Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: wspaniały
...pośredników, którzy od 1773 r., po odkryciu Marsali, produkowali i wprowadzali do obrotu to
wspaniałego
wino, sprawiając, że informacje o nim rozeszły się na całym świecie, a zwłaszcza w Angli

...both producers and English dealers who, since 1773, discovered Marsala, produced and marketed this
extraordinary
wine, allowing a vast knowledge all the world round, especially in England.
W rzeczywistości powszechnie wiadomo, że znaczenie i renoma tej nazwy jako wina likierowego jest efektem działalności zarówno producentów, jak i angielskich pośredników, którzy od 1773 r., po odkryciu Marsali, produkowali i wprowadzali do obrotu to
wspaniałego
wino, sprawiając, że informacje o nim rozeszły się na całym świecie, a zwłaszcza w Anglii.

In fact, it is a common knowledge that the importance and reputation of this denomination as a liqueur wine is due to the to the activity of both producers and English dealers who, since 1773, discovered Marsala, produced and marketed this
extraordinary
wine, allowing a vast knowledge all the world round, especially in England.

...pośredników, którzy od 1773 r., po odkryciu Marsali, produkowali i wprowadzali do obrotu to
wspaniałego
wino, sprawiając, że informacje o nim rozeszły się na całym świecie, a zwłaszcza w Angli

...both producers and English dealers who, since 1773, discovered Marsala, produced and marketed this
extraordinary
wine, allowing a vast knowledge all the world round, especially in England.
W rzeczywistości powszechnie wiadomo, że znaczenie i renoma tej nazwy jako wina likierowego jest efektem działalności zarówno producentów, jak i angielskich pośredników, którzy od 1773 r., po odkryciu Marsali, produkowali i wprowadzali do obrotu to
wspaniałego
wino, sprawiając, że informacje o nim rozeszły się na całym świecie, a zwłaszcza w Anglii.

In fact, it is a common knowledge that the importance and reputation of this denomination as a liqueur wine is due to the to the activity of both producers and English dealers who, since 1773, discovered Marsala, produced and marketed this
extraordinary
wine, allowing a vast knowledge all the world round, especially in England.

...organoleptycznych, z pojedynczego zbioru, czerwone, w pełni nasycone w momencie zatwierdzania, o
wspaniałym
aromacie i smaku, uznane przez Instytut Win Porto i Douro z uprawnieniem do stosowania te

...organoleptic characteristics, from a single harvest, red and full-bodied at the time of approval,
fine
aroma and taste, recognised by Port and Douro Wine Institute with entitled to use the...
Wino Porto wysokiej jakości właściwościach organoleptycznych, z pojedynczego zbioru, czerwone, w pełni nasycone w momencie zatwierdzania, o
wspaniałym
aromacie i smaku, uznane przez Instytut Win Porto i Douro z uprawnieniem do stosowania tej nazwy.

Port Wine with high quality organoleptic characteristics, from a single harvest, red and full-bodied at the time of approval,
fine
aroma and taste, recognised by Port and Douro Wine Institute with entitled to use the designation.

...organoleptycznych, z pojedynczego zbioru, czerwone, w pełni nasycone w momencie zatwierdzania, o
wspaniałym
aromacie i smaku, uznane przez Instytut Win Porto i Douro z uprawnieniem do stosowania te

...organoleptic characteristics, from a single harvest, red and full-bodied at the time of approval,
fine
aroma and taste, recognised by Port and Douro Wine Institute with entitled to use the...
Wino Porto wysokiej jakości właściwościach organoleptycznych, z pojedynczego zbioru, czerwone, w pełni nasycone w momencie zatwierdzania, o
wspaniałym
aromacie i smaku, uznane przez Instytut Win Porto i Douro z uprawnieniem do stosowania tej nazwy.

“Port” wine with high quality organoleptic characteristics, from a single harvest, red and full-bodied at the time of approval,
fine
aroma and taste, recognised by Port and Douro Wine Institute with entitled to use the designation.

...właściwościach organoleptycznych, czerwone, w pełni nasycone w momencie butelkowania, o
wspaniałym
aromacie i smaku otrzymywanym dzięki kupażowi win z kilku lat, co powoduje uzupełnianie s

...Wine of exceptional organoleptic characteristics, red and full-bodied at the time of bottling, of
fine
aroma and taste obtained by blending of wines from several years in order to achieve...
Wino Porto o wyjątkowych właściwościach organoleptycznych, czerwone, w pełni nasycone w momencie butelkowania, o
wspaniałym
aromacie i smaku otrzymywanym dzięki kupażowi win z kilku lat, co powoduje uzupełnianie się cech organoleptycznych prowadzące do odkładania się osadu na ściankach butelki wykorzystywanej przez pewną część okresu leżakowania, uznane przez Instytut Win Porto i Douro z uprawnieniem do stosowania tej nazwy.

Port Wine of exceptional organoleptic characteristics, red and full-bodied at the time of bottling, of
fine
aroma and taste obtained by blending of wines from several years in order to achieve complementarily of organoleptic characteristics, that will lead to the formation of deposit (crust) on the wall of the bottle where part of the stage is made and recognised by Port and Douro Wine Institute with entitled to use the designation.

...właściwościach organoleptycznych, czerwone, w pełni nasycone w momencie butelkowania, o
wspaniałym
aromacie i smaku otrzymywanym dzięki kupażowi win z kilku lat, co powoduje uzupełnianie s

...wine of exceptional organoleptic characteristics, red and full-bodied at the time of bottling, of
fine
aroma and taste obtained by blending of wines from several years in order to achieve...
Wino Porto o wyjątkowych właściwościach organoleptycznych, czerwone, w pełni nasycone w momencie butelkowania, o
wspaniałym
aromacie i smaku otrzymywanym dzięki kupażowi win z kilku lat, co powoduje uzupełnianie się cech organoleptycznych prowadzące do odkładania się osadu na ściankach butelki wykorzystywanej przez pewną część okresu leżakowania, uznane przez Instytut Win Porto i Douro z uprawnieniem do stosowania tej nazwy.

“Port” wine of exceptional organoleptic characteristics, red and full-bodied at the time of bottling, of
fine
aroma and taste obtained by blending of wines from several years in order to achieve complementarily of organoleptic characteristics, that will lead to the formation of deposit (crust) on the wall of the bottle where part of the stage is made and recognised by Port and Douro Wine Institute with entitled to use the designation.

Wspaniały
aromat chmielu z małego, ale znakomitego ośrodka produkcji w Tettnang ma zwolenników na całym świecie i jest tak samo ceniony w Japonii, jak i w USA.

The delicate aroma of the hops from Tettnang has enamoured connoisseurs in Japan and the USA alike.
Wspaniały
aromat chmielu z małego, ale znakomitego ośrodka produkcji w Tettnang ma zwolenników na całym świecie i jest tak samo ceniony w Japonii, jak i w USA.

The delicate aroma of the hops from Tettnang has enamoured connoisseurs in Japan and the USA alike.

...na wykorzystaniu czerwonych winogron, pozwala na otrzymanie bardzo charakterystycznego produktu o
wspaniałym
kolorze, przechodzącym od żywego do bladego różu.

...based on utilisation of red grapes, allows the production of a very typical product with an
extraordinary
colour whose range goes from vivid to pale pink.
Istotnie szczególna metoda produkcji, opierająca się na wykorzystaniu czerwonych winogron, pozwala na otrzymanie bardzo charakterystycznego produktu o
wspaniałym
kolorze, przechodzącym od żywego do bladego różu.

In fact, the particular production method, based on utilisation of red grapes, allows the production of a very typical product with an
extraordinary
colour whose range goes from vivid to pale pink.

...na wykorzystaniu czerwonych winogron, pozwala na otrzymanie bardzo charakterystycznego produktu o
wspaniałym
kolorze, przechodzącym od żywego do bladego różu.

...based on utilisation of red grapes, allows the production of a very typical product with an
extraordinary
colour whose range goes from vivid to pale pink.
Istotnie szczególna metoda produkcji, opierająca się na wykorzystaniu czerwonych winogron, pozwala na otrzymanie bardzo charakterystycznego produktu o
wspaniałym
kolorze, przechodzącym od żywego do bladego różu.

In fact, the particular production method, based on utilisation of red grapes, allows the production of a very typical product with an
extraordinary
colour whose range goes from vivid to pale pink.

Dzisiejsza tradycja produkowania kiełbasek do pieczenia na ruszcie w Norymberdze ma
wspaniałą
historię.

...trade routes meant that oriental spices were available in Nuremberg for making sausages from an
early
time.
Dzisiejsza tradycja produkowania kiełbasek do pieczenia na ruszcie w Norymberdze ma
wspaniałą
historię.

Nuremberg’s location at the intersection of two important trade routes meant that oriental spices were available in Nuremberg for making sausages from an
early
time.

Odnosi się ono do
wspaniałego
smaku winogron, który wabi pszczoły (api – w języku włoskim).

It means goodness of the grapes because they are largely appreciated by the “bees” (“api” in Italian).
Odnosi się ono do
wspaniałego
smaku winogron, który wabi pszczoły (api – w języku włoskim).

It means goodness of the grapes because they are largely appreciated by the “bees” (“api” in Italian).

Odnosi się ono do
wspaniałego
smaku winogron, który wabi pszczoły (api — w języku włoskim).

It means goodness of the grapes because they are largely appreciated by the ‘bees’ (‘api’ in Italian).
Odnosi się ono do
wspaniałego
smaku winogron, który wabi pszczoły (api — w języku włoskim).

It means goodness of the grapes because they are largely appreciated by the ‘bees’ (‘api’ in Italian).

Tangarka
wspaniała

Serinus canicapillus (III
Ghana
)
Tangarka
wspaniała

Serinus canicapillus (III
Ghana
)

Tangarka
wspaniała

Seven-coloured tanager
Tangarka
wspaniała

Seven-coloured tanager

Tangarka
wspaniała

Seven-coloured tanager
Tangarka
wspaniała

Seven-coloured tanager

Tangarka
wspaniała

Seven-coloured tanager
Tangarka
wspaniała

Seven-coloured tanager

Tangarka
wspaniała

Seven-coloured tanager
Tangarka
wspaniała

Seven-coloured tanager

Tangarka
wspaniała

Green
avadavat
Tangarka
wspaniała

Green
avadavat

Tangarka
wspaniała

Seven-coloured tanager
Tangarka
wspaniała

Seven-coloured tanager

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich