analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP)

Hazard analysis and
critical
control points (HACCP) system
System analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP)

Hazard analysis and
critical
control points (HACCP) system

...ze szczególnym uwzględnieniem procedur opartych na zastosowaniu zasad analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP).

...taking particular account of procedures based on the application of hazard analysis and
critical
control point (HACCP) principles.
Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 ustanawia ogólne przepisy dla przedsiębiorstw sektora spożywczego w zakresie higieny środków spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem procedur opartych na zastosowaniu zasad analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP).

Regulation (EC) No 852/2004 lays down general rules for food business operators on the hygiene of foodstuffs, taking particular account of procedures based on the application of hazard analysis and
critical
control point (HACCP) principles.

...uwzględnieniu zasad dotyczących ogólnego wdrażania procedur opartych na analizie zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP).

...of the principle concerning the general implementation of procedures based on hazard analysis and
critical
control point (HACCP).
W rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych [2] określa się ogólne przepisy dotyczące podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze w zakresie higieny środków spożywczych, przy szczególnym uwzględnieniu zasad dotyczących ogólnego wdrażania procedur opartych na analizie zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP).

Regulation (EC) No 852/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on the hygiene of foodstuffs [2] lays down general rules for food business operators on the hygiene of foodstuffs, taking particular account of the principle concerning the general implementation of procedures based on hazard analysis and
critical
control point (HACCP).

...dla żywności gotowej do spożycia w ramach dobrej praktyki higienicznej oraz analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP).

...for ready-to-eat foods within the framework of good hygiene practises and hazard analysis of
critical
control point (HACCP) programmes.
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych [5] przedsiębiorstwa sektora spożywczego mają przestrzegać kryteriów bezpieczeństwa żywności dotyczących Listeria monocytogenes dla żywności gotowej do spożycia w ramach dobrej praktyki higienicznej oraz analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP).

Pursuant to Commission Regulation (EC) No 2073/2005 of 15 November 2005 on microbiological criteria for foodstuffs [5], food business operators are to comply with Listeria monocytogenes food safety criteria for ready-to-eat foods within the framework of good hygiene practises and hazard analysis of
critical
control point (HACCP) programmes.

...dla żywności gotowej do spożycia w ramach dobrej praktyki higienicznej oraz analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP).

...for ready-to-eat foods within the framework of good hygiene practices and hazard analysis of
critical
control point (HACCP) programmes.
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych [5] podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mają przestrzegać kryteriów bezpieczeństwa żywności dotyczących Listeria monocytogenes dla żywności gotowej do spożycia w ramach dobrej praktyki higienicznej oraz analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP).

Pursuant to Commission Regulation (EC) No 2073/2005 of 15 November 2005 on microbiological criteria for foodstuffs [5], food business operators are to comply with Listeria monocytogenes food safety criteria for ready-to-eat foods within the framework of good hygiene practices and hazard analysis of
critical
control point (HACCP) programmes.

Należy wprowadzić procedurę pisemną w oparciu o zasady Analizy Zagrożeń i
Krytycznych
Punktów Kontroli (HACCP).

A permanent written procedure based on the HACCP principles must be put in place.
Należy wprowadzić procedurę pisemną w oparciu o zasady Analizy Zagrożeń i
Krytycznych
Punktów Kontroli (HACCP).

A permanent written procedure based on the HACCP principles must be put in place.

...uwzględnienia doświadczenia uzyskanego przy stosowaniu systemów opartych na analizie zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP).

...for to take into account the experience gained from the application of hazard analysis and
critical
control points (HACCP)-based systems.
Należy opracować wymogi szczególne dotyczące produkcji, etykietowania, przechowywania oraz transportu tych materiałów paszowych w celu uwzględnienia doświadczenia uzyskanego przy stosowaniu systemów opartych na analizie zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli (HACCP).

Specific requirements for the production, labelling, storage and transport of those feed materials should be provided for to take into account the experience gained from the application of hazard analysis and
critical
control points (HACCP)-based systems.

Zakład posiada i utrzymuje system analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli, który umożliwia kontrolowanie wymogów określonych w punktach 1–6.

A system of hazard analysis and
critical
control points is in place and maintained which allows for the control of the requirements laid down in paragraphs 1 to 6.
Zakład posiada i utrzymuje system analizy zagrożeń i
krytycznych
punktów kontroli, który umożliwia kontrolowanie wymogów określonych w punktach 1–6.

A system of hazard analysis and
critical
control points is in place and maintained which allows for the control of the requirements laid down in paragraphs 1 to 6.

ustanowienie wartości granicznych dla
krytycznych
punktów kontroli, które będą stanowiły granicę pomiędzy stanem możliwym i niemożliwym do przyjęcia z punktu widzenia konieczności zapobieżenia...

establish
critical
limits at
critical
control points which separate acceptability from unacceptability, for the prevention, elimination or reduction of identified hazards;
ustanowienie wartości granicznych dla
krytycznych
punktów kontroli, które będą stanowiły granicę pomiędzy stanem możliwym i niemożliwym do przyjęcia z punktu widzenia konieczności zapobieżenia zidentyfikowanym zagrożeniom, ich wyeliminowania lub zredukowania;

establish
critical
limits at
critical
control points which separate acceptability from unacceptability, for the prevention, elimination or reduction of identified hazards;

określają wartości graniczne dla
krytycznych
punktów kontroli, które stanowią granicę pomiędzy poziomem dopuszczalnym a niedopuszczalnym z punktu widzenia konieczności zapobieżenia zidentyfikowanym...

establish
critical
limits at
critical
control points which separate acceptability from unacceptability, for the prevention, elimination or reduction of identified hazards;
określają wartości graniczne dla
krytycznych
punktów kontroli, które stanowią granicę pomiędzy poziomem dopuszczalnym a niedopuszczalnym z punktu widzenia konieczności zapobieżenia zidentyfikowanym zagrożeniom, ich wyeliminowania lub ograniczenia;

establish
critical
limits at
critical
control points which separate acceptability from unacceptability, for the prevention, elimination or reduction of identified hazards;

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich