Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: crumble
...rind, hard to extra hard consistency, closed texture or with a few eyes, body dry and slightly
crumbly
, smooth, dark yellow to orange getting darker from the outside towards the centre; pleasant,

...konsystencja twarda do bardzo twardej, tekstura zamknięta lub z kilkoma dziurami, masa lekko
krucha
i sucha,
aksamitna
, kolor od ciemnożółtego do pomarańczowego, ciemniejący od boków do środka,
These characteristics grow naturally stronger during the maturing process, leading to the production of ‘Queijo Serra da Estrela’ Velho, which can be described as follows: smooth to slightly rough rind, hard to extra hard consistency, closed texture or with a few eyes, body dry and slightly
crumbly
, smooth, dark yellow to orange getting darker from the outside towards the centre; pleasant, lingering, clean, strong to slightly strong and slightly spicy/salty bouquet.

Cechy te zaznaczają się coraz bardziej w sposób naturalny podczas procesu dojrzewania i w ten sposób powstaje ser „Queijo Serra da Estrela” Velho, który można opisać w następujący sposób: skórka gładka do lekko chropowatej, konsystencja twarda do bardzo twardej, tekstura zamknięta lub z kilkoma dziurami, masa lekko
krucha
i sucha,
aksamitna
, kolor od ciemnożółtego do pomarańczowego, ciemniejący od boków do środka, przyjemny, trwały, zdecydowany smak, silnie zaznaczony do lekko zaznaczonego i nieco pikantny/słony.

Light pressing of the curds while resting before
crumbling
is optional from now on.

Lekkie prasowanie skrzepu podczas spoczynku poprzedzającego
rozdrabnianie
jest odtąd fakultatywne.
Light pressing of the curds while resting before
crumbling
is optional from now on.

Lekkie prasowanie skrzepu podczas spoczynku poprzedzającego
rozdrabnianie
jest odtąd fakultatywne.

...agents (generally, for obtaining electropositive rubber latexes), antioxidants, coagulants,
crumbling
agents, freeze-resisting agents, peptisers, preservatives, stabilisers, viscosity-control

...do otrzymywania elektrododatnich lateksów kauczukowych), przeciwutleniaczy, koagulantów, środków
rozdrabniających
, środków
chroniących
przed zamarzaniem, peptyzatorów, środków konserwujących, stabi
very small amounts of the following: heat-sensitive agents (generally, for obtaining thermosensitive rubber latexes), cationic surface-active agents (generally, for obtaining electropositive rubber latexes), antioxidants, coagulants,
crumbling
agents, freeze-resisting agents, peptisers, preservatives, stabilisers, viscosity-control agents, or similar special-purpose additives.

bardzo małych ilości: środków termoczułych (zazwyczaj do otrzymywania termoczułych lateksów kauczukowych), kationowych środków powierzchniowo czynnych (zazwyczaj do otrzymywania elektrododatnich lateksów kauczukowych), przeciwutleniaczy, koagulantów, środków
rozdrabniających
, środków
chroniących
przed zamarzaniem, peptyzatorów, środków konserwujących, stabilizatorów, środków regulujących lepkość lub podobnych dodatków specjalnych.

...agents (generally, for obtaining electropositive rubber latexes), antioxidants, coagulants,
crumbling
agents, freeze-resisting agents, peptisers, preservatives, stabilisers, viscosity-control

...do otrzymywania elektrododatnich lateksów kauczukowych), przeciwutleniaczy, koagulantów, środków
rozdrabniających
, środków
chroniących
przed zamarzaniem, peptyzatorów, środków konserwujących, stabi
very small amounts of the following: heat-sensitive agents (generally, for obtaining thermosensitive rubber latexes), cationic surface-active agents (generally, for obtaining electropositive rubber latexes), antioxidants, coagulants,
crumbling
agents, freeze-resisting agents, peptisers, preservatives, stabilisers, viscosity-control agents, or similar special-purpose additives.

bardzo małych ilości: środków termoczułych (zazwyczaj do otrzymywania termoczułych lateksów kauczukowych), kationowych środków powierzchniowo czynnych (zazwyczaj do otrzymywania elektrododatnich lateksów kauczukowych), przeciwutleniaczy, koagulantów, środków
rozdrabniających
, środków
chroniących
przed zamarzaniem, peptyzatorów, środków konserwujących, stabilizatorów, środków regulujących lepkość lub podobnych dodatków specjalnych.

...agents (generally, for obtaining electropositive rubber latexes), antioxidants, coagulants,
crumbling
agents, freeze-resisting agents, peptisers, preservatives, stabilisers, viscosity-control

...do otrzymywania elektrododatnich lateksów kauczukowych), przeciwutleniaczy, koagulantów, środków
rozdrabniających
, środków
chroniących
przed zamarzaniem, peptyzatorów, środków konserwujących, stabi
very small amounts of the following: heat-sensitive agents (generally, for obtaining thermosensitive rubber latexes), cationic surface-active agents (generally, for obtaining electropositive rubber latexes), antioxidants, coagulants,
crumbling
agents, freeze-resisting agents, peptisers, preservatives, stabilisers, viscosity-control agents, or similar special-purpose additives.

bardzo małych ilości: środków termoczułych (zazwyczaj do otrzymywania termoczułych lateksów kauczukowych), kationowych środków powierzchniowo czynnych (zazwyczaj do otrzymywania elektrododatnich lateksów kauczukowych), przeciwutleniaczy, koagulantów, środków
rozdrabniających
, środków
chroniących
przed zamarzaniem, peptyzatorów, środków konserwujących, stabilizatorów, środków regulujących lepkość lub podobnych dodatków specjalnych.

Closed or with some eyes, slightly dry
crumbly
body, smooth

Zamknięta lub z kilkoma dziurami, miąższ lekko
kruchy
i suchy,
aksamitny
Closed or with some eyes, slightly dry
crumbly
body, smooth

Zamknięta lub z kilkoma dziurami, miąższ lekko
kruchy
i suchy,
aksamitny

Clearly short texture but not
crumbly
.

Struktura wyraźnie gąbczasta, ale
niełamliwa
.
Clearly short texture but not
crumbly
.

Struktura wyraźnie gąbczasta, ale
niełamliwa
.

ensure that, for ‘queijo velho’, the slices have the required consistency, with
crumbling
.

zapewnienia, by w przypadku sera „queijo velho” plastry miały wymaganą konsystencję i nie
kruszyły
się.
ensure that, for ‘queijo velho’, the slices have the required consistency, with
crumbling
.

zapewnienia, by w przypadku sera „queijo velho” plastry miały wymaganą konsystencję i nie
kruszyły
się.

short, brittle,
crumbly

kruche, łamliwe, rozpadające
się
short, brittle,
crumbly

kruche, łamliwe, rozpadające
się

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich