Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: gęstwa
Tłuste mleko kozie, słabo zaprawione podpuszczką, poddawane jest koagulacji kwasowej; świeżą
gęstwę
serową, odcedzoną lub nie z serwatki, umieszcza się w podziurawionej formie o kształcie uciętego...

It is left to drain for 18 to 24 hours, salted on the surface. It is then left to dry for a further 24 to 48 hours. Matured for at least 10 days at a temperature of 10 to 12 °C and 80 to 90 %...
Tłuste mleko kozie, słabo zaprawione podpuszczką, poddawane jest koagulacji kwasowej; świeżą
gęstwę
serową, odcedzoną lub nie z serwatki, umieszcza się w podziurawionej formie o kształcie uciętego stożka; odcedzanie trwa od 18 do 24 godzin; powierzchnia sera jest następnie solona; odsuszanie trwa od 24 do 48 godzin; ser dojrzewa następnie przez co najmniej dziesięć dni w temperaturze od 10 do 12 ° Celsjusza i wilgotności od 80 do 90 %.

It is left to drain for 18 to 24 hours, salted on the surface. It is then left to dry for a further 24 to 48 hours. Matured for at least 10 days at a temperature of 10 to 12 °C and 80 to 90 % humidity.

Ser uzyskany w wyniku powolnego odcedzania
gęstwy
serowej, po koagulacji przy użyciu karczocha hiszpańskiego (Cynara cardunculus, L), czystego surowego mleka owczego otrzymanego z udoju owiec rasy...

Cheese obtained by slow draining of the curds, following coagulation of unadulterated raw ewe’s milk obtained from Bordaleira Serra da Estrela and/or Churra Mondegueira ewes, using the cardoon flower...
Ser uzyskany w wyniku powolnego odcedzania
gęstwy
serowej, po koagulacji przy użyciu karczocha hiszpańskiego (Cynara cardunculus, L), czystego surowego mleka owczego otrzymanego z udoju owiec rasy Bordaleira Serra da Estrela lub Churra Mondegueira.

Cheese obtained by slow draining of the curds, following coagulation of unadulterated raw ewe’s milk obtained from Bordaleira Serra da Estrela and/or Churra Mondegueira ewes, using the cardoon flower (Cynara cardunculus, L) as rennet.

(…) Zabrania się przechowywania surowców mlecznych, produktów w trakcie procesu wytwarzania,
gęstwy
serowej lub świeżego sera w ujemnej temperaturze.

(…) The dairy raw materials, partly finished products, curd and fresh cheese must not be conserved at a temperature below 0 °C.
(…) Zabrania się przechowywania surowców mlecznych, produktów w trakcie procesu wytwarzania,
gęstwy
serowej lub świeżego sera w ujemnej temperaturze.

(…) The dairy raw materials, partly finished products, curd and fresh cheese must not be conserved at a temperature below 0 °C.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich