Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: filet
filet
z piersi kurczaka, z obojczykiem lub bez, bez skóry;

chicken breast
fillet
, with or without wishbone, without skin;
filet
z piersi kurczaka, z obojczykiem lub bez, bez skóry;

chicken breast
fillet
, with or without wishbone, without skin;

magret, maigret:
filet
z piersi kaczek i gęsi określonych w pkt 3, zawierający skórę oraz tłuszcz podskórny pokrywający mięsień piersiowy, bez mięśnia piersiowego głębokiego;

magret, maigret: breast
fillet
of ducks and geese referred to in point (3) comprising skin and subcutaneous fat covering the breast muscle, without the deep pectoral muscle;
magret, maigret:
filet
z piersi kaczek i gęsi określonych w pkt 3, zawierający skórę oraz tłuszcz podskórny pokrywający mięsień piersiowy, bez mięśnia piersiowego głębokiego;

magret, maigret: breast
fillet
of ducks and geese referred to in point (3) comprising skin and subcutaneous fat covering the breast muscle, without the deep pectoral muscle;

...części struktur anatomicznych lub reformowanych (takie jak gotowana szynka w plastrach i gotowany
filet
z kurczaka);

...or large parts of anatomical or reformed structures (such as cooked sliced ham and cooked chicken
fillet
);
zimne gotowane wyroby mięsne: wyroby mięsne produkowane zazwyczaj z całości lub dużych części struktur anatomicznych lub reformowanych (takie jak gotowana szynka w plastrach i gotowany
filet
z kurczaka);

cold, cooked meat products: meat products typically made with whole or large parts of anatomical or reformed structures (such as cooked sliced ham and cooked chicken
fillet
);

...części struktur anatomicznych lub reformowanych (takie jak gotowana szynka w plastrach i gotowany
filet
z kurczaka);

...or large parts of anatomical or reformed structures (such as cooked sliced ham and cooked chicken
fillet
);
zimne gotowane wyroby mięsne: wyroby mięsne produkowane zazwyczaj z całości lub dużych części struktur anatomicznych lub reformowanych (takie jak gotowana szynka w plastrach i gotowany
filet
z kurczaka);

Cold, cooked meat products: meat products typically made with whole or large parts of anatomical or reformed structures (such as cooked sliced ham and cooked chicken
fillet
);

...do sprzedaży w postaci patroszonej, z głową lub bez głowy, w postaci filetów, steków lub jako
filet
wędzony lub marynowany.

Indeed such product will be marketed in a gutted head-on/off presentation, as a
fillet
, a steak or will be
filleted
before being smoked or marinated.
Produkt taki może faktycznie być wprowadzany do sprzedaży w postaci patroszonej, z głową lub bez głowy, w postaci filetów, steków lub jako
filet
wędzony lub marynowany.

Indeed such product will be marketed in a gutted head-on/off presentation, as a
fillet
, a steak or will be
filleted
before being smoked or marinated.

Jedna ze stron twierdziła, że zwykłe rodzaje mrożonego łososia (np. cała ryba,
filet
, itp.) różniły się od innych rodzajów w przypadku łososia świeżego.

One party claimed that the normal presentations for frozen salmon (e.g. whole fish,
fillet
, etc.) were different to those for fresh salmon.
Jedna ze stron twierdziła, że zwykłe rodzaje mrożonego łososia (np. cała ryba,
filet
, itp.) różniły się od innych rodzajów w przypadku łososia świeżego.

One party claimed that the normal presentations for frozen salmon (e.g. whole fish,
fillet
, etc.) were different to those for fresh salmon.

Podwójny
filet
, HEA, pozostawiona skóra, ogon i płetwy

Double
fillet
, HEA, skin+tails+fins ON
Podwójny
filet
, HEA, pozostawiona skóra, ogon i płetwy

Double
fillet
, HEA, skin+tails+fins ON

Filet

Fillets
Filet

Fillets

Filet

Fillets
Filet

Fillets

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich