Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: kurczak
Średnią niepewność pomiarową dla oznaczenia zawartości
kurczaka
ocenia się na poziomie poniżej 3 % zawartości kurczaka w przedziale ufności wynoszącym 95 %.

The average measurement uncertainty for the determination of
chicken
content is estimated at just less than 3 % chicken content at the 95 % confidence limit.
Średnią niepewność pomiarową dla oznaczenia zawartości
kurczaka
ocenia się na poziomie poniżej 3 % zawartości kurczaka w przedziale ufności wynoszącym 95 %.

The average measurement uncertainty for the determination of
chicken
content is estimated at just less than 3 % chicken content at the 95 % confidence limit.

w przypadku
kurczaków
ponad 90-dniowych: 15 dni,

for
chickens
after 90 days of age: 15 days,
w przypadku
kurczaków
ponad 90-dniowych: 15 dni,

for
chickens
after 90 days of age: 15 days,

...Komisji (WE) nr 255/2005 [4] oraz dla królików przeznaczonych do tuczu (królików rzeźnych) i
kurczaków
przeznaczonych do tuczu (kurcząt rzeźnych) rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1200/2005 [5].

The use of that microorganism preparation was permanently authorised for piglets under 2 months and sows by Commission Regulation (EC) No 256/2002 [2], piglets and pigs for fattening by Commission...
Udzielono stałego zezwolenia na stosowanie powyższego preparatu zawierającego mikroorganizmy dla prosiąt poniżej 2 miesięcy i macior rozporządzeniem Komisji (WE) nr 256/2002 [2], dla prosiąt i świń do tuczu (tuczników) rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1453/2004 [3], dla bydła przeznaczonego na tucz (bydła rzeźnego) rozporządzeniem Komisji (WE) nr 255/2005 [4] oraz dla królików przeznaczonych do tuczu (królików rzeźnych) i
kurczaków
przeznaczonych do tuczu (kurcząt rzeźnych) rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1200/2005 [5].

The use of that microorganism preparation was permanently authorised for piglets under 2 months and sows by Commission Regulation (EC) No 256/2002 [2], piglets and pigs for fattening by Commission Regulation (EC) No 1453/2004 [3], cattle for fattening by Commission Regulation (EC) No 255/2005 [4] and rabbits for fattening and chickens for fattening by Commission Regulation (EC) No 1200/2005 [5].

...przez Aspergillus niger (MUCL 39199) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone dla
kurczaków
przeznaczonych do tuczu rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1436/98 [3].

...produced by Aspergillus niger (MUCL 39199) was provisionally authorised for the first time for
chickens
for fattening, by Commission Regulation (EC) No 1436/98 [3].
Stosowanie preparatu enzymatycznego z endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Aspergillus niger (MUCL 39199) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone dla
kurczaków
przeznaczonych do tuczu rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1436/98 [3].

The use of the enzyme preparation of endo-1,3(4)-beta-glucanase produced by Aspergillus niger (MUCL 39199) was provisionally authorised for the first time for
chickens
for fattening, by Commission Regulation (EC) No 1436/98 [3].

...przez Bacillus subtilis (ATCC 2107) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone dla
kurczaków
przeznaczonych do tuczu rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1636/1999 [5].

...produced by Bacillus subtilis (ATCC 2107) was provisionally authorised for the first time for
chickens
for fattening, by Commission Regulation (EC) No 1636/1999 [5].
Stosowanie preparatu enzymatycznego z endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanego przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), z endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanego przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i z subtilizyny wytwarzanego przez Bacillus subtilis (ATCC 2107) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone dla
kurczaków
przeznaczonych do tuczu rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1636/1999 [5].

The use of the enzyme preparation of endo-1,3(4)-beta-glucanase produced by Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), endo-1,4-beta-xylanase produced by Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) and subtilisin produced by Bacillus subtilis (ATCC 2107) was provisionally authorised for the first time for
chickens
for fattening, by Commission Regulation (EC) No 1636/1999 [5].

...Pediococcus acidilactici (CNCM MA 18/5M) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone dla
kurczaków
przeznaczonych do tuczu rozporządzeniem (WE) nr 866/1999.

...Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M was provisionally authorised, for the first time, for
chickens
for fattening by Regulation (EC) No 866/1999.
Stosowanie mikroorganizmu Pediococcus acidilactici (CNCM MA 18/5M) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone dla
kurczaków
przeznaczonych do tuczu rozporządzeniem (WE) nr 866/1999.

The use of the micro-organism Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M was provisionally authorised, for the first time, for
chickens
for fattening by Regulation (EC) No 866/1999.

...na stosowanie tego dodatku przez dziesięć lat w odniesieniu odpowiednio do kurcząt rzeźnych (
kurczaków
przeznaczonych do tuczu), indyków rzeźnych (indyków przeznaczonych do tuczu) oraz kurcząt

Commission Regulations (EC) No 2430/1999 [3], (EC) No 418/2001 [4] and (EC) No 162/2003 [5] authorised that additive for 10 years for use for chickens for fattening, turkeys for fattening and...
Rozporządzeniami Komisji (WE) nr 2430/1999 [3], (WE) nr 418/2001 [4] i (WE) nr 162/2003 [5] zezwolono na stosowanie tego dodatku przez dziesięć lat w odniesieniu odpowiednio do kurcząt rzeźnych (
kurczaków
przeznaczonych do tuczu), indyków rzeźnych (indyków przeznaczonych do tuczu) oraz kurcząt hodowanych na nioski, łącząc zezwolenie z osobą odpowiedzialną za wprowadzanie tego dodatku do obrotu.

Commission Regulations (EC) No 2430/1999 [3], (EC) No 418/2001 [4] and (EC) No 162/2003 [5] authorised that additive for 10 years for use for chickens for fattening, turkeys for fattening and chickens reared for laying respectively, linking the authorisation to the person responsible for putting that additive into circulation.

...endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma viride (NIBH FERM BP 4842) dopuszcza się dla
kurczaków
przeznaczonych do tuczu bez ograniczeń czasowych, rozporządzeniem Komisji (WE) nr...

...and endo-1,4-beta-xylanase produced by Trichoderma viride (NIBH FERM BP 4842) is authorised for
chickens
for fattening without a time limit by Commission Regulation (EC) No 358/2005 [4], and provi
Stosowanie preparatu enzymatycznego z endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94), endo-1,4-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (CBS 592.94), alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553) i endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma viride (NIBH FERM BP 4842) dopuszcza się dla
kurczaków
przeznaczonych do tuczu bez ograniczeń czasowych, rozporządzeniem Komisji (WE) nr 358/2005 [4], oraz tymczasowo dla indyków przeznaczonych do tuczu, rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2013/2001 [5].

The use of the enzyme preparation of endo-1,3(4)-beta-glucanase produced by Aspergillus aculeatus (CBS 589.94), endo-1,4-beta-glucanase produced by Trichoderma longibrachiatum (CBS 592.94), alpha-amylase produced by Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553) and endo-1,4-beta-xylanase produced by Trichoderma viride (NIBH FERM BP 4842) is authorised for
chickens
for fattening without a time limit by Commission Regulation (EC) No 358/2005 [4], and provisionally for turkeys for fattening by Commission Regulation (EC) No 2013/2001 [5].

...wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) dopuszcza się dla
kurczaków
przeznaczonych do tuczu bez ograniczeń czasowych, rozporządzeniem Komisji (WE) nr 833/2005

...endo-1,3(4)-beta-glucanase produced by Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) is authorised for
chickens
for fattening without a time limit by Commission Regulation (EC) No 833/2005 [6].
Stosowanie preparatu enzymatycznego z endo-1,4-beta-ksylanazy, wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105), endo-1,3(4)-beta-glukanazy, wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) dopuszcza się dla
kurczaków
przeznaczonych do tuczu bez ograniczeń czasowych, rozporządzeniem Komisji (WE) nr 833/2005 [6].

The use of the enzyme preparation of endo-1,4-beta-xylanase produced by Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105), endo-1,3(4)-beta-glucanase produced by Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) is authorised for
chickens
for fattening without a time limit by Commission Regulation (EC) No 833/2005 [6].

