Baza aktów prawnych Unii Europejskiej Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: buttery
...on its upper surface and no defined edge, with a smooth, semi-soft rind and a closed, slightly
buttery
texture which loses its shape on cutting.
...powierzchni, jest pozbawiony wyraźnych brzegów, ma gładką i półmiękką skórkę oraz zamkniętą,
średnio elastyczną
teksturę zmieniającą
kształt podczas krojenia.
It is commercialised as a flat regular cylinder with slightly bulging sides on its upper surface and no defined edge, with a smooth, semi-soft rind and a closed, slightly
buttery
texture which loses its shape on cutting.
Ma on kształt sprasowanego cylindra, jest regularny, posiada lekkie boczne wybrzuszenie na górnej powierzchni, jest pozbawiony wyraźnych brzegów, ma gładką i półmiękką skórkę oraz zamkniętą,
średnio elastyczną
teksturę zmieniającą
kształt podczas krojenia.
Closed, slightly
buttery
, loses its shape on cutting, well bound, creamy and smooth, with few or no eyes
Zamknięta,
średnio elastyczna, zmieniająca
kształt podczas krojenia, mocno zwarta, kremowa i aksamitna, bez dziur lub z niewielką ilością dziur
Closed, slightly
buttery
, loses its shape on cutting, well bound, creamy and smooth, with few or no eyes
Zamknięta,
średnio elastyczna, zmieniająca
kształt podczas krojenia, mocno zwarta, kremowa i aksamitna, bez dziur lub z niewielką ilością dziur
...an intense and persistent aroma, a slightly acidic, strong and flavoursome taste and a
buttery
, slightly floury texture with low elasticity.
...intensywnym i trwałym aromacie, lekko kwaśnym, wyraźnym i bogatym smaku, nieznacznie
maślanej
i mącznej strukturze o niskiej elastyczności.
A pressed cheese with a hard rind and a firm and compact paste, a colour that varies from white to ivory-yellow, an intense and persistent aroma, a slightly acidic, strong and flavoursome taste and a
buttery
, slightly floury texture with low elasticity.
Ser prasowany o twardej skórce, zwartej konsystencji, barwie od białej do kremowożółtej, intensywnym i trwałym aromacie, lekko kwaśnym, wyraźnym i bogatym smaku, nieznacznie
maślanej
i mącznej strukturze o niskiej elastyczności.
texture: low elasticity,
buttery
, slightly floury; can become granular in very well-aged cheeses.
struktura: mało elastyczna,
maślana
, nieznacznie mączna; możliwa struktura ziarnista w bardzo dojrzałych serach.
texture: low elasticity,
buttery
, slightly floury; can become granular in very well-aged cheeses.
struktura: mało elastyczna,
maślana
, nieznacznie mączna; możliwa struktura ziarnista w bardzo dojrzałych serach.
The cheese has a mild,
buttery
, slightly salty flavour.
Ser ten ma łagodny,
maślany
, lekko słony smak.
The cheese has a mild,
buttery
, slightly salty flavour.
Ser ten ma łagodny,
maślany
, lekko słony smak. Buttery
Stephanie Buttery
, Stephanie Buttery
Stephanie Buttery
, Stephanie