Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: edible
Edible mixtures or preparations of animal or vegetable fats or oils and
edible
fractions of different fats or oils (excl. fats, oils and their fractions, partly or wholly hydrogenated,...

Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z
jadalnych
frakcji różnych tłuszczów lub olejów (inne niż tłuszcze i oleje i ich frakcje, częściowo lub...
Edible mixtures or preparations of animal or vegetable fats or oils and
edible
fractions of different fats or oils (excl. fats, oils and their fractions, partly or wholly hydrogenated, inter-esterified, re-esterified or elaidinized, whether or not refined, but not further prepared, mixtures of olive oils and their fractions, and solid margarine)

Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z
jadalnych
frakcji różnych tłuszczów lub olejów (inne niż tłuszcze i oleje i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone, mieszaniny oliwy i ich frakcje oraz margaryna stała)

Magnesium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms.

Sole magnezowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.
Magnesium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms.

Sole magnezowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.

Magnesium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms.

Sole magnezowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.
Magnesium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms.

Sole magnezowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.

Calcium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms.

Sole wapniowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.
Calcium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms.

Sole wapniowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.

Calcium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms.

Sole wapniowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.
Calcium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms.

Sole wapniowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.

Ammonium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms.

Sole amonowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.
Ammonium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms.

Sole amonowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.

Ammonium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms.

Sole amonowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.
Ammonium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms.

Sole amonowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.

Sodium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms.

Sole sodowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.
Sodium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms.

Sole sodowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.

Sodium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms

Sole sodowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.
Sodium salts of
edible
organic acids with at least 4 carbon atoms

Sole sodowe
jadalnych
kwasów organicznych z co najmniej 4 atomami węgla.

Salmon backbones, composed of a fishbone partly covered with flesh, being an
edible
by-product of the fishing industry, and falling within CN codes ex03021200, ex03031100, ex03031900, ex03032200,...

Kręgosłupy łososia, na które składają się ości częściowo pokryte mięsem rybim, będące
jadalnym
produktem ubocznym sektora rybołówstwa, klasyfikowane w ramach kodów CN ex03021200, ex03031100,...
Salmon backbones, composed of a fishbone partly covered with flesh, being an
edible
by-product of the fishing industry, and falling within CN codes ex03021200, ex03031100, ex03031900, ex03032200, shall not be covered by the definitive anti-dumping duty provided that the flesh attached to the backbone represents not more than 40 % of the salmon backbone weight.’.

Kręgosłupy łososia, na które składają się ości częściowo pokryte mięsem rybim, będące
jadalnym
produktem ubocznym sektora rybołówstwa, klasyfikowane w ramach kodów CN ex03021200, ex03031100, ex03031900, ex03032200, nie są objęte ostatecznymi środkami antydumpingowymi, o ile waga mięsa przy kręgosłupie nie stanowi więcej niż 40 % wagi kręgosłupa łososia.”.

Edible
thick skirt and thin skirt of bovine animals, frozen

Jadalna
przepona gruba i przepona cienka z bydła mrożona
Edible
thick skirt and thin skirt of bovine animals, frozen

Jadalna
przepona gruba i przepona cienka z bydła mrożona

Edible
thick skirt and thin skirt of bovine animals, frozen

Jadalna
przepona gruba i przepona cienka z bydła mrożona
Edible
thick skirt and thin skirt of bovine animals, frozen

Jadalna
przepona gruba i przepona cienka z bydła mrożona

Edible
thick skirt and thin skirt of bovine animals, frozen

Jadalne
cienkie lub grube przepony z mrożonej wołowiny
Edible
thick skirt and thin skirt of bovine animals, frozen

Jadalne
cienkie lub grube przepony z mrożonej wołowiny

Edible
thick skirt and thin skirt of bovine animals, fresh or chilled

Jadalna
przepona gruba i przepona cienka z bydła świeża lub chłodzona
Edible
thick skirt and thin skirt of bovine animals, fresh or chilled

Jadalna
przepona gruba i przepona cienka z bydła świeża lub chłodzona

Edible
thick skirt and thin skirt of bovine animals, fresh or chilled

Jadalna
przepona gruba i przepona cienka z bydła świeża lub chłodzona
Edible
thick skirt and thin skirt of bovine animals, fresh or chilled

Jadalna
przepona gruba i przepona cienka z bydła świeża lub chłodzona

Edible
thick skirt and thin skirt of bovine animals, fresh or chilled

Jadalne
cienkie lub grube przepony ze świeżej lub chłodzonej wołowiny
Edible
thick skirt and thin skirt of bovine animals, fresh or chilled

Jadalne
cienkie lub grube przepony ze świeżej lub chłodzonej wołowiny

...factor which reveals their function as a food supplement, since it determines the dosage of the
edible
preparations, the way in which they are absorbed and the place where they are supposed to bec

Z drugiej strony, w akapicie 32 stwierdzono, iż prezentacja w postaci kapsułek „stanowi istotną cechę wskazującą na to, że otoczka ma funkcję suplementu żywnościowego, ponieważ decyduje o dozowaniu...
On the other hand, paragraph 32 states that the presentation in capsules is ‘a decisive factor which reveals their function as a food supplement, since it determines the dosage of the
edible
preparations, the way in which they are absorbed and the place where they are supposed to become active’.

Z drugiej strony, w akapicie 32 stwierdzono, iż prezentacja w postaci kapsułek „stanowi istotną cechę wskazującą na to, że otoczka ma funkcję suplementu żywnościowego, ponieważ decyduje o dozowaniu przetworów spożywczych, ich sposobie przyjmowania i miejscu, w którym mają zadziałać”.

Other
edible
preparations of fats and oils, including liquid margarine

Pozostałe
jadalne
przetwory z tłuszczów i olejów, włączając płynną margarynę
Other
edible
preparations of fats and oils, including liquid margarine

Pozostałe
jadalne
przetwory z tłuszczów i olejów, włączając płynną margarynę

Other
edible
preparations of fats and oils, including liquid margarine

Pozostałe
jadalne
przetwory z tłuszczów i olejów, włączając płynną margarynę
Other
edible
preparations of fats and oils, including liquid margarine

Pozostałe
jadalne
przetwory z tłuszczów i olejów, włączając płynną margarynę

Other
edible
preparations of fats and oils, including liquid margarine

Pozostałe
jadalne
przetwory z tłuszczów i olejów, włączając płynną margarynę
Other
edible
preparations of fats and oils, including liquid margarine

Pozostałe
jadalne
przetwory z tłuszczów i olejów, włączając płynną margarynę

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich