Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: intolerant
...the Scientific Opinion of the Authority of 10 September 2010 on lactose thresholds in lactose
intolerance
and galactosaemia.

...z uwzględnieniem opinii naukowej Urzędu z dnia 10 września 2010 r. w sprawie poziomów laktozy w
nietolerancji
laktozy i galaktozemii.
For the sake of clarity and consistency, the establishment of rules on the use of statements indicating the absence or reduced presence of lactose in food should be regulated under Regulation (EU) No 1169/2011, taking into account the Scientific Opinion of the Authority of 10 September 2010 on lactose thresholds in lactose
intolerance
and galactosaemia.

Ze względu na jasność i spójność, ustanowienie przepisów dotyczących stosowania oświadczeń wskazujących na brak laktozy lub jej ograniczoną zawartość w żywności powinno podlegać rozporządzeniu (UE) nr 1169/2011 z uwzględnieniem opinii naukowej Urzędu z dnia 10 września 2010 r. w sprawie poziomów laktozy w
nietolerancji
laktozy i galaktozemii.

The purpose of these studies is to characterise signs of
intolerance
and to establish an adequate margin of safety using the recommended route(s) of administration.

Celem tych badań jest scharakteryzowanie objawów
nietolerancji
oraz ustalenie właściwego marginesu bezpieczeństwa odnośnie do zalecanych dróg podawania.
The purpose of these studies is to characterise signs of
intolerance
and to establish an adequate margin of safety using the recommended route(s) of administration.

Celem tych badań jest scharakteryzowanie objawów
nietolerancji
oraz ustalenie właściwego marginesu bezpieczeństwa odnośnie do zalecanych dróg podawania.

...and religion or belief, including by means of measures to eliminate all forms of hatred,
intolerance
and discrimination based on religion or belief and by fostering tolerance and respect fo

...lub wyznania, w tym za pomocą środków mających na celu wyeliminowanie wszystkich form nienawiści,
nietolerancji
i dyskryminacji ze względu na religię lub światopogląd, oraz poprzez promowanie...
freedom of thought, conscience and religion or belief, including by means of measures to eliminate all forms of hatred,
intolerance
and discrimination based on religion or belief and by fostering tolerance and respect for religious and cultural diversity within and among societies;

wolności myśli, sumienia i religii lub wyznania, w tym za pomocą środków mających na celu wyeliminowanie wszystkich form nienawiści,
nietolerancji
i dyskryminacji ze względu na religię lub światopogląd, oraz poprzez promowanie tolerancji i szacunku dla różnorodności religijnej i kulturowej wewnątrz społeczeństw i między nimi;

...to the integrity of sport, such as doping, match-fixing and violence, as well as all kinds of
intolerance
and discrimination;

...w sporcie, takich jak doping, ustawianie zawodów sportowych i przemoc, a także wszelkiego rodzaju
nietolerancji
i dyskryminacji;
to tackle cross-border threats to the integrity of sport, such as doping, match-fixing and violence, as well as all kinds of
intolerance
and discrimination;

eliminowanie transgranicznych zagrożeń dla uczciwości w sporcie, takich jak doping, ustawianie zawodów sportowych i przemoc, a także wszelkiego rodzaju
nietolerancji
i dyskryminacji;

...rye, barley, oats or their crossbred varieties and derivatives thereof, to which some persons are
intolerant
and which is insoluble in water and 0,5 M sodium chloride solution;

...jęczmieniu, owsie lub w ich hybrydach oraz ich produktach pochodnych, której niektóre osoby nie
tolerują
oraz która nie rozpuszcza się w wodzie ani roztworze chlorku sodu 0,5 M;
‘gluten’ means a protein fraction from wheat, rye, barley, oats or their crossbred varieties and derivatives thereof, to which some persons are
intolerant
and which is insoluble in water and 0,5 M sodium chloride solution;

„gluten” oznacza frakcję białka znajdującą się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie lub w ich hybrydach oraz ich produktach pochodnych, której niektóre osoby nie
tolerują
oraz która nie rozpuszcza się w wodzie ani roztworze chlorku sodu 0,5 M;

...on the provision of food information to consumers, as regards certain cereals causing allergies or
intolerances
and foods with added phytosterols, phytosterol esters, phytostanols or phytostanol...

...konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących alergie lub
reakcje nietolerancji
oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub...
amending Annexes II and III to Regulation (EU) No 1169/2011 of the European Parliament and of the Council on the provision of food information to consumers, as regards certain cereals causing allergies or
intolerances
and foods with added phytosterols, phytosterol esters, phytostanols or phytostanol esters

zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących alergie lub
reakcje nietolerancji
oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli

...the requirements of Part 4, Chapter I, Section B. The studies concerned, the dosages at which the
intolerance
occurred and the species and breeds concerned shall be identified.

...z wymaganiami części 4, rozdział 1, sekcja B. Określa się te badania, dawkę, przy której wystąpiła
nietolerancja
, oraz gatunki i rasy, których ona dotyczy.
A summary shall be provided of any signs of intolerance which have been observed during studies conducted, usually with the final formulation, in the target species in accordance with the requirements of Part 4, Chapter I, Section B. The studies concerned, the dosages at which the
intolerance
occurred and the species and breeds concerned shall be identified.

Podaje się streszczenie wszelkich objawów nietolerancji, jakie zostały zaobserwowane podczas badań przeprowadzonych na gatunkach docelowych, zwykle z zastosowaniem formy użytkowej produktu i zgodnie z wymaganiami części 4, rozdział 1, sekcja B. Określa się te badania, dawkę, przy której wystąpiła
nietolerancja
, oraz gatunki i rasy, których ona dotyczy.

Those indications are, however, important for people who are
intolerant
to lactose.

Informacje te są jednak istotne dla osób z
nietolerancją
laktozy.
Those indications are, however, important for people who are
intolerant
to lactose.

Informacje te są jednak istotne dla osób z
nietolerancją
laktozy.

...of 20 January 2009 concerning the composition and labelling of foodstuffs suitable for people
intolerant
to gluten (OJ L 16, 21.1.2009, p. 3).

...20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób
nietolerujących
glutenu (Dz.U. L 16 z 21.1.2009, s. 3).
Commission Regulation (EC) No 41/2009 of 20 January 2009 concerning the composition and labelling of foodstuffs suitable for people
intolerant
to gluten (OJ L 16, 21.1.2009, p. 3).

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób
nietolerujących
glutenu (Dz.U. L 16 z 21.1.2009, s. 3).

...of 20 January 2009 concerning the composition and labelling of foodstuffs suitable for people
intolerant
to gluten (OJ L 16, 21.1.2009, p. 3).’

...20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób
nietolerujących
glutenu (Dz.U. L 16 z 21.1.2009, s. 3).”.
32009 R 0041: Commission Regulation (EC) No 41/2009 of 20 January 2009 concerning the composition and labelling of foodstuffs suitable for people
intolerant
to gluten (OJ L 16, 21.1.2009, p. 3).’

32009 R 0041: rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób
nietolerujących
glutenu (Dz.U. L 16 z 21.1.2009, s. 3).”.

The gluten present in those grains can cause adverse health effects to persons
intolerant
to gluten and therefore should be avoided by them.

Gluten obecny w tych zbożach może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie osób z
nietolerancją
glutenu i dlatego osoby takie powinny zbóż tych unikać.
The gluten present in those grains can cause adverse health effects to persons
intolerant
to gluten and therefore should be avoided by them.

Gluten obecny w tych zbożach może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie osób z
nietolerancją
glutenu i dlatego osoby takie powinny zbóż tych unikać.

Where foodstuffs for people
intolerant
to gluten contain both ingredients which substitute wheat, rye, barley, oats or their crossbred varieties and ingredients made from wheat, rye, barley, oats or...

W przypadku gdy środek spożywczy dla osób
nietolerujących
glutenu zawiera zarówno składniki zastępujące pszenicę, żyto, jęczmień, owies lub ich hybrydy, jak i składniki wytworzone z pszenicy, żyta,...
Where foodstuffs for people
intolerant
to gluten contain both ingredients which substitute wheat, rye, barley, oats or their crossbred varieties and ingredients made from wheat, rye, barley, oats or their crossbred varieties which have been especially processed to reduce gluten, paragraphs 1, 2, and 3 shall apply and paragraph 4 shall not apply.

W przypadku gdy środek spożywczy dla osób
nietolerujących
glutenu zawiera zarówno składniki zastępujące pszenicę, żyto, jęczmień, owies lub ich hybrydy, jak i składniki wytworzone z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa lub ich hybryd, które zostały poddane specjalnemu przetworzeniu w celu zmniejszenia zawartości glutenu, stosuje się przepisy ust. 1, 2 i 3, nie stosuje się natomiast przepisów ust. 4.

...of 20 January 2009 concerning the composition and labelling of foodstuffs suitable for people
intolerant
to gluten [3] is to be incorporated into the Agreement.

...20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób
nietolerujących
glutenu [3].
Commission Regulation (EC) No 41/2009 of 20 January 2009 concerning the composition and labelling of foodstuffs suitable for people
intolerant
to gluten [3] is to be incorporated into the Agreement.

W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób
nietolerujących
glutenu [3].

Foodstuffs suitable for people
intolerant
to gluten as defined by Regulation (EC) No 41/2009 [3]

Żywność przeznaczona dla osób z
nietolerancją
glutenu, w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 41/2009 [3]
Foodstuffs suitable for people
intolerant
to gluten as defined by Regulation (EC) No 41/2009 [3]

Żywność przeznaczona dla osób z
nietolerancją
glutenu, w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 41/2009 [3]

Foods suitable for people
intolerant
to gluten as defined by Regulation (EC) No 41/2009

Żywność przeznaczona dla osób z
nietolerancją
glutenu, w rozumieniu rozporządzenia (WE) 41/2009
Foods suitable for people
intolerant
to gluten as defined by Regulation (EC) No 41/2009

Żywność przeznaczona dla osób z
nietolerancją
glutenu, w rozumieniu rozporządzenia (WE) 41/2009

Foods suitable for people
intolerant
to gluten as defined by Commission Regulation (EC) No 41/2009 [21]

Żywność przeznaczona dla osób z
nietolerancją
glutenu, w rozumieniu rozporządzenia Komisji (WE) 41/2009 [21]
Foods suitable for people
intolerant
to gluten as defined by Commission Regulation (EC) No 41/2009 [21]

Żywność przeznaczona dla osób z
nietolerancją
glutenu, w rozumieniu rozporządzenia Komisji (WE) 41/2009 [21]

...Regulation (EC) No 41/2009, should ensure at least the same level of protection for people who are
intolerant
to gluten as currently provided for under Regulation (EC) No 41/2009.

...w rozporządzeniu (WE) nr 41/2009, powinny gwarantować przynajmniej taki sam poziom ochrony osób z
nietolerancją
glutenu, jaki zapewnia obecnie rozporządzenie (WE) nr 41/2009.
The legal acts to be adopted pursuant to Regulation (EU) No 1169/2011, which are to transfer the rules on the use of the statements ‘gluten-free’ and ‘very low gluten’, as contained in Regulation (EC) No 41/2009, should ensure at least the same level of protection for people who are
intolerant
to gluten as currently provided for under Regulation (EC) No 41/2009.

Akty prawne, które zostaną przyjęte na mocy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, mające przenieść przepisy dotyczące stosowania oświadczeń „produkt bezglutenowy” i „produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu”, jak określono w rozporządzeniu (WE) nr 41/2009, powinny gwarantować przynajmniej taki sam poziom ochrony osób z
nietolerancją
glutenu, jaki zapewnia obecnie rozporządzenie (WE) nr 41/2009.

Most but not all people with
intolerance
to gluten can include oats in their diet without adverse effect on their health.

Większość osób z
nietolerancją
glutenu może włączyć owies do swojej diety bez negatywnych skutków dla zdrowia, nie dotyczy to jednak wszystkich
cierpiących
na tę dolegliwość.
Most but not all people with
intolerance
to gluten can include oats in their diet without adverse effect on their health.

Większość osób z
nietolerancją
glutenu może włączyć owies do swojej diety bez negatywnych skutków dla zdrowia, nie dotyczy to jednak wszystkich
cierpiących
na tę dolegliwość.

...should be properly labelled in order to ensure the correct use of those products by people
intolerant
to gluten with the support of information campaigns fostered in the Member States.

...również o wspieranie stosownych kampanii informacyjnych w państwach członkowskich, tak aby osoby z
nietolerancją
glutenu mogły prawidłowo korzystać z takich różnorodnych produktów.
It is important, however, that the different products should be properly labelled in order to ensure the correct use of those products by people
intolerant
to gluten with the support of information campaigns fostered in the Member States.

Należy jednak zadbać o właściwie ich oznaczanie, jak również o wspieranie stosownych kampanii informacyjnych w państwach członkowskich, tak aby osoby z
nietolerancją
glutenu mogły prawidłowo korzystać z takich różnorodnych produktów.

Foodstuffs for people
intolerant
to gluten, consisting of or containing one or more ingredients which substitute wheat, rye, barley, oats or their crossbred varieties shall not contain a level of...

Zawartość glutenu w środkach spożywczych dla osób
nietolerujących
glutenu, składających się z jednego lub więcej składników zastępujących pszenicę, żyto, jęczmień, owies lub ich hybrydy lub składniki...
Foodstuffs for people
intolerant
to gluten, consisting of or containing one or more ingredients which substitute wheat, rye, barley, oats or their crossbred varieties shall not contain a level of gluten exceeding 20 mg/kg in the food as sold to the final consumer.

Zawartość glutenu w środkach spożywczych dla osób
nietolerujących
glutenu, składających się z jednego lub więcej składników zastępujących pszenicę, żyto, jęczmień, owies lub ich hybrydy lub składniki takie zawierających, nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich