Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: tłuszcz
Przetworzony
tłuszcz
należy następnie dalej przetwarzać z wykorzystaniem jednej z następujących metod:

The processed
fat
must then be processed further using one of the following methods:
Przetworzony
tłuszcz
należy następnie dalej przetwarzać z wykorzystaniem jednej z następujących metod:

The processed
fat
must then be processed further using one of the following methods:

...usunąć nierozpuszczalne zanieczyszczenia przekraczające 0,15 % wagowo, natomiast przetworzony
tłuszcz
należy następnie poddać estryfikacji i transestryfikacji.

...origin, insoluble impurities in excess of 0,15 % by weight must be removed, and the processed
fat
must be subsequently submitted to esterfication and transesterfication.
proces, w którym przetworzony tłuszcz należy oddzielić od białka, a w przypadku tłuszczu pochodzącego od przeżuwaczy należy usunąć nierozpuszczalne zanieczyszczenia przekraczające 0,15 % wagowo, natomiast przetworzony
tłuszcz
należy następnie poddać estryfikacji i transestryfikacji.

a process whereby the processed fat must be separated from the protein and in the case of fat from ruminant origin, insoluble impurities in excess of 0,15 % by weight must be removed, and the processed
fat
must be subsequently submitted to esterfication and transesterfication.

proces, w którym przetworzony
tłuszcz
należy oddzielić od białka, a w przypadku tłuszczu pochodzącego od przeżuwaczy należy usunąć nierozpuszczalne zanieczyszczenia przekraczające 0,15 % wagowo,...

a process whereby the processed
fat
must be separated from the protein and in the case of fat from ruminant origin, insoluble impurities in excess of 0,15 % by weight must be removed, and the...
proces, w którym przetworzony
tłuszcz
należy oddzielić od białka, a w przypadku tłuszczu pochodzącego od przeżuwaczy należy usunąć nierozpuszczalne zanieczyszczenia przekraczające 0,15 % wagowo, natomiast przetworzony tłuszcz należy następnie poddać estryfikacji i transestryfikacji.

a process whereby the processed
fat
must be separated from the protein and in the case of fat from ruminant origin, insoluble impurities in excess of 0,15 % by weight must be removed, and the processed fat must be subsequently submitted to esterfication and transesterfication.

Tłuszcz
jędrny i biały, przekrój prosty, lekko wypukły, z zaokrąglonymi brzegami.

Firm white
fat
, rectilinear profile with subconvex tendency and rounded contours.
Tłuszcz
jędrny i biały, przekrój prosty, lekko wypukły, z zaokrąglonymi brzegami.

Firm white
fat
, rectilinear profile with subconvex tendency and rounded contours.

Poszczególne tkanki/produkty (wątroba, nerki, mięśnie, skóra +
tłuszcz
, mleko, jaja, miód) w różnych okresach

Individual tissues/products (liver, kidney, muscle, skin +
fat
, milk, eggs, honey) at different times
Poszczególne tkanki/produkty (wątroba, nerki, mięśnie, skóra +
tłuszcz
, mleko, jaja, miód) w różnych okresach

Individual tissues/products (liver, kidney, muscle, skin +
fat
, milk, eggs, honey) at different times

...i konfekcjonowaniu, zawartości tłuszczu mlecznego i, jeśli inne dodane składniki zawierają
tłuszcz
, całkowitej zawartości tłuszczu.

...and presentation of the products the milk fat content and, if the other added ingredients contain
fat
, the total
fat
content.
Użycie nazwy „masło” zgodnie z ust. 1, 2 i 3 wymaga wskazania w etykietowaniu i konfekcjonowaniu, zawartości tłuszczu mlecznego i, jeśli inne dodane składniki zawierają
tłuszcz
, całkowitej zawartości tłuszczu.

The use of the designation ‘butter’ under paragraphs 1, 2 and 3 shall be subject to the requirement to indicate in the labelling and presentation of the products the milk fat content and, if the other added ingredients contain
fat
, the total
fat
content.

Wpis ten powinien objąć wymienione tkanki docelowe oraz skórę i
tłuszcz
drobiu, z wyjątkiem zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi.

The entry should be extended for these target tissues and in addition for skin and
fat
to poultry excluding animals from which eggs are produced for human consumption.
Wpis ten powinien objąć wymienione tkanki docelowe oraz skórę i
tłuszcz
drobiu, z wyjątkiem zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi.

The entry should be extended for these target tissues and in addition for skin and
fat
to poultry excluding animals from which eggs are produced for human consumption.

tłuszcz
okołonerkowy i nerki o:

for flare
fat
and kidneys by:
tłuszcz
okołonerkowy i nerki o:

for flare
fat
and kidneys by:

...standardowej prezentacji, o której mowa w art. 2 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84,
tłuszcz
okołonerkowy i przepona nie muszą być usunięte z tusz świńskich przed ich zważeniem i klasyf

...the standard presentation referred to in Article 2(1) of Regulation (EEC) No 3220/84, the flare
fat
and the diaphragm need not be removed from pig carcases before being weighed and graded.
Nie naruszając przepisów dotyczących standardowej prezentacji, o której mowa w art. 2 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84,
tłuszcz
okołonerkowy i przepona nie muszą być usunięte z tusz świńskich przed ich zważeniem i klasyfikacją.

Notwithstanding the standard presentation referred to in Article 2(1) of Regulation (EEC) No 3220/84, the flare
fat
and the diaphragm need not be removed from pig carcases before being weighed and graded.

...dotyczących postaci standardowej, o której mowa w art. 2 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84,
tłuszcz
okołonerkowy, nerki i przeponę można pozostawić w tuszach wieprzowych przed ich zważeniem i

...the standard presentation referred to in Article 2(1) of Regulation (EEC) No 3220/84, the flare
fat
, the kidneys and the diaphragm need not be removed from pig carcases before being weighed and gr
Nie naruszając przepisów dotyczących postaci standardowej, o której mowa w art. 2 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84,
tłuszcz
okołonerkowy, nerki i przeponę można pozostawić w tuszach wieprzowych przed ich zważeniem i klasyfikacją.

Notwithstanding the standard presentation referred to in Article 2(1) of Regulation (EEC) No 3220/84, the flare
fat
, the kidneys and the diaphragm need not be removed from pig carcases before being weighed and graded.

tłuszcz
okołonerkowy – 1,68 %.

for flare
fat
by 1,68 %.
tłuszcz
okołonerkowy – 1,68 %.

for flare
fat
by 1,68 %.

Tłuszcz
okołonerkowy

Kidney
fat
Tłuszcz
okołonerkowy

Kidney
fat

Tłuszcz
okołonerkowy

Kidney
fat
Tłuszcz
okołonerkowy

Kidney
fat

Warstwa tłuszczu na całej tuszy jest cienka lub średnia;
tłuszcz
młodej gęsi może mieć zróżnicowane zabarwienie zależnie od rodzaju żywienia;

The fat layer all over the carcase is thin or moderate; the
fat
of the young goose may have a colour indicative of a special diet,
Warstwa tłuszczu na całej tuszy jest cienka lub średnia;
tłuszcz
młodej gęsi może mieć zróżnicowane zabarwienie zależnie od rodzaju żywienia;

The fat layer all over the carcase is thin or moderate; the
fat
of the young goose may have a colour indicative of a special diet,

Oleje,
tłuszcz
norki, uwodornione

Oils, mink, hydrogenated
Oleje,
tłuszcz
norki, uwodornione

Oils, mink, hydrogenated

Czwartorzędowe związki amoniowe, benzylokokosowy
tłuszcz
alkilobis(hydroksyetylowy), chlorki

Quaternary ammonium compounds, benzylcoco alkylbis(hydroxyethyl), chlorides
Czwartorzędowe związki amoniowe, benzylokokosowy
tłuszcz
alkilobis(hydroksyetylowy), chlorki

Quaternary ammonium compounds, benzylcoco alkylbis(hydroxyethyl), chlorides

...dioksyn i PCB w wątrobie owiec w odniesieniu do podawania wyniku analitycznego w przeliczeniu na
tłuszcz
lub na świeżą masę.

...the levels of dioxins and PCBs in sheep liver with regard to reporting the analytical result on
fat
or wet weight basis.
Komisja wezwała laboratorium referencyjne Unii Europejskiej ds. dioksyn i PCB w paszy i żywności do zbadania, w jaki sposób różne metody ekstrakcji wpływają na poziom dioksyn i PCB w wątrobie owiec w odniesieniu do podawania wyniku analitycznego w przeliczeniu na
tłuszcz
lub na świeżą masę.

The European Union Reference Laboratory (EURL) for dioxins and PCBs in Feed and Food was requested by the Commission to investigate how different extraction methods influence the levels of dioxins and PCBs in sheep liver with regard to reporting the analytical result on
fat
or wet weight basis.

Tkanka analizowana część produktu, np.
tłuszcz
lub mięśnie.

Tissue part of product analysed, for example,
fat
or muscle
Tkanka analizowana część produktu, np.
tłuszcz
lub mięśnie.

Tissue part of product analysed, for example,
fat
or muscle

Masło kakaowe,
tłuszcz
lub olej

Cocoa butter,
fat
or oil
Masło kakaowe,
tłuszcz
lub olej

Cocoa butter,
fat
or oil

Tłuszcz
(g/100 g)

Fat
(g/100 g)
Tłuszcz
(g/100 g)

Fat
(g/100 g)

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich