Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: suchy
Uwaga: Oddzieloną
suchą
kazeinę należy przechowywać w temp. –20 °C.

Note:
Dry
casein isolates should be kept at –20 °C.
Uwaga: Oddzieloną
suchą
kazeinę należy przechowywać w temp. –20 °C.

Note:
Dry
casein isolates should be kept at –20 °C.

% alfa-cyklodekstryny (
suchej
sybstancji) = 100 × (AS/AR) (WR/WS)

% α-cyclodextrin (
dry
basis) = 100 × (AS/AR) (WR/WS)
% alfa-cyklodekstryny (
suchej
sybstancji) = 100 × (AS/AR) (WR/WS)

% α-cyclodextrin (
dry
basis) = 100 × (AS/AR) (WR/WS)

Zasysanie należy przerwać zanim filtr stanie się
suchy
, tj. kiedy w rozdzielaczu pozostanie 2–5 ml płynu.

Suction must cease before the filter becomes
dry
, i.e. when 2 to 5 ml of fluid is left in the funnel.
Zasysanie należy przerwać zanim filtr stanie się
suchy
, tj. kiedy w rozdzielaczu pozostanie 2–5 ml płynu.

Suction must cease before the filter becomes
dry
, i.e. when 2 to 5 ml of fluid is left in the funnel.

Filtrować przez
suchy
filtr, a filtrat zebrać do małej kolby ze szlifowaną szyjką.

Filter through a
dry
filter and collect the filtrate in a small ground-necked flask.
Filtrować przez
suchy
filtr, a filtrat zebrać do małej kolby ze szlifowaną szyjką.

Filter through a
dry
filter and collect the filtrate in a small ground-necked flask.

Jeżeli pomiaru dokonano w stanie
suchym
, stosuje się korektę ze stanu suchego na wilgotny zgodnie z pkt 8.1 załącznika 4.

If measured on a
dry
basis, the
dry
/wet correction according to paragraph 8.1 of Annex 4 shall be applied.
Jeżeli pomiaru dokonano w stanie
suchym
, stosuje się korektę ze stanu suchego na wilgotny zgodnie z pkt 8.1 załącznika 4.

If measured on a
dry
basis, the
dry
/wet correction according to paragraph 8.1 of Annex 4 shall be applied.

Jeżeli pomiaru dokonano w stanie
suchym
, stosuje się korektę ze stanu suchego na wilgotny zgodnie z pkt 8.1.

If measured on a
dry
basis, the
dry
/wet correction according to paragraph 8.1. shall be applied.
Jeżeli pomiaru dokonano w stanie
suchym
, stosuje się korektę ze stanu suchego na wilgotny zgodnie z pkt 8.1.

If measured on a
dry
basis, the
dry
/wet correction according to paragraph 8.1. shall be applied.

Jeżeli pomiaru dokonano w stanie
suchym
, stosuje się korektę ze stanu suchego na wilgotny zgodnie z pkt 8.1.

If measured on a
dry
basis, the
dry
/wet correction according to paragraph 8.1 shall be applied.
Jeżeli pomiaru dokonano w stanie
suchym
, stosuje się korektę ze stanu suchego na wilgotny zgodnie z pkt 8.1.

If measured on a
dry
basis, the
dry
/wet correction according to paragraph 8.1 shall be applied.

Jeżeli pomiaru dokonuje się w stanie
suchym
, stosuje się korektę ze stanu suchego na mokry zgodnie z, odpowiednio, pkt 1.3.2 (NRSC) lub pkt 2.1.2.2 (NRTC) dodatku 3 do załącznika 4A do niniejszego...

If measured on a
dry
basis, the
dry
/wet correction in accordance with paragraph 1.3.2. (NRSC) or paragraph 2.1.2.2. (NRTC), respectively, of Appendix 3 to Annex 4A to this Regulation shall be applied.
Jeżeli pomiaru dokonuje się w stanie
suchym
, stosuje się korektę ze stanu suchego na mokry zgodnie z, odpowiednio, pkt 1.3.2 (NRSC) lub pkt 2.1.2.2 (NRTC) dodatku 3 do załącznika 4A do niniejszego regulaminu.

If measured on a
dry
basis, the
dry
/wet correction in accordance with paragraph 1.3.2. (NRSC) or paragraph 2.1.2.2. (NRTC), respectively, of Appendix 3 to Annex 4A to this Regulation shall be applied.

Jeśli stężenie mierzy się w stanie
suchym
, stosuje się korektę ze stanu suchego na mokry odpowiednio zgodnie z pkt 1.3.2. (NRSC) lub pkt 2.1.2.2. (NRTC) dodatku 3 do załącznika III.

If measured on a
dry
basis, the
dry
/wet correction in accordance with Section 1.3.2 (NRSC) or Section 2.1.2.2 (NRTC), respectively, of Appendix 3 to Annex III shall be applied.
Jeśli stężenie mierzy się w stanie
suchym
, stosuje się korektę ze stanu suchego na mokry odpowiednio zgodnie z pkt 1.3.2. (NRSC) lub pkt 2.1.2.2. (NRTC) dodatku 3 do załącznika III.

If measured on a
dry
basis, the
dry
/wet correction in accordance with Section 1.3.2 (NRSC) or Section 2.1.2.2 (NRTC), respectively, of Appendix 3 to Annex III shall be applied.

W piecach długich działających w oparciu o metodę mokrą oraz
suchą
stworzenie strefy redukującej poprzez opalanie paliwem grubym może przyczynić się do redukcji emisji NOx.

In long wet and long
dry
kilns, the creation of a reducing zone by firing lump fuel can reduce NOx emissions.
W piecach długich działających w oparciu o metodę mokrą oraz
suchą
stworzenie strefy redukującej poprzez opalanie paliwem grubym może przyczynić się do redukcji emisji NOx.

In long wet and long
dry
kilns, the creation of a reducing zone by firing lump fuel can reduce NOx emissions.

...opisanej w załączniku I część 1 do dyrektywy Komisji 72/199/EWG nie może przekroczyć 28 % masy
suchego
produktu, zawartość tłuszczu w nich wyznaczona z zastosowaniem z metody A opisanej w załączn

Their starch content may not exceed 28 % by weight on the
dry
product in accordance with the method contained in Annex I(I) to Commission Directive 72/199/EEC, their fat content may not exceed 4,5 %...
Zawartość skrobi w nich, wyznaczona z zastosowaniem metody opisanej w załączniku I część 1 do dyrektywy Komisji 72/199/EWG nie może przekroczyć 28 % masy
suchego
produktu, zawartość tłuszczu w nich wyznaczona z zastosowaniem z metody A opisanej w załączniku I do dyrektywy Komisji 84/4/EWG nie może przekroczyć 4,5 % masy suchego produktu, a zawartość białka wyznaczona z zastosowaniem metody opisanej w załączniku I część 2 do dyrektywy Komisji 72/199/EWG nie może przekroczyć 40 % masy suchego produktu.

Their starch content may not exceed 28 % by weight on the
dry
product in accordance with the method contained in Annex I(I) to Commission Directive 72/199/EEC, their fat content may not exceed 4,5 % by weight on the
dry
product determined in accordance with method A contained in Annex I to Commission Directive 84/4/EEC and their protein content may not exceed 40 % on the dry product determined in accordance with the method contained in Annex I(2) to Commission Directive 72/199/EEC.

Suchy
produkt uzyskiwany podczas przetwarzania świeżej cebuli.

Dry
product which is released during the processing of fresh onions.
Suchy
produkt uzyskiwany podczas przetwarzania świeżej cebuli.

Dry
product which is released during the processing of fresh onions.

Fosforan wapniowo-sodowy, o zawartości fluoru 0,005 % lub więcej, ale mniej niż 0,2 % wagowego
suchego
produktu bezwodnego do użytku w produkcji paszy [1]

...sodium phosphate, with a fluorine content of 0,005 % or more but less than 0,2 % by weight on the
dry
anhydrous product, for use in the manufacture of additives for animal feeding [1]
Fosforan wapniowo-sodowy, o zawartości fluoru 0,005 % lub więcej, ale mniej niż 0,2 % wagowego
suchego
produktu bezwodnego do użytku w produkcji paszy [1]

Calcium sodium phosphate, with a fluorine content of 0,005 % or more but less than 0,2 % by weight on the
dry
anhydrous product, for use in the manufacture of additives for animal feeding [1]

...kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na
suchy
produkt, przekraczającej 40 % masy

...from maize (excluding concentrated steeping liquors), of a protein content, calculated on the
dry
product, exceeding 40 % by weight
Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na
suchy
produkt, przekraczającej 40 % masy

Residues from the manufacture of starch from maize (excluding concentrated steeping liquors), of a protein content, calculated on the
dry
product, exceeding 40 % by weight

...kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na
suchy
produkt, przekraczającej 40 % masy

...from maize (excluding concentrated steeping liquors), of a protein content, calculated on the
dry
product, exceeding 40 % by weight
Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na
suchy
produkt, przekraczającej 40 % masy

Residues from the manufacture of starch from maize (excluding concentrated steeping liquors), of a protein content, calculated on the
dry
product, exceeding 40 % by weight

...kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na
suchy
produkt, przekraczającej 40 % masy

...from maize (excluding concentrated steeping liquors), of a protein content, calculated on the
dry
product, exceeding 40 % by weight
Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na
suchy
produkt, przekraczającej 40 % masy

Residues from the manufacture of starch from maize (excluding concentrated steeping liquors), of a protein content, calculated on the
dry
product, exceeding 40 % by weight

...kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na
suchy
produkt przekraczającej 40 % masy

...from maize (excluding concentrated steeping liquors), of a protein content, calculated on the
dry
product, exceeding 40 % by weight
Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na
suchy
produkt przekraczającej 40 % masy

Residues from the manufacture of starch from maize (excluding concentrated steeping liquors), of a protein content, calculated on the
dry
product, exceeding 40 % by weight

...kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na
suchy
produkt przekraczającej 40 % masy

...from maize (excluding concentrated steeping liquors), of a protein content, calculated on the
dry
product, exceeding 40 % by weight
Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na
suchy
produkt przekraczającej 40 % masy

Residues from the manufacture of starch from maize (excluding concentrated steeping liquors), of a protein content, calculated on the
dry
product, exceeding 40 % by weight

...kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na
suchy
produkt przekraczającej 40 % masy

...from maize (excluding concentrated steeping liquors), of a protein content, calculated on the
dry
product, exceeding 40 % by weight
Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na
suchy
produkt przekraczającej 40 % masy

Residues from the manufacture of starch from maize (excluding concentrated steeping liquors), of a protein content, calculated on the
dry
product, exceeding 40 % by weight

...skrobi w wyżej wymienionych pozostałościach nie powinna przekraczać 28 % masy w przeliczeniu na
suchy
produkt, z zastosowaniem opisanej metody w załączniku I część 1 do dyrektywy Komisji 72/199/EW

Their starch content may not exceed 28 % by weight on the
dry
product, in accordance with the method contained in Annex I. I to Commission Directive 72/199/EEC, and their fat content cannot exceed...
Zawartość skrobi w wyżej wymienionych pozostałościach nie powinna przekraczać 28 % masy w przeliczeniu na
suchy
produkt, z zastosowaniem opisanej metody w załączniku I część 1 do dyrektywy Komisji 72/199/EWG, a zawartość tłuszczu, oznaczona według metody A, znajdującej się w załączniku I do dyrektywy Komisji 84/4/EWG, nie może przekraczać 4,5 % masy w przeliczeniu na suchy produkt.

Their starch content may not exceed 28 % by weight on the
dry
product, in accordance with the method contained in Annex I. I to Commission Directive 72/199/EEC, and their fat content cannot exceed 4,5 % by weight on the dry product, determined in accordance with method A contained in Annex I to Commission Directive 84/4/EEC.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich