Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: galareta
...i warzywne, włączając przetwory na bazie wodorostów morskich, sosy na bazie owoców, auszpik (
galaretę
), z wyłączeniem purée, musów, owoców w wodnym roztworze cukru poddanych obróbce cieplnej, s

only fruit and vegetable preparations including seaweed based preparations, fruit-based sauces, aspic, excluding purée, mousse, compote, salads and similar products, canned or bottled
Tylko przetwory owocowe i warzywne, włączając przetwory na bazie wodorostów morskich, sosy na bazie owoców, auszpik (
galaretę
), z wyłączeniem purée, musów, owoców w wodnym roztworze cukru poddanych obróbce cieplnej, sałatek i produktów podobnych, w puszkach i słoikach

only fruit and vegetable preparations including seaweed based preparations, fruit-based sauces, aspic, excluding purée, mousse, compote, salads and similar products, canned or bottled

Proces formowania żelu, stałego materiału o konsystencji
galarety
, który może być miękki albo twardy, zwykle przy pomocy czynników żelujących.

Process to form a gel, a solid,
jelly-like
material that can have properties ranging from soft and weak to hard and tough usually using gelling agents
Proces formowania żelu, stałego materiału o konsystencji
galarety
, który może być miękki albo twardy, zwykle przy pomocy czynników żelujących.

Process to form a gel, a solid,
jelly-like
material that can have properties ranging from soft and weak to hard and tough usually using gelling agents

Proces formowania żelu, stałego materiału o konsystencji
galarety
, który może być miękki albo twardy, zwykle przy pomocy czynników żelujących.

Process to form a gel, a solid,
jelly-like
material that can have properties ranging from soft and weak to hard and tough usually using gelling agents
Proces formowania żelu, stałego materiału o konsystencji
galarety
, który może być miękki albo twardy, zwykle przy pomocy czynników żelujących.

Process to form a gel, a solid,
jelly-like
material that can have properties ranging from soft and weak to hard and tough usually using gelling agents

...zawierający wagowo co najmniej 20 % chudego mięsa z wyłączeniem podrobów i tłuszczu z mięsem i
galaretą
stanowiących co najmniej 85 % całkowitej masy netto.”.

...0,45 and containing by weight at least 20 % of lean meat, excluding offal and fat, with meat and
jelly
accounting for at least 85 % of the total net weight.’
„Do celów niniejszego rozporządzenia jako produkt A określa się produkt przetworzony objęty kodem CN 160210, 16025031 lub 16025095, nie zawierający mięsa innego niż pochodzące od zwierząt z gatunku bydła, ze stosunkiem kolagen/białko nie wyższym niż 0,45 oraz zawierający wagowo co najmniej 20 % chudego mięsa z wyłączeniem podrobów i tłuszczu z mięsem i
galaretą
stanowiących co najmniej 85 % całkowitej masy netto.”.

‘For the purposes of this Regulation, an A-product shall mean a processed product falling within CN code 160210, 16025031 or 16025095, not containing meat other than that of animals of the bovine species, with a collagen/protein ratio of no more than 0,45 and containing by weight at least 20 % of lean meat, excluding offal and fat, with meat and
jelly
accounting for at least 85 % of the total net weight.’

...zawierający wagowo co najmniej 20 % chudego mięsa z wyłączeniem podrobów i tłuszczu, z mięsem i
galaretą
stanowiącymi co najmniej 85 % całkowitej masy netto.

...0,45 and containing by weight at least 20 % of lean meat excluding offal and fat with meat and
jelly
accounting for at least 85 % of the total net weight.
Do celów niniejszego rozporządzenia jako produkt A określa się produkt przetworzony objęty kodem CN 160210, 16025031, 16025039 lub 16025080, niezawierający mięsa innego niż pochodzące od zwierząt z gatunku bydła, ze stosunkiem kolagen/białko nie wyższym niż 0,45 oraz zawierający wagowo co najmniej 20 % chudego mięsa z wyłączeniem podrobów i tłuszczu, z mięsem i
galaretą
stanowiącymi co najmniej 85 % całkowitej masy netto.

For the purposes of this Regulation, an A-product shall mean a processed product falling within CN code 160210, 16025031, 16025039 or 16025080, not containing meat other than that of animals of the bovine species, with a collagen/protein ratio of no more than 0,45 and containing by weight at least 20 % of lean meat excluding offal and fat with meat and
jelly
accounting for at least 85 % of the total net weight.

...zawierający wagowo co najmniej 20 % chudego mięsa z wyłączeniem podrobów i tłuszczu z mięsem i
galaretą
stanowiących co najmniej 85 % całkowitej masy netto.

...0,45 and containing by weight at least 20 % of lean meat excluding offal and fat with meat and
jelly
accounting for at least 85 % of the total net weight.
Do celów niniejszego rozporządzenia produkt A oznacza produkt przetworzony objęty kodem CN 160210, 16025031 lub 16025095, niezawierający mięsa innego niż pochodzące od zwierząt z gatunku bydła, o stosunku kolagen/białko nie wyższym niż 0,45 oraz zawierający wagowo co najmniej 20 % chudego mięsa z wyłączeniem podrobów i tłuszczu z mięsem i
galaretą
stanowiących co najmniej 85 % całkowitej masy netto.

For the purposes of this Regulation, an A-product shall mean a processed product falling within CN code 160210, 16025031 or 16025095, not containing meat other than that of animals of the bovine species, with a collagen/protein ratio of no more than 0,45 and containing by weight at least 20 % of lean meat excluding offal and fat with meat and
jelly
accounting for at least 85 % of the total net weight.

...zawierający wagowo co najmniej 20 % chudego mięsa z wyłączeniem podrobów i tłuszczu z mięsem i
galaretą
stanowiących co najmniej 85 % całkowitej wagi netto.

...0,45 and containing by weight at least 20 % of lean meat excluding offal and fat with meat and
jelly
accounting for at least 85 % of the total net weight.
Do celów niniejszego rozporządzenia jako produkt A określa się produkt przetworzony objęty kodem 160210, 16025031, 16025039 lub 16025080, niezawierający mięsa innego niż pochodzące od zwierząt danego gatunku bydła, ze stosunkiem kolagen/białko nie wyższym niż 0,45 oraz zawierający wagowo co najmniej 20 % chudego mięsa z wyłączeniem podrobów i tłuszczu z mięsem i
galaretą
stanowiących co najmniej 85 % całkowitej wagi netto.

For the purposes of this Regulation, an A-product shall mean a processed product falling within CN code 160210, 16025031, 16025039 or 16025080, not containing meat other than that of animals of the bovine species, with a collagen/protein ratio of no more than 0,45 and containing by weight at least 20 % of lean meat excluding offal and fat with meat and
jelly
accounting for at least 85 % of the total net weight.

...zawierający wagowo co najmniej 20 % chudego mięsa z wyłączeniem podrobów i tłuszczu z mięsem i
galaretą
, stanowiących co najmniej 85 % całkowitej wagi netto.

...0,45 and containing by weight at least 20 % of lean meat excluding offal and fat with meat and
jelly
accounting for at least 85 % of the total net weight.
Do celów niniejszego rozporządzenia jako produkt A określa się produkt przetworzony objęty kodami 160210, 16025031, 16025039 lub 16025080, niezawierający mięsa innego niż pochodzące od zwierząt danego gatunku bydła, ze stosunkiem kolagen/białko nie wyższym niż 0,45 oraz zawierający wagowo co najmniej 20 % chudego mięsa z wyłączeniem podrobów i tłuszczu z mięsem i
galaretą
, stanowiących co najmniej 85 % całkowitej wagi netto.

For the purposes of this Regulation, an A-product shall mean a processed product falling within CN code 160210, 16025031, 16025039 or 16025080, not containing meat other than that of animals of the bovine species, with a collagen/protein ratio of no more than 0,45 and containing by weight at least 20 % of lean meat excluding offal and fat with meat and
jelly
accounting for at least 85 % of the total net weight.

...zawierający wagowo co najmniej 20 % chudego mięsa z wyłączeniem podrobów i tłuszczu z mięsem i
galaretą
stanowiących co najmniej 85 % całkowitej wagi netto.

...0,45 and containing by weight at least 20 % of lean meat excluding offal and fat with meat and
jelly
accounting for at least 85 % of the total net weight.
Dla celów niniejszego rozporządzenia jako produkt A określa się produkt przetworzony objęty kodem 160210, 16025031, 16025039 lub 16025080, nie zawierający mięsa innego niż pochodzące od zwierząt danego gatunku bydła, ze stosunkiem kolagen/białko nie wyższym niż 0,45 oraz zawierający wagowo co najmniej 20 % chudego mięsa z wyłączeniem podrobów i tłuszczu z mięsem i
galaretą
stanowiących co najmniej 85 % całkowitej wagi netto.

For the purposes of this Regulation, an A-product shall mean a processed product falling within CN code 160210, 16025031, 16025039 or 16025080, not containing meat other than that of animals of the bovine species, with a collagen/protein ratio of no more than 0,45 and containing by weight at least 20 % of lean meat excluding offal and fat with meat and
jelly
accounting for at least 85 % of the total net weight.

Auszpik (
galareta
)

aspic
Auszpik (
galareta
)

aspic

Tylko auszpik (
galareta
)

only aspic
Tylko auszpik (
galareta
)

only aspic

...schabów lub karków, łącznie z małymi cząsteczkami widocznego tłuszczu i małymi ilościami podcieków
galarety

...shoulders, loins or collars, together with small particles of visible fat and small quantities of
jelly
deposits
Zawierające produkt złożony z wyraźnie rozpoznawalnych kawałków mięśni, których ze względu na ich wielkość nie można zidentyfikować jako pozyskanych z szynek, łopatek, schabów lub karków, łącznie z małymi cząsteczkami widocznego tłuszczu i małymi ilościami podcieków
galarety

Containing a product composed of clearly recognisable pieces of muscular meat which, due to their size are not identifiable as having been obtained from hams, shoulders, loins or collars, together with small particles of visible fat and small quantities of
jelly
deposits

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich