Baza aktów prawnych Unii Europejskiej Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: wałkować
Przed ostatnim wałkowaniem ciasto odstawia się na co najmniej 15 minut, a następnie
wałkuje
aż do uzyskania grubości jednego palca (1–2 cm); ciasto, na którego powierzchni znajdują się prostopadłe...
Before the last rolling-out the dough is rested for at least 15 minutes, then it is
rolled out
until it is finger-thick (1-2 cm); its surface is scored with deep perpendicular lines and it is cut up...
Przed ostatnim wałkowaniem ciasto odstawia się na co najmniej 15 minut, a następnie
wałkuje
aż do uzyskania grubości jednego palca (1–2 cm); ciasto, na którego powierzchni znajdują się prostopadłe głębokie wyżłobienia, wykrawa się za pomocą formy do ciasta o średnicy 3–6 cm.
Before the last rolling-out the dough is rested for at least 15 minutes, then it is
rolled out
until it is finger-thick (1-2 cm); its surface is scored with deep perpendicular lines and it is cut up using a dough cutter 3-6 cm in diameter.
Jest to ciasto drożdżowe, które po wyrośnięciu i schłodzeniu
wałkuje
się z margaryną, dzięki czemu powstaje ciasto półfrancuskie, które w trakcie wypieku staje się delikatne z charakterystycznym...
This is a yeast dough which, after rising and cooling, is
rolled
together with margarine to produce a croissant dough which, during baking, acquires a light, characteristically flaky texture.
Jest to ciasto drożdżowe, które po wyrośnięciu i schłodzeniu
wałkuje
się z margaryną, dzięki czemu powstaje ciasto półfrancuskie, które w trakcie wypieku staje się delikatne z charakterystycznym listkowaniem.
This is a yeast dough which, after rising and cooling, is
rolled
together with margarine to produce a croissant dough which, during baking, acquires a light, characteristically flaky texture.