...Żywności dostarczył pozytywną opinię w odniesieniu do bezpieczeństwa i skuteczności Elancobanu dla
kurczaków
przeznaczonych do tuczu, kur nieśnych i dla indyków.

...has delivered a favourable opinion with regard to the safety and to the efficacy of Elancoban for
chickens
for fattening, for
chickens
reared for laying and for turkeys.
Zespół Specjalistów Naukowych ds. Dodatków i Produktów lub Substancji Stosowanych w Żywieniu Zwierząt przy Europejskiej Jednostce ds. Bezpieczeństwa Żywności dostarczył pozytywną opinię w odniesieniu do bezpieczeństwa i skuteczności Elancobanu dla
kurczaków
przeznaczonych do tuczu, kur nieśnych i dla indyków.

The Scientific Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed attached to the European Food Safety Authority has delivered a favourable opinion with regard to the safety and to the efficacy of Elancoban for
chickens
for fattening, for
chickens
reared for laying and for turkeys.

Kurczaki
przeznaczone do tuczu

Chickens
for fattening
Kurczaki
przeznaczone do tuczu

Chickens
for fattening

Kurczaki
przeznaczone do tuczu

Chickens
for fattening
Kurczaki
przeznaczone do tuczu

Chickens
for fattening

...z endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Aspergillus niger (CBS 109.713) w karmieniu
kurczaków
przeznaczonych do tuczu.

...the enzyme preparation of endo-1,4-beta-xylanase, produced by Aspergillus niger (CBS 109.713) for
chickens
for fattening.
Przedłożono dane na poparcie wniosku o dopuszczenie do użytku preparatu enzymatycznego z endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Aspergillus niger (CBS 109.713) w karmieniu
kurczaków
przeznaczonych do tuczu.

Data were submitted in support of an application for authorisation of the use of the enzyme preparation of endo-1,4-beta-xylanase, produced by Aspergillus niger (CBS 109.713) for
chickens
for fattening.

Kurczęta rzeźne (
kurczaki
przeznaczone do tuczu)

Chickens for fattening
Kurczęta rzeźne (
kurczaki
przeznaczone do tuczu)

Chickens for fattening

Kurczaki
przeznaczone do tuczu

Chickens
for fattening
Kurczaki
przeznaczone do tuczu

Chickens
for fattening

Kurczaki
przeznaczone do tuczu

Chickens
for fattening
Kurczaki
przeznaczone do tuczu

Chickens
for fattening

Kurczaki
przeznaczone na tucz

Chickens
for fattening
Kurczaki
przeznaczone na tucz

Chickens
for fattening

Według tej opinii stosowanie tego preparatu może poprawić parametry zootechniczne
kurczaków
przeznaczonych na tucz.

According to that opinion, the use of that preparation can improve the zootechnical parameters in
chickens
for fattening.
Według tej opinii stosowanie tego preparatu może poprawić parametry zootechniczne
kurczaków
przeznaczonych na tucz.

According to that opinion, the use of that preparation can improve the zootechnical parameters in
chickens
for fattening.

...I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 w odniesieniu do mięśni, skóry, tłuszczu, wątroby i nerek
kurczaków
i świń oraz do mięśni i skóry ryb, w naturalnych proporcjach, z wyjątkiem zwierząt, któryc

Oxolinic acid has been included in Annex I to Regulation (EEC) No 2377/90 for
chicken
and porcine for muscle, skin and fat, liver and kidney, for muscle and skin in natural proportions for fin fish...
Kwas oksolinowy został ujęty w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 w odniesieniu do mięśni, skóry, tłuszczu, wątroby i nerek
kurczaków
i świń oraz do mięśni i skóry ryb, w naturalnych proporcjach, z wyjątkiem zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi.

Oxolinic acid has been included in Annex I to Regulation (EEC) No 2377/90 for
chicken
and porcine for muscle, skin and fat, liver and kidney, for muscle and skin in natural proportions for fin fish and excluding animals from which eggs are produced for human consumption.

sześciu tygodni, w przypadku
kurczaków
i kapłonów,

six weeks in the case of
chickens
, and capons,
sześciu tygodni, w przypadku
kurczaków
i kapłonów,

six weeks in the case of
chickens
, and capons,

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich