Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: kakao
Przewodniczący Komitetu Zarządzającego Branżą Kawy i
Kakao
(Comité de Gestion de la Filière Café et Cacao – CGFCC): osoba odmawiająca uznania zwierzchnictwa demokratycznie wybranego prezydenta;...

Chairman of the Coffee and
Cocoa
Trade Management Committee (CGFCC): Senior official refusing to place himself under the authority of the democratically elected President; is helping to fund the...
Przewodniczący Komitetu Zarządzającego Branżą Kawy i
Kakao
(Comité de Gestion de la Filière Café et Cacao – CGFCC): osoba odmawiająca uznania zwierzchnictwa demokratycznie wybranego prezydenta; uczestniczy w finansowaniu nielegalnej administracji Laurenta Gbagbo.

Chairman of the Coffee and
Cocoa
Trade Management Committee (CGFCC): Senior official refusing to place himself under the authority of the democratically elected President; is helping to fund the illegitimate government of Mr Laurent Gbagbo.

Przewodniczący Komitetu Zarządzającego Branżą Kawy i
Kakao
(Comité de Gestion de la Filière Café et Cacao – CGFCC): osoba odmawiająca uznania zwierzchnictwa demokratycznie wybranego prezydenta;...

Chairman of the Coffee and
Cocoa
Trade Management Committee (CGFCC): Senior official refusing to place himself under the authority of the democratically elected President; is helping to fund the...
Przewodniczący Komitetu Zarządzającego Branżą Kawy i
Kakao
(Comité de Gestion de la Filière Café et Cacao – CGFCC): osoba odmawiająca uznania zwierzchnictwa demokratycznie wybranego prezydenta; uczestniczy w finansowaniu nielegalnej administracji Laurenta Gbagbo.

Chairman of the Coffee and
Cocoa
Trade Management Committee (CGFCC): Senior official refusing to place himself under the authority of the democratically elected President; is helping to fund the illegitimate government of Mr Laurent Gbagbo.

...poziomów OTA dla suszonych owoców, innych niż suszone owoce winorośli, kakao i produktów z
kakao
, produktów mięsnych, w tym jadalnych podrobów i wyrobów z krwi oraz win likierowych, gdyż nie

...of public health to set a maximum level of OTA in dried fruit other than dried vine fruit,
cocoa
and
cocoa
products, meat products, including edible offal and blood products and liqueur wines
Na podstawie dostępnych informacji nie wydaje się konieczne dla ochrony zdrowia publicznego ustanowienie najwyższych dopuszczalnych poziomów OTA dla suszonych owoców, innych niż suszone owoce winorośli, kakao i produktów z
kakao
, produktów mięsnych, w tym jadalnych podrobów i wyrobów z krwi oraz win likierowych, gdyż nie przyczyniają się one w sposób znaczący do narażenia na OTA i jedynie w nielicznych przypadkach stwierdzono w nich wysokie poziomy OTA.

On the basis of the information available, it does not appear necessary for the protection of public health to set a maximum level of OTA in dried fruit other than dried vine fruit,
cocoa
and
cocoa
products, meat products, including edible offal and blood products and liqueur wines as they are not a significant contributor to OTA exposure and high levels of OTA have been found only seldom in those commodities.

...A w zielonej i palonej kawie, produktach otrzymanych z kawy, winie, piwie, soku winogronowym,
kakao
, produktach otrzymanych z kakao oraz przyprawach, uwzględniając podjęte badania i środki zapob

...a maximum level for OTA in green and roasted coffee and coffee products, wine, beer, grape juice,
cocoa
and
cocoa
products and spices taking into account the investigations undertaken and the...
Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 466/2001, Komisja dokona przeglądu przepisów dotyczących ochratoksyny A (OTA) w suszonych owocach winogron oraz w celu włączenia do odpowiednich przepisów maksymalnej dopuszczalnej zawartości ochratoksyny A w zielonej i palonej kawie, produktach otrzymanych z kawy, winie, piwie, soku winogronowym,
kakao
, produktach otrzymanych z kakao oraz przyprawach, uwzględniając podjęte badania i środki zapobiegawcze zastosowane w celu zmniejszenia obecności OTA w tych produktach.

According to Regulation (EC) No 466/2001, the Commission shall review the provisions as regards ochratoxin A (OTA) in dried vine fruit and with a view to including a maximum level for OTA in green and roasted coffee and coffee products, wine, beer, grape juice,
cocoa
and
cocoa
products and spices taking into account the investigations undertaken and the prevention measures applied to reduce the presence of OTA in these products.

...również występowanie ochratoksyny A w suszonych owocach innych niż suszone owoce winogron,
kakao
, produktach otrzymanych z kakao, przyprawach oraz lukrecji.

OTA has also been observed in dried fruit other than dried vine fruit,
cocoa
and cocoa products, spices and liquorice.
Zaobserwowano również występowanie ochratoksyny A w suszonych owocach innych niż suszone owoce winogron,
kakao
, produktach otrzymanych z kakao, przyprawach oraz lukrecji.

OTA has also been observed in dried fruit other than dried vine fruit,
cocoa
and cocoa products, spices and liquorice.

Chlorki kwasowe,
kakao
, produkty reakcji z hydrolizatami białek, sole sodowe

Acid chlorides,
coco
, reaction products with protein hydrolyzates, sodium salts
Chlorki kwasowe,
kakao
, produkty reakcji z hydrolizatami białek, sole sodowe

Acid chlorides,
coco
, reaction products with protein hydrolyzates, sodium salts

Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub
kakao
:–– ne lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub...

Flavoured or containing added fruit, nuts or
cocoa
:–– ot concentrated or containing added sugar or other sweetening matter or flavoured or containing added fruit, nuts or cocoa:
Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub
kakao
:–– ne lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:

Flavoured or containing added fruit, nuts or
cocoa
:–– ot concentrated or containing added sugar or other sweetening matter or flavoured or containing added fruit, nuts or cocoa:

Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub
kakao
:–– ne lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub...

Flavoured or containing added fruit, nuts or
cocoa
:–– not concentrated or containing added sugar or other sweetening matter or flavoured or containing added fruit, nuts or cocoa:
Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub
kakao
:–– ne lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:

Flavoured or containing added fruit, nuts or
cocoa
:–– not concentrated or containing added sugar or other sweetening matter or flavoured or containing added fruit, nuts or cocoa:

Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi
kakao
:––– ym jako sacharoza)

Completely or partially coated or covered with chocolate or other preparations containing
cocoa
:––– ucrose)
Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi
kakao
:––– ym jako sacharoza)

Completely or partially coated or covered with chocolate or other preparations containing
cocoa
:––– ucrose)

Nosacz; Nosacz sundajski; Nosacz
kakau
; Maszkara

Proboscis monkey Presbytis potenziani (I)
Nosacz; Nosacz sundajski; Nosacz
kakau
; Maszkara

Proboscis monkey Presbytis potenziani (I)

Kawa, herbata,
kakao
[COICOP 01.2.1]

Coffee, tea and
cocoa
[COICOP 01.2.1]
Kawa, herbata,
kakao
[COICOP 01.2.1]

Coffee, tea and
cocoa
[COICOP 01.2.1]

Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające
kakao
oznaczone kodami CN 180632, 180690, 190531 i 190532

Chocolate and other food preparations containing
cocoa
falling within CN codes 180632, 180690, 190531 and 190532
Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające
kakao
oznaczone kodami CN 180632, 180690, 190531 i 190532

Chocolate and other food preparations containing
cocoa
falling within CN codes 180632, 180690, 190531 and 190532

Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające
kakao
oznaczone kodami CN 180632, 180690, 190531 i 190532

Chocolate and other food preparations containing
cocoa
falling within CN codes 180632, 180690, 190531 and 190532
Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające
kakao
oznaczone kodami CN 180632, 180690, 190531 i 190532

Chocolate and other food preparations containing
cocoa
falling within CN codes 180632, 180690, 190531 and 190532

...najwyższych dopuszczalnych poziomów OTA dla suszonych owoców, innych niż suszone owoce winorośli,
kakao
i produktów z kakao, produktów mięsnych, w tym jadalnych podrobów i wyrobów z krwi oraz win...

On the basis of the information available, it does not appear necessary for the protection of public health to set a maximum level of OTA in dried fruit other than dried vine fruit, cocoa and cocoa...
Na podstawie dostępnych informacji nie wydaje się konieczne dla ochrony zdrowia publicznego ustanowienie najwyższych dopuszczalnych poziomów OTA dla suszonych owoców, innych niż suszone owoce winorośli,
kakao
i produktów z kakao, produktów mięsnych, w tym jadalnych podrobów i wyrobów z krwi oraz win likierowych, gdyż nie przyczyniają się one w sposób znaczący do narażenia na OTA i jedynie w nielicznych przypadkach stwierdzono w nich wysokie poziomy OTA.

On the basis of the information available, it does not appear necessary for the protection of public health to set a maximum level of OTA in dried fruit other than dried vine fruit, cocoa and cocoa products, meat products, including edible offal and blood products and liqueur wines as they are not a significant contributor to OTA exposure and high levels of OTA have been found only seldom in those commodities.

Zielona kawa, suszone owoce inne niż suszone owoce winorośli, piwo,
kakao
i produkty z kakao, wina likierowe, produkty mięsne, przyprawy i lukrecja

Green coffee, dried fruit other than dried vine fruit, beer,
cocoa
and cocoa products, liqueur wines, meat products, spices and liquorice
Zielona kawa, suszone owoce inne niż suszone owoce winorośli, piwo,
kakao
i produkty z kakao, wina likierowe, produkty mięsne, przyprawy i lukrecja

Green coffee, dried fruit other than dried vine fruit, beer,
cocoa
and cocoa products, liqueur wines, meat products, spices and liquorice

...poziomu OTA w środkach spożywczych, takich jak suszone owoce, inne niż suszone owoce winorośli,
kakao
i produkty z kakao, przyprawy, produkty mięsne, zielona kawa, piwo i lukrecja, jak również prz

...of setting a maximum level for OTA in foodstuffs such as dried fruit other than dried vine fruit,
cocoa
and
cocoa
products, spices, meat products, green coffee, beer and liquorice, as well as a...
W rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006 przewiduje się, że zasadność ustanowienia najwyższego dopuszczalnego poziomu OTA w środkach spożywczych, takich jak suszone owoce, inne niż suszone owoce winorośli,
kakao
i produkty z kakao, przyprawy, produkty mięsne, zielona kawa, piwo i lukrecja, jak również przegląd obowiązujących obecnie najwyższych dopuszczalnych poziomów, w szczególności dla zawartości OTA w suszonych owocach winorośli i soku winogronowym, zostanie rozważona w świetle najnowszych opinii naukowych EFSA.

It is foreseen in Regulation (EC) No 1881/2006 that the appropriateness of setting a maximum level for OTA in foodstuffs such as dried fruit other than dried vine fruit,
cocoa
and
cocoa
products, spices, meat products, green coffee, beer and liquorice, as well as a review of the existing maximum levels, in particular for OTA in dried vine fruit and grape juice, has to be considered in the light of the recent EFSA scientific opinion.

...poziomu OTA w środkach spożywczych, takich jak suszone owoce, inne niż suszone owoce winorośli,
kakao
i produkty z kakao, przyprawy, produkty mięsne, zielona kawa, piwo i lukrecja, jak również prz

...of setting a maximum level for OTA in foodstuffs such as dried fruit other than dried vine fruit,
cocoa
and
cocoa
products, spices, meat products, green coffee, beer and liquorice, as well as a...
W świetle najnowszych opinii naukowych EFSA zostanie rozważona zasadność ustanowienia najwyższego dopuszczalnego poziomu OTA w środkach spożywczych, takich jak suszone owoce, inne niż suszone owoce winorośli,
kakao
i produkty z kakao, przyprawy, produkty mięsne, zielona kawa, piwo i lukrecja, jak również przegląd obowiązujących obecnie najwyższych dopuszczalnych poziomów, w szczególności dla zawartości OTA w suszonych owocach winorośli i soku winogronowym.

The appropriateness of setting a maximum level for OTA in foodstuffs such as dried fruit other than dried vine fruit,
cocoa
and
cocoa
products, spices, meat products, green coffee, beer and liquorice, as well as a review of the existing maximum levels, in particular for OTA in dried vine fruit and grape juice, will be considered in the light of the recent EFSA scientific opinion.

Kawa zielona, suszone owoce inne niż suszone owoce winne, piwo,
kakao
i produkty otrzymane z kakao, wina likierowe, mięso i produkty mięsne, przyprawy i lukrecja.

Green coffee, dried fruit other than dried vine fruit, beer,
cocoa
and cocoa products, liqueur wines, meat products, spices and liquorice.
Kawa zielona, suszone owoce inne niż suszone owoce winne, piwo,
kakao
i produkty otrzymane z kakao, wina likierowe, mięso i produkty mięsne, przyprawy i lukrecja.

Green coffee, dried fruit other than dried vine fruit, beer,
cocoa
and cocoa products, liqueur wines, meat products, spices and liquorice.

Kakao
i produkty czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE

Cocoa
and Chocolate products as covered by Directive 2000/36/EC
Kakao
i produkty czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE

Cocoa
and Chocolate products as covered by Directive 2000/36/EC

Sprzedaż detaliczna kawy, herbaty,
kakao
i przypraw

Retail trade services of coffee, tea,
cocoa
and spices
Sprzedaż detaliczna kawy, herbaty,
kakao
i przypraw

Retail trade services of coffee, tea,
cocoa
and spices

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich