Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: zlepiać
...z włókien z octanu celulozy zawierające również impregnowane włókna (impregnowane substancją
zlepiającą
, która nie przenika do wewnętrznych warstw włókien) [I],

four filters of cellulose acetate fibres also containing impregnated fibres (impregnated with an agglutinating substance that does not penetrate into the inner layers of the fibres) (I),
cztery filtry z włókien z octanu celulozy zawierające również impregnowane włókna (impregnowane substancją
zlepiającą
, która nie przenika do wewnętrznych warstw włókien) [I],

four filters of cellulose acetate fibres also containing impregnated fibres (impregnated with an agglutinating substance that does not penetrate into the inner layers of the fibres) (I),

Zwilżenie cząstek pyłu wspomaga ich
zlepianie
się i przyczynia się do osadzania pyłu.

The humidification of dust particles aids agglomeration and so helps dust settle.
Zwilżenie cząstek pyłu wspomaga ich
zlepianie
się i przyczynia się do osadzania pyłu.

The humidification of dust particles aids agglomeration and so helps dust settle.

...to substancje ograniczające tendencję pojedynczych cząstek środka spożywczego do
zlepiania
się;

‘anti-caking agents’ are substances which reduce the tendency of individual particles of a foodstuff to adhere to one another;
„substancje przeciwzbrylające” to substancje ograniczające tendencję pojedynczych cząstek środka spożywczego do
zlepiania
się;

‘anti-caking agents’ are substances which reduce the tendency of individual particles of a foodstuff to adhere to one another;

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